Jak rozpoznać polskie truskawki?

W sklepach pojawiły się już pierwsze truskawki, reklamowane jako krajowe. Ceny są wygórowane, bo za kilogram można zapłacić nawet 22 zł. Tylko czy aby na pewno nie mamy do czynienia z naciągaczami?

Fot. 123RF/Picsel

Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok i z utęsknieniem wypatrujemy na targach pierwszych, polskich truskawek, które uważane są za najlepsze i zdecydowanie najsłodsze.

W ubiegłym roku pogoda nie była zbyt łaskawa dla krajowych owoców. Z powodu późnych przymrozków obumarły pierwsze kwiaty, zbiory były wyjątkowo skromne, a cena za kilogram znacznie wyższa niż ta, do której się przyzwyczailiśmy. Nic więc dziwnego, że w tym roku jesteśmy wyjątkowo spragnieni smaku polskich truskawek. Niestety, postanowili to wykorzystać nieuczciwi sprzedawcy.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Z zapowiedzi plantatorów wynika, że na polskie truskawki przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać. Tymczasem w niektórych sklepach już teraz możemy natrafić na owoce reklamowane jako krajowe. Co w takim razie pojawiło się na sklepowych półkach?

Niestety, zdarza się, że nieuczciwi sprzedawcy jako polskie truskawki sprzedają owoce sprowadzane z Hiszpanii, Grecji i Węgier. Importowane owoce są dużo tańsze, a ich cena nie przekracza 12 zł za kilogram. Jako "polskie" mogą być sprzedane nawet za dwukrotność tej ceny. Piękna pogoda sprawia, iż łatwiej jest nam uwierzyć w historie o nad wyraz wczesnym owocowaniu krzaczków. Nie pokrywa się to jednak z opiniami plantatorów.

Jak odróżnić prawdziwe polskie truskawki od tych importowanych?

Choć najlepiej zrobią to eksperci, stojąc w sklepie, można spróbować rozpoznać rodzime truskawki. Co wyróżnia owoce rosnące w Polsce?

  • Kolor - polskie są odrobinę jaśniejsze, importowane są ciemniejsze, a ich kolor może być nawet bordowy.
  • Wielkość - nasze są trochę mniejsze.
  • Twardość - owoce rosnące w Polsce są odrobinę bardziej jędrne i twarde.

Dlaczego warto wybierać krajowe truskawki?

Polskie truskawki są jednym z naszych towarów eksportowych. Ich jakość i smak docenia się nawet w odległych zakątkach globu. Co bardzo istotne, polskie owoce są nawożone mniejszą ilością substancji chemicznych i uprawia się je w korzystniejszych warunkach. Na ich smak wpływa także to, że pokonują zdecydowanie krótszą drogę, aby trafić na nasze stoły.

W tej chwili krajowe truskawki to prawdziwa rzadkość. Plantatorzy twierdzą, że jeśli wysoka temperatura się utrzyma, to te spod włókniny i foli perforowanej pojawią się na rynku w ciągu najbliższych tygodni. Dopiero później gotowe do zbiorów będą owoce gruntowe, rosnące bez osłon. Jedynym problemem może być brak chętnych rąk do pracy przy zbiorach, ponieważ Polacy coraz częściej unikają prac polowych. Dobra informacja jest taka, że według przewidywań, tegoroczne ceny mogą być nawet o 25% niższe od zeszłorocznych.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Parówki w cieście francuskim

Prosta w przygotowaniu smaczna przekąska z ciasta francuskiego. Szybko się ro...

Odsłon: 78

30 min
3
Sałatki Sałatka z Jarmużem

CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...

Odsłon: 34

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3