Ewa_Gotuje

Jak się łomiom chrusty

Jak głosi ta stara zapustna przepowiednia, Tłusty Czwartek to nie tylko pączki, lecz także tradycyjne faworki. Legenda głosi, że powstały przez przypadek - młodemu kucharzowi miał jakoby niechcący wpaść do garnka wąski pasek ciasta na pączki.

Fot. 123RF/Picsel

Te pyszne słodkości dotarły do nas z Litwy, chociaż ich tradycja istniała także w Niemczech. Kształtem przypominają wstążkę, stąd ich polska nazwa, zapożyczona z francuskiego faveur, czyli wąska wstążeczka.


Jak właściwie nazwać te słodkości?

Te urocze ciasteczka mają w rzeczywistości dwie najbardziej popularne nazwy. W Kielcach niepodzielnie królują faworki, a w Krakowie chrust. W pozostałych częściach kraju obie nazwy występują zamiennie. Możemy się spotkać też z określeniem "kociewskie grochowinki" - tak nazywały się pierwsze polskie faworki, pochodzące z regionu kociewskiego. Dziś wpisane są na listę produktów tradycyjnych, ale bardzo różnią się od chrustu. Ich nazwa pochodzi od suszonych strączków fasoli lub grochu, które przypominają swym kształtem i barwą.


Jak powinien wyglądać idealny faworek?

Początkowo przygotowywano je z ciasta na pączki, przez co były ciężkie i tłuste. Następnie używano ciasta biszkoptowego oraz lanego, dziś najczęściej stosuje się tzw. ciasto zbijane. Zmiana rodzaju ciasta sprawiła, że obecnie idealny faworek musi być lekki, cieniutki i kruchy. Powinien nie być bardzo tłusty oraz mieć bąbelki powietrza na końcach. Oczywiście musi być jasny - zbyt ciemne powstają na starym tłuszczu. Ważny jest także wyrafinowany kształt faworka - ładnie zwinięta wstążeczka, najlepiej długa i cienka.


Pochłaniacze faworków

Niestety, choć co roku odbywają się w Tłusty Czwartek konkursy na najwięcej zjedzonych pączków, trudno jest policzyć, ile jemy faworków. Są lekkie i małe, stanowią więc doskonały dodatek do kawy czy herbaty. Ze względu na swą formę, faworki je się bezwiednie. A na to trzeba uważać. Są bardziej kaloryczne niż pączki, 100 g tych pyszności ma aż 480 kcal.


Co zrobić z faworkowym nadmiarem?

Jeśli zjemy około 10 sztuk faworków powinniśmy jeździć przez 48 minut na rowerze, aby je spalić. Możemy także tańczyć lub biegać truchtem przez 68 minut, spacerować przez 93 minuty lub prasować przez 109 minut. Pamiętajmy jednak, że bardziej leniwi mogą po prostu prowadzić samochód przez 157 minut. Jeśli tłusty czwartek obchodzimy z partnerem, warto rozważyć wspólne zgubienie nadmiaru kalorii - wystarczy wymienić około 40 pocałunków lub na 100 minut oddać się innym przyjemnościom.


Przepis na słodkie faworkowi

chrusty

Składniki na 40 sztuk:

- 1/2 kg mąki,
- 10 żółtek,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- płaska łyżeczka cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka octu lub wódki,
- 1 kg tłuszczu do smażenia,
- szczypta soli, cukier puder do posypania


Przyrządzanie:

Do mąki dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę. Nożem wymieszać wszystkie składniki, a następnie zagnieść - dokładnie tak, jak na makaron. Ciasto wybijać parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając, następnie odłożyć na pół godziny do lodówki. Wałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12 - 14 cm oraz szerokości 4 cm. Paseczki związywać w węzełek.

Aby uchronić faworki przed obsychaniem, przykryć je czystą, lekko wilgotną ściereczką. Ciastka smażyć na złocisty kolor (nie kłaść do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu). Osączone z tłuszczu, posypywać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.


Zobacz temat specjalny na Tłusty Czwartek. Kliknij!

tłusty czwartek temat specjalny

Zobacz przepisy na pączki i faworki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
60 min
14
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 697

30 min
10
Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 110

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 987

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1