Jak ugotować leczo?

Czy wiesz, jak ugotować leczo? Choć większość Polaków dobrze zna przepis na tę potrawę, to zdecydowanie warto wypróbować też kilku mniej klasycznych jej wydań. Leczo tradycyjne, z cukinii, a może wegetariańskie? Przekonaj się, jak je zrobić!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Tradycyjne leczo to danie kuchni węgierskiej. W nieco innych odmianach serwuje się je też w Polsce, Czechach czy Austrii. To warzywna potrawka ze świeżych pomidorów i papryki, z dodatkiem papryki w proszku i podsmażonej cebulki, które razem dusi się na słoninie.

Sprawdź także: Cukinia przepisy dietetyczne. Jakie proste dania możesz zrobić z cukinii?

Jak ugotować leczo? 

W tradycyjnym leczo nie znajdziesz cukinii, tylko głównie pomidory i paprykę. To danie jednogarnkowe jest gęste, niezwykle sycące, lekko ostre i bardzo rozgrzewające. Możesz je przygotować od razu na dwa dni, bo gdy smaki się przegryzą, staje się jeszcze lepsze. Wypróbuj poniższy przepis na leczo jak na Węgrzech:

Składniki

  • kilogram zielonej papryki,
  • trzy duże cebule,
  • 400 gramów raczej tłustego boczku wędzonego (ew. wędzonej słoniny),
  • dwie puszki pomidorów w zalewie,
  • łyżka węgierskiej pasty paprykowej,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Jak ugotować leczo? To nie jest takie trudne, jak myślisz. Wyjmij większy garnek, ustaw na palniku na średnim ogniu i wrzuć do niego pokrojony w kostkę boczek. Poczekaj, aż wytopi się z niego cały tłuszcz. W tym czasie poszatkuj cebule i dodaj do boczku. Po chwili smażenia, gdy cebula trochę się zeszkli, wrzuć też pokrojoną w paski paprykę. 

Smaż przez chwilę, a następnie dopraw ostrą i słodką papryką w proszku. Przemieszaj dokładnie danie, aby przyprawy połączyły się ze składnikami. Dodaj jeszcze pomidory z zalewą i pastę paprykową. Wsyp sól i pieprz do smaku. Gotuj do momentu, aż papryka lekko zmięknie. Nie powinna się jednak rozpadać! Wymieszaj całość i zdejmij z ognia. Przelej do miski i podawaj z pajdą świeżego chleba.

Jak zrobić leczo z cukinią?

W Polsce najczęściej tę prostą potrawę przygotowuje się z dodatkiem cukinii, co zbliża ją bardziej smakiem do prowansalskiego ratatouille. Najlepiej smakuje latem, gdy cukinie są dojrzałe i pyszne. Jak ugotować leczo z cukinią? Przepis niewiele różni się od tego tradycyjnego i jest łatwy w przyrządzeniu. Przygotuj na obiad dla całej rodziny, a na pewno wszyscy będą się nim zajadać:

Składniki

  • 3 łyżki oleju,
  • większa biała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g kiełbasy,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół papryki żółtej,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 3 średnie cukinie,
  • 400 g pomidorów z puszki (bez skórki),
  • 250 ml wody,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Na początku przygotuj głębszy garnek. Wlej do niego olej i rozgrzej na średnim palniku. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, a gdy ta lekko się zeszkli też przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kilka minut razem, pilnując, by cebula się nie spaliła. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż jeszcze kilka minut.  

Po tym czasie umyj dokładnie cukinie, odkrój ich końcówki, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Pokrój papryki w kostkę i dorzuć do naczynia. Dołóż także pomidory z puszki i duś całość na małym ogniu przez ok. 15 minut. Pamiętaj, aby mieszać danie co chwilę.

Na końcu wodę połącz z koncentratem pomidorowym i zalej nim leczo. Dopraw jeszcze solą, pieprzem i słodką papryką. Teraz duś potrawę jeszcze przez 20 minut na niewielkim ogniu i mieszając. Potem zdejmij z ognia i przelej do misek. Gotowe!

Jak ugotować wegetariańskie leczo?

Jeśli od czasu do czasu jadasz bezmięsne potrawy, na pewno spodoba ci się przepis na wegetariańskie leczo. To świetne danie, nie tylko dla wegan i wegetarian. Zdecydowanie sprawdzi się podczas upałów lub na lekki obiad. Robi się je jeszcze prościej i szybciej niż tradycyjne. Jakich składników potrzebujesz? Przekonaj się:

Składniki

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1/3 papryczki chili,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 papryki (różnokolorowe),
  • średnia cukinia,
  • 150 g pieczarek,
  • mały bakłażan,
  • 2 pomidory,
  • 250 g passaty pomidorowej,
  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz do smaku.

Choć potrawa wegetariańska może się wydawać mniej treściwa, wcale tak nie jest. Użyte warzywa sprawiają, że to danie jednogarnkowe skutecznie zaspokoi twój apetyt. Sprawdź, jak ugotować leczo, które zje każdy.

Na początku obierz czosnek i cebulę i drobno je poszatkuj. Wyjmij głęboki garnek i wlej do niego łyżkę oliwy, podgrzej na małym ogniu. Przełóż pokrojone cebulę i czosnek i smaż przez minutę. Po tym czasie dodaj papryczkę chili w całości. Smaż przez pięć minut, mieszając. Gdy cebula będzie zeszklona, dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki. 

Umyj cukinie, odkrój końcówki i pokrój w kostkę. Na plasterki pokrój też pieczarki oraz w kostkę - bakłażana. Zwiększ moc palnika pod garnkiem i dorzuć do niego cukinie. Smaż przez trzy minuty, po czym dodaj łyżkę oliwy, a następnie pieczarki i bakłażana. Smaż przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.  

Sparz pomidory, obierz je ze skórki i szypułek, a na końcu usuń miąższ. Pokrój w większą kostkę i dorzuć do garnka. Wlej też passatę pomidorową, dopraw czerwoną papryką w proszku, suszonym oregano i cukrem. Gotuj następnie przez ok. pięć minut. Pamiętaj, aby mieszać, żeby wegetariańskie leczo nie przywarło do dna. Opcjonalnie możesz dolać odrobinę wody, jeśli uważasz, że danie jest zbyt gęste. Smacznego!

Poniżej znajdziesz też kilka sprawdzonych przepisów naszych użytkowników, którzy dobrze wiedzą, jak ugotować leczo w tradycyjnej i mniej klasycznej wersji:

1. Tradycyjne węgierskie leczo

 Tradycyjne węgierskie leczo Zobacz przepis

Jak ugotować leczo? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Leczo z cukinią

 Leczo z cukinią Zobacz przepis

Leczo z cukinią / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wegetariańskie leczo z pieczarkami

 Wegetariańskie leczo z pieczarkami Zobacz przepis

Wegetariańskie leczo z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i suszonymi pomidorami

 Wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i suszonymi pomidorami Zobacz przepis

Jak ugotować wegetariańskie leczo? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sycące leczo

 Sycące leczo Zobacz przepis

Przepis na leczo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Leczo prawie tradycyjne

 Leczo prawie tradycyjne Zobacz przepis

Leczo tradycyjne - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Gęste leczo

 Gęste leczo Zobacz przepis

Leczo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów? »

Jak usunąć żółte plamy z potu na poduszce? »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Murzynek z truskawkami

Upieczemy ciasto bardzo popularne, czyli murzynka, ale dodamy do niego truska...

Odsłon: 27

30 min
2
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 40

30 min
3
Ciasta Czarna Mauka

Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...

Odsłon: 1993

60 min
11

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0