Ewa_Gotuje

Jak uratować sklejony makaron? Niezawodne triki!

Pozornie prosta czynność, jaką jest gotowanie makaronu, może przysporzyć nam wielu problemów. Co zrobić, aby ugotowany makaron nie był zbyt miękki, nie sklejał się i smakowicie prezentował się na talerzu? Sprawdźcie!

123RF/Picsel

Dlaczego makaron skleja się podczas gotowania?

Za problem ze sklejaniem się makaronu odpowiada mąka, która podczas gotowania zmienia swoją strukturę, stając się bardziej klejąca. Dotyczy to głównie makaronów przygotowanych ze zwykłej mąki pszennej, mocno podatnej na temperaturę wrzątku i czas gotowania. Zdecydowanie lepszym surowcem do zrobienia makaronu będzie mąka pszenna durum. Pozwala ona nie tylko na zrobienie makaronu o lepszej, bardziej zwartej strukturze, ale również dostarczy do naszego organizmu znacznie więcej minerałów, witamin i błonnika pokarmowego.  

Na co należy zwrócić uwagę podczas gotowania makaronu

Użycie nieodpowiedniego typu mąki do zrobienia makaronu nie oznacza, że jesteśmy skazani na kulinarną porażkę. Jak ugotować makaron w odpowiedni sposób? Wpływ na to ma kilka aspektów.

Wybór odpowiedniego naczynia do gotowania makaronu

Podczas gotowania makaron znacznie zwiększa swoją objętość, dlatego przed przystąpieniem do tej czynności warto zastanowić się nad rozmiarem garnka. Zbyt małe naczynie nie pomieści odpowiedniej ilości wody. Powinniśmy zachować odpowiednie proporcje: 1 litr wody na 100 g suchego makaronu. Zmniejszając ilość wody, narażamy się na większe prawdopodobieństwo przygotowania makaronowej papki.

Czas gotowania makaronu

Kolejnym istotnym aspektem jest również czas gotowania. Gotując kupny makaron, powinniśmy zwrócić uwagę na informacje widniejące na opakowaniu. Każdy makaron może potrzebować innego czasu. Są takie, którym wystarczą dosłownie trzy minuty we wrzątku (np. capellini), jak i takie, dla których 10 minut może okazać się za mało (np. penne). Najlepszym sposobem będzie nastawienie zegara kuchennego i pilnowanie gotującego się garnka.

Domowy makaron wymaga krótkiego czasu gotowania. Już po 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnie możemy go odcedzać. Przed wyjęciem makaronu warto jednak sprawdzić, czy jest on odpowiednio miękki.

Sprawdź także:  Jak zrobić domowy makaron?

Duże znaczenie ma również temperatura wody. Makaron powinniśmy wrzucać na wrzącą wodę. W przeciwnym razie zacznie on nasiąkać zimną wodą jeszcze przed gotowaniem.

Dodanie oleju do makaronu

Dodawanie oleju lub masła do gotującej się wody to często wykorzystywany trik, który nie ma większego uzasadnienia. Decydując się na dodatek tłuszczu podczas gotowania, musimy liczyć się z faktem, że po wyjęciu z garnka makaron będzie miał tłustą powłokę, przez co nie połączy się idealnie z sosem, a potrawa będzie wyglądała znacznie mniej apetycznie na talerzu.

Płukanie makaronu pod zimną wodą

Hartowanie makaronu to nawyk, który większość z nas wykonuje bez większego zastanowienia.  Przelanie makaronu zimną wodą sprawdza się jedynie w przypadku, kiedy chcemy przełożyć go do pojemnika i zachować na później. W przeciwnym wypadku najlepiej serwować go od razu po odcedzeniu. Dzięki temu nie traci on temperatury oraz skrobi, która świetnie łączy się z pesto i innymi dodatkami. Co więcej, pomijając ten zabieg, nie wypłukujemy soli, którą dodaliśmy podczas gotowania.

Jak uratować sklejony makaron?

Jeśli po ugotowaniu makaron się skleja, możemy ponownie zalać go gorącą wodą lub ustawić na  dwie-trzy minuty na sitku nad parą wodną. Po tym zabiegu powinniśmy od razu wymieszać go z sosem. Ten prosty zabieg sprawi, że nasze danie odzyska swoją sprężystość i wygląd.

Zobacz także:

Sześć przepisów, które powinien znać każdy miłośnik makaronu

Jak wykorzystać wodę po makaronie? 7 sposobów

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 67

15 min
12

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0