Ewa_Gotuje

Sześć przepisów, które powinien znać każdy miłośnik makaronu

Dodaj do książki
Dodaj do książki
9
Wyślij
Wyślij
1
Zapisz do
Zapisz do książki

Książki kucharskiej

Większość list, zawierających najpopularniejsze dania świata, otwierają potrawy makaronowe. A mówiąc o makaronach, nasze myśli w sposób naturalny wędrują do Włoch. Oto lista makaronowych dań, które każdy z nas powinien znać

Fot. 123RF/Picsel

Włoskie pasty pokochał cały świat, gdyż łączą w sobie prostotę, harmonijne smaki oraz poszanowanie do rodzimych produktów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas, chcąc przygotować naprawdę dobre danie makaronowe, sięga właśnie po receptury, pochodzące z Półwyspu Apenińskiego. Jego mieszkańcy traktują makaron niemalże jak świętość, a przepisy z jego wykorzystaniem, już od dziesiątek lat, są przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie.

Każdy region Włoch posiada swoje charakterystyczne dania, z których jest niezwykle dumny. Część z nich robi furorę nawet w bardzo odległych zakątkach świata.

Specjalnie dla was, przygotowaliśmy zestawienie najpopularniejszych włoskich past. Jeśli chcecie nazywać się prawdziwymi znawcami makaronów, koniecznie upewnijcie się, że znacie wszystkie z wymienionych poniżej dań.

 

1. Spaghetti bolognese

Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sos bolognese tradycyjnie serwuje się z makaronem tagliatelle, jako tym, który lepiej wchłania ciężki, mięsny sos. Sekretem udanego sosu jest bardzo długie gotowanie. Dzięki temu warzywa i mięso mogą uwolnić cały swój smak i aromat.

 

2. Carbonara

Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Najszybszy i najtańszy sposób na wycieczkę do Rzymu? Wystarczy poświęcić kilka chwil a przygotowanie tego prostego makaronu, pochodzącego wprost ze stolicy Włoch. Lista składników potrzebnych do wykonania przepisu jest niezwykle krótka, jednak ich jakość może przesądzić o naszym kulinarnym sukcesie. Dobry boczek oraz oryginalny parmezan są tutaj podstawą. Pamiętajcie również, że rodowity mieszkaniec Półwyspu Apenińskiego nigdy nie doda do tego sosu śmietany. To już polski wymysł.

 

3. Sos napoli

Fot. Fiolinea na Smaker.plAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sos napoli to prawdziwa pochwała prostoty. Stanowi on kwintesencję włoskiej kuchni i jest doskonałym przykładem na to, że niepozorny produkt może być naprawdę wyjątkowy, jeśli odpowiednio go przygotujemy. Ten prosty sos, przygotowany z najlepszej jakości pomidorów, może okazać się równie smaczny, co skomplikowane potrawy, tworzone przez najlepszych kucharzy świata.

 

 

4. Lazania

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Cały świat kocha zapiekanki i Włosi nie są tutaj wyjątkiem. Ich kuchnia obfituje w różnego rodzaju dania przygotowywane w piecach, a jednym z najpopularniejszych jest właśnie lasagne. Płaty makaronu, przełożone mięsnym sosem oraz polane beszamelem, stanowią niebiańskie połączenie. Czasem możemy również spotkać nieco bardziej dietetyczne wersje tego dania, jednak każdy Włoch przekona was, że w kwestii lasagne nie ma co iść na kompromisy.

 


5. Alfredo

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kim jest Alfredo, na którego cześć nazwano to danie? Tego pewnie nie wiedzą nawet najstarsze włoskie mammy. Pierwsza wzmianka o tym prostym sosie pojawiła się jeszcze w XV wieku, w książce opisującej rzymskie specjały. Przez setki lat przepis niewiele się zmienił, a na przełomie XIX i XX wieku, wraz z włoskimi imigrantami, trafił do Stanów Zjednoczonych, gdzie stał się jednym z najpopularniejszych dań, kojarzonych z tą społecznością.

 

6. Putanesca

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W najłagodniejszy sposób nazwę tego makaronu można przetłumaczyć jako „makaron kurtyzany", chociaż z pewnością znajdą się również zwolennicy nieco dosadniejszego przekładu. Na szczęście, podczas gotowania, możemy odłożyć na bok rubaszne zawiłości lingwistyczne, skupiając się jedynie na smaku. Zapewniamy, że nie raz powrócicie do tego przepisu.

Komentarze

iwona2305
18.05.2022 22:35
Więcej

Pyszne krokiety;)

salcia54
03.08.2012 19:32
Więcej

zaraz zrobie wreszcie coś bez kapuchy

salcia54
03.08.2012 19:29
Więcej

zaraz robie

wiola1100
29.11.2010 17:49
Więcej

jolinka być może zbyt długo smażysz naleśniki ja na krokiety bardzo krótko smażę tak żeby były blade nie przypieczone i nie zdażyło mi sie ażeby mi pękały przu zwijaniu,pozdrawiam i życzę powodzenia następnym razem

Jolinka
29.11.2010 12:52
Więcej

Jak prawidłowo zrobić ciasto naleśnikowe na krokiety, żeby łatwo je zawijać, bez żadnych pęknięć? To podane w niniejszym przepisie jakoś wyszło mi chyba zbyt kruche. Może coś zrobiłam źle?

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Baiocchi Ciasteczka pistacjoowe

Domowe włoskie ciasteczka pistacjowe. są pyszne i proste w przygotowaniu Bisc...

Odsłon: 71

30 min
6
15 min
3
Zupy Żur świąteczny na wędzonce

Czysty żur, bez ziemniaków, gotowany na wędzonych kościach z wkładką w postac...

Odsłon: 398

30 min
5
30 min
5
Ciasta Wyśmienita BABKA SEROWA z rodzynkami

Serdecznie witam i zapraszam na pyszną babkę serową z rodzynkami. Babka jest...

Odsłon: 4962

15 min
24

Przepis dnia

Ciasta Waniliowy sernik na kakaowym spodzie i kakaową kruszonką

Serniki w mojej rodzince to ciasto nr. 1. Przygotowuję je na święta, urodzin...

Odsłon: 4741

>60 min
20
Przejdź na