Fot. 123RF/Picsel
Włoskie pasty pokochał cały świat, gdyż łączą w sobie prostotę, harmonijne smaki oraz poszanowanie do rodzimych produktów. Nic więc dziwnego, że wielu z nas, chcąc przygotować naprawdę dobre danie makaronowe, sięga właśnie po receptury, pochodzące z Półwyspu Apenińskiego. Jego mieszkańcy traktują makaron niemalże jak świętość, a przepisy z jego wykorzystaniem, już od dziesiątek lat, są przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie.
Każdy region Włoch posiada swoje charakterystyczne dania, z których jest niezwykle dumny. Część z nich robi furorę nawet w bardzo odległych zakątkach świata.
Specjalnie dla was, przygotowaliśmy zestawienie najpopularniejszych włoskich past. Jeśli chcecie nazywać się prawdziwymi znawcami makaronów, koniecznie upewnijcie się, że znacie wszystkie z wymienionych poniżej dań.
Fot. Gotujtosam na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sos bolognese tradycyjnie serwuje się z makaronem tagliatelle, jako tym, który lepiej wchłania ciężki, mięsny sos. Sekretem udanego sosu jest bardzo długie gotowanie. Dzięki temu warzywa i mięso mogą uwolnić cały swój smak i aromat.
Fot. Kawa-z-mlekiem na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Najszybszy i najtańszy sposób na wycieczkę do Rzymu? Wystarczy poświęcić kilka chwil a przygotowanie tego prostego makaronu, pochodzącego wprost ze stolicy Włoch. Lista składników potrzebnych do wykonania przepisu jest niezwykle krótka, jednak ich jakość może przesądzić o naszym kulinarnym sukcesie. Dobry boczek oraz oryginalny parmezan są tutaj podstawą. Pamiętajcie również, że rodowity mieszkaniec Półwyspu Apenińskiego nigdy nie doda do tego sosu śmietany. To już polski wymysł.
Fot. Fiolinea na Smaker.plAby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sos napoli to prawdziwa pochwała prostoty. Stanowi on kwintesencję włoskiej kuchni i jest doskonałym przykładem na to, że niepozorny produkt może być naprawdę wyjątkowy, jeśli odpowiednio go przygotujemy. Ten prosty sos, przygotowany z najlepszej jakości pomidorów, może okazać się równie smaczny, co skomplikowane potrawy, tworzone przez najlepszych kucharzy świata.
Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Cały świat kocha zapiekanki i Włosi nie są tutaj wyjątkiem. Ich kuchnia obfituje w różnego rodzaju dania przygotowywane w piecach, a jednym z najpopularniejszych jest właśnie lasagne. Płaty makaronu, przełożone mięsnym sosem oraz polane beszamelem, stanowią niebiańskie połączenie. Czasem możemy również spotkać nieco bardziej dietetyczne wersje tego dania, jednak każdy Włoch przekona was, że w kwestii lasagne nie ma co iść na kompromisy.
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kim jest Alfredo, na którego cześć nazwano to danie? Tego pewnie nie wiedzą nawet najstarsze włoskie mammy. Pierwsza wzmianka o tym prostym sosie pojawiła się jeszcze w XV wieku, w książce opisującej rzymskie specjały. Przez setki lat przepis niewiele się zmienił, a na przełomie XIX i XX wieku, wraz z włoskimi imigrantami, trafił do Stanów Zjednoczonych, gdzie stał się jednym z najpopularniejszych dań, kojarzonych z tą społecznością.
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W najłagodniejszy sposób nazwę tego makaronu można przetłumaczyć jako „makaron kurtyzany", chociaż z pewnością znajdą się również zwolennicy nieco dosadniejszego przekładu. Na szczęście, podczas gotowania, możemy odłożyć na bok rubaszne zawiłości lingwistyczne, skupiając się jedynie na smaku. Zapewniamy, że nie raz powrócicie do tego przepisu.