Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takiego makaronu jeszcze nie jedliście! Gwarantuje Wam, że jeśli raz go zrobicie - będziecie chcieli więcej. Samo przygotowanie nie jest trudne, a smak jest tak niesamowity, że możecie poczuć się jak we Włoszech :) Ta pasta składa się z kilku podstawowych składników, a jej zwieńczeniem jest zapiekana i zblendowana szynka parmeńska. Mniam!
Idealny na kolację
Odsłon: 25
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 74
Idealny na kolację
Odsłon: 25
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 74
Składniki
Pomidory zanurzamy na kilka sekund w garnku z wrzącą wodą, a następnie przelewamy je zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w grubą kostkę.
Czosnek i szalotki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy je ok. 3 minuty na dużej i głębokiej patelni na oliwie z oliwek . Dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Gotujemy 3 minuty, następnie zalewamy 750 ml wody i dokładamy pokruszoną kostkę rosołową i tymianek. Gotujemy 20-25 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 C. Plastry szynki układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wkładamy do piekarnika na ok. 6-8 minut, aby szynka trochę podeschła.
Następnie schładzamy szynkę i blendujemy ją żeby uzyskała konsystencję wiórów.
Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyłączamy sos pomidorowy i miksujemy go do uzyskania konsystencji gęstego przecieru pomidorowego. Odcedzamy makaron i mieszamy go z gorącym przecierem pomidorowym. Gotową pastę przekładamy do miseczek lub na talerze i posypujemy zmieloną szynką parmeńską.