Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarna smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Co więcej - po odgrzaniu smakuje równie dobrze, więc z powodzeniem możemy ją zabrać do pracy.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4309
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417085
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4309
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417085
Składniki
Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy 4 łyżki masła, zdejmujemy z ognia i dosypujemy 4 łyżki mąki. Mieszamy aż powstanie gładka masa. Następnie dolewamy szklankę mleka, z powrotem wstawiamy na palnik i podgrzewamy do uzyskania jednolitej gęstej masy - ciągle mieszając.
Lazania: Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy posiekane w kosteczkę cebule i czosnek. Gdy mięso będzie już rozdrobnione i podsmażone dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią i chwilę dusimy. W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek podgotowujemy makaron ok 2-3 min, odcedzamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy pierwszą warstwę makaronu. Makaron pokrywamy cienką warstwą beszamelu a na beszamelu układamy mięso. Przykrywamy makaronem i powtarzamy czynność. Ostatnia warstwa powinna się składać z beszamelu i mięsa. Całość posypujemy startym serem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut. Potem wyłączamy piekarnik i lazanię pozostawiamy w nim jeszcze na ok. 20 min.
Smacznego!