Jak w naturalny sposób wzmocnić odporność?

Późna jesień to czas, kiedy wielu z nas zmaga się z przeziębieniami oraz infekcjami. Aby uniknąć choroby, nie musimy od razu sięgać po leki z apteki. Warto wykorzystać naturalne skarby, które wzmacniają naszą odporność. W końcu jedzenie także może skutecznie leczyć.

Fot. 123RF/Picsel

Infekcje i przeziębienia najbardziej zagrażają nam właśnie o tej porze roku. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania, powinniśmy już teraz zadbać o naturalne wzmocnienie odporności. Gwarancją sukcesu jest włączenie na stałe do swojej diety odpowiednich składników i regularne ich spożywanie. Dziś przypominamy niektóre z nich.

1. Czosnek

Właściwości lecznicze i odkażające czosnku były doskonale znane już naszym babciom, które specjalizowały się w domowej produkcji wszelkiego rodzaju nalewek, maści i syropów na bazie czosnku. Czyżby wiedziały, że swoje właściwości czosnek zawdzięcza substancji o tajemniczej nazwie allicyna-fitoncyd? Czosnek jest podstawą kuchni włoskiej, a Marco Ghia - szef Akademii Kulinarnej Whirlpool - nie wyobraża sobie gotowania bez tego kluczowego składnika. Aromat czosnku na stałe gości w mojej kuchni i nie szczędzę go również na prowadzonych przeze mnie warsztatach kulinarnych. Wspaniale podkreśla smak potraw i jest filarem najzdrowszej na świecie diety śródziemnomorskiej. Roślina ta wspomaga odporność i niszczy drobnoustroje. Działanie to jest na tyle mocne, że wystarczy zaledwie jeden ząbek dziennie, aby zapomnieć o wszelkich chorobach. Prócz właściwości zwalczających przeziębienie, czosnek jest niezbędny w profilaktyce miażdżycowej, a tym samym chroni przed udarem i zawałem. Poprawia też elastyczność naczyń krwionośnych.

Gdy tylko poczujesz pierwsze oznaki zbliżającej się grypy, sięgnij po napar z imbiru, syrop lub herbatę z jego dodatkiem. Przyprawa ta doskonale stymuluje nasz układ odpornościowy, łagodzi stany zapalne oraz silnie rozgrzewa. Preparaty z dodatkiem imbiru możesz wykorzystywać również w celach profilaktycznych. Włączając go do diety, możesz być pewien, że twój organizm będzie mniej podatny na różnego rodzaju infekcje. Dzięki odkażającym właściwościom imbiru z łatwością pozbędziesz się także stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Ponadto, udowodniono, że imbir łagodzi uciążliwe bóle głowy, poprawia koncentrację oraz ułatwia trawienie.

Niepozorna szałwia zalicza się do grona najsilniejszych, naturalnych antybiotyków. Roślina ta posiada silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego jest szczególnie pomocna w trakcie leczenia infekcji dróg oddechowych. Liście szałwii zawierają garbniki, których działanie polega na ściąganiu i zmniejszaniu przepuszczalności naczyń krwionośnych. Szałwię warto dodawać do potraw, a także przygotowywać z niej syropy i lecznicze herbatki.

Prawdopodobnie wielu z nas pamięta z dzieciństwa syrop cebulowy serwowany nam w czasie przeziębień przez rodziców. Być może nie jest to najsmaczniejsza mikstura, jednak jej skuteczność jest zadziwiająca. Ma bardzo silne działanie grzybobójcze i przeciwzapalne, dzięki czemu skutecznie leczy kaszel i inne, uciążliwe objawy przeziębienia. Cebula, podobnie jak czosnek, zawiera allicynę. Ponadto, znajdziesz w niej również witaminy A, B, C i K oraz szeroki wachlarz pierwiastków odżywczych, takich jak siarka, magnez, fosfor oraz wapń.

Chrzan zwykle zjadamy w okresie Wielkanocy, jednak warto mieć go w domowej apteczce przez cały rok. Z nim niestraszne nam będzie zapalenie gardła, zatkane zatoki, katar ani angina. Szczególnie dobre rezultaty przynosi spożywanie chrzanu naprzemiennie z czosnkiem i cebulą - w ten sposób bardzo wzmocnisz swój układ odpornościowy oraz znacząco zmniejszysz ryzyko wystąpienia różnego rodzaju infekcji. Pamiętaj, że chrzan możesz nie tylko dodawać do potraw, ale również przygotować z niego bardzo skuteczny syrop.

Geranium, nazywane też czasem „anginką", jest rośliną, którą niegdyś dosyć powszechnie uprawiano w domach. Dzisiaj spotykamy ją znacznie rzadziej, jednak osoby znające jej właściwości z pewnością znajdą dla niej miejsce na swoim parapecie. Olejki eteryczne, zawarte w jej liściach, zwalczają stany zapalne oraz mają działanie przeciwwirusowe i antyseptyczne. Pomagają również walczyć z bezsennością. Liście geranium możesz również wykorzystać do nacierania bolących miejsc. Z liści i łodyg możesz przygotować nalewkę, która idealnie sprawdzi się zarówno do picia, jak i nacierania skóry.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3712

30 min
15
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 145

15 min
5
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 269

60 min
8

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4