Ewa_Gotuje

Jak ważny jest dla nas smak?

Od dawna podejrzewaliśmy, że miłość i jedzenie mają ze sobą wiele wspólnego. Teraz potwierdzają to wyniki najnowszego badania marki Knorr oraz przeprowadzony eksperyment - smaki łączą i zbliżają nas do siebie, a wspólne jedzenie może być okazją do flirtu lub nawet początkiem... miłości.

Życie bez smaku - nudne, bez miłości - puste. Miłość i smak mają wiele wspólnego, a "przez żołądek do serca" to nie tylko czcze powiedzenie. Okazuje się, że smak może być kluczem do serca wybranka, że wspólne upodobania kulinarne zbliżają do siebie.

Dowodzi tego przeprowadzony eksperyment "Miłość od pierwszego zasmakowania" - Autorzy eksperymentu dobrali w pary zupełnie obcych sobie ludzi, biorąc pod uwagę jedynie ich ulubione jedzenie. Następnie, dla każdej z par przygotowała kolację, podczas której jej uczestnicy musieli spełnić tylko jeden warunek - nawzajem się nakarmić. Jak się później okazało, dla niektórych była to nieco niezręczna sytuacja, jednak inni uznali ją za doskonały początek znajomości, a być może i... miłości!

 

Ponadto warto zwrócić uwagę, czy nasz partner dzieli z nami upodobania kulinarne, bo aż 78% biorących udział w badaniu Knorr uznałoby swoich partnerów za bardziej atrakcyjnych, gdyby lubili podobne jedzenie.

Co poświęciłbyś dla smaku?

Ten moment, kiedy po raz pierwszy próbujemy przygotowanej przez nas potrawy czy bierzemy do ust pierwszy kęs podanego nam dania. Towarzyszą mu radość, szczęście, a czasem nawet ekstaza czy prawdziwe uniesienie. Na co dzień nie myślimy o tym, jak ważny jest dla nas smak. Dopiero wizja utraty smaku sprawia, że oddalibyśmy dla niego inne życiowe przyjemności. Jak wskazuje badanie Knorr, większość osób zrezygnowałaby dla smaku z prawa do głosowania (75%), z używania social mediów (68%), ze swojej kariery zawodowej (65%), a także liczna grupa - z seksu (48%).

Życie bez smaku?

Czy zatem w ogóle wyobrażamy sobie życie bez smaku? Pomyślmy, że już nigdy nie spróbujemy słodkiego placka z kruszonką pamiętanego z dzieciństwa, skąpanych w słońcu truskawek czy dżemu z rabarbaru, który właśnie planujemy zrobić. Że nie poczujemy już kwaśnego posmaku kiszonej kapusty czy czekających na zimę w słojach ogórków. I goryczki ukrytej w pigwach, cykorii lub daniach obficie przyprawionych estragonem i cząbrem. Że nie spróbujemy już nigdy sosu sojowego, którym nadawaliśmy naszym potrawom słoności. I że nie ma już smaku przygotowywanego z pieczołowitością w domowej kuchni bulionu nawiązującego do smaku umami. Czy wyobrażamy sobie życie bez smaku? Byłaby to ponura wizja - bez kubków smakowych nasze życie byłoby... nudne! Twierdzi tak aż 90% ankietowanych osób.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 79

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 808

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

0
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1