Ewa_Gotuje

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Poznaj kapitalny trik

W wielu domach już od początku grudnia rozpoczynają się przygotowania do Bożego Narodzenia. Na czele listy rzeczy do zrobienia, z pewnością znajdują się pierniczki, w końcu najlepsze są te przygotowywane z ciasta, które musi nieco poleżeć. W czasie oczekiwania na dzień pieczenia warto zaopatrzyć się w przepis na lukier oraz pomysły na zdobienia. Podpowiemy ci, jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków.

Przepis na idealny lukier | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Idealny lukier nie może zawierać grudek, powinien również odznaczać go śnieżnobiały kolor. Ważna jest również odpowiednia konsystencja, musi być dość zwarty, aby można nim było wymalować fantazyjne wzory. Jednocześnie nie może być za rzadki, ponieważ wówczas będzie spływać z ciastek. Nie wiesz, jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Przedstawimy ci przepisy, które zawsze wychodzą.  

Sprawdź także: Proste świąteczne ciasteczka. Idealne na mikołajki i święta Bożego Narodzenia

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków?

Lukier możemy zrobić na kilka sposobów, oczywiście niezbędny będzie tu cukier puder. W zależności od twoich upodobań możesz do niego użyć soku z cytryny, wówczas będzie miał bardziej wyrazisty, kwaskowaty smak, nie sprawdzi się jednak dla miłośników idealnie białego lukru. Cytrynowy sok sprawi, że jego kolor nie będzie tak intensywny, a bardziej przezroczysty. Niektórzy wolą wykorzystywać do lukru białka jaj, tu jednak warto pamiętać, aby zachować higienę oraz dokładnie umyć jajka. Możesz także uzyskać lukier dodając do cukru zwykłą wodę. Przydatną poradą może być przesianie cukru pudru przez sitko, dzięki czemu unikniesz grudek. Do lukru możesz dodać nieco soku malinowego lub tego z buraka, będzie miał piękny różowy kolor. Zastanawiasz się, jak zrobić lukier? Oto kilka przepisów. 

Lukier z sokiem z cytryny 

Przygotuj ok. 120 g cukru pudru oraz kilka łyżek soku z cytryny, powinny wystarczyć trzy. Zacznij od dokładnego umycia cytryn, następnie chwilę roluj je na blacie, aby łatwiej puściły sok. Następnie wyciśnij cytryny, możesz zrobić to ręcznie, przekrawając je na pół lub użyć specjalnego urządzenia. Uważaj, aby do soku nie przedostały się pestki. Następnie wsyp cukier puder do miski i partiami wlewaj sok, cały czas ucierając, najlepiej sprawdzi się do tego rózga. Lukier powinien być dosyć gęsty, jego konsystencję możesz regulować dodając więcej soku lub cukru pudru. 

Lukier cynamonowy 

Jeżeli przepadasz za korzennymi przyprawami, możesz przygotować lukier cynamonowy. Będziesz potrzebować: 150 g cukru pudru, sporą łyżeczkę cynamonu oraz kilka łyżek wody. Do miski wsyp cukier puder, cynamon, następnie stopniowo dodawaj wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. 

Lukier królewski 

Chcesz, aby na twoich pierniczkach znalazł się śnieżnobiały lukier? Przygotuj lukier królewski, zaopatrz się w 200 g cukru pudru oraz białko z jednego jajka. Oddziel białko od żółtka. Do miski z białkiem dodawaj cukier i cały czas mieszaj, aż powstanie idealnie gładka masa. 

Do czego wykorzystać lukier?

Słodki lukier można wykorzystać na wiele sposobów, świetnie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju bożonarodzeniowych ciast. Będzie idealnym zwieńczeniem sernika, makowca, szarlotki, czy piernika. Oczywiście, tak jak wspomnieliśmy wcześniej, można przyozdobić nim pierniczki, kruche maślance ciasteczka lub te z dodatkiem korzennej przyprawy. Pozornie zwykłe ciasto drożdżowe z dodatkiem bakalii polane lukrem, stanie się prawdziwym rarytasem. Nie można zapomnieć również o pączkach oraz domowych drożdżówkach. Jak widać, lukier pasuje niemal do każdego słodkiego wypieku. 

Źródło: Smaker.pl 

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 51

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0