Ewa_Gotuje

Jak zrobić krem truflowy? Poznaj praktyczne wskazówki

Szukasz wyjątkowego kremu do tortów, babeczek czy innych deserów? Sprawdź krem truflowy. To połączenie smaku aromatu rumu, orzeszków i czekolady. Brzmi wspaniale, prawda? Krem ten jest puszysty i lekki i wcale nietrudny do wykonania. Jego podstawą są znane wszystkim cukierki truflowe. Sprawdź, jak zrobić krem truflowy i do czego sprawdzi się najlepiej.

Krem truflowy, jak go zrobić, co do niego dodać, zastosowanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Czytając tytuł tego artykułu pierwsze co może Ci przyjść na myśl to krem z grzybów. Rzeczywiście trufla to przecież taki grzyb i każdy zdaje sobie z tego sprawę. Dlaczego zatem słodkie cukierki przybrały nazwę tego znanego i drogiego leśnego skarbu? Podpowiemy ci, skąd wzięła się nazwa tych słodkości, oraz jak zrobić krem truflowy z cukierków. 

 Sprawdź także: Sposoby na idealny biszkopt. Wyrośnie, nie pęknie, nie będzie zakalca

Cukierki truflowe – skąd wzięła się ich nazwa? 

Trufla to przecież znany wszystkim grzyb. Dlaczego zatem słodki cukierek przybrał tak specyficzną nazwę? Przecież smak grzyba i słodyczy znacznie się od siebie różni. Niegdyś bardzo znane cukierki trufle przygotowywano z ganache, czyli czekolady ze śmietaną. Takie słodkości obtaczane były w cynamonie, kakao i kokosie. Przybierały bardzo nieregularny kształt. Ten przypominał… trufle, czyli grzyby. Stąd wzięła się ta specyficzna i nietuzinkowa nazwa. Oczywiście dzisiaj cukierki truflowe znacznie różnią się od tych początkowych. Zmieniły się nie tylko ich receptura, ale także kształt. Dzisiejsze trufle, wszystkim znane, nie są ani trochę podobne do swoich pierwowzorów. 

Na rynku znajdziemy sporo producentów cukierków truflowych. Bardzo zależy im na tym, aby jednak pozostać przy tej wyjątkowej nazwie. W końcu grzyby trufle kojarzą się z wyrobami bardzo luksusowymi. Są drogie i nie każdy może sobie na nie pozwolić. Z punktu widzenia marketingowego zatem nazwa ta jest bardzo atrakcyjna. 

Dzisiaj mamy dla ciebie przepisy na krem truflowy oparty właśnie na tych znanych słodyczach. Jeżeli jednak wolisz przygotować masę z pół składników, a nie gotowców, to mamy dla ciebie także recepturę składającą się z czekolady, masła, śmietanki oraz alkoholu. 

Jak zrobić krem truflowy z cukierków truflowych? 

To bardzo prosty przepis, który nie zawiera kakao. Jest słodki i z pewnością pokochają go nie tylko dzieci, ale także dorośli. Sprawdź tę recepturę i przekonaj się, że wcale nie jest trudna w realizacji. 

Składniki

  • 200 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu
  • 200 g cukierków truflowych
  • 80 g ciemnej czekolady
  • 100 g serka mascarpone 

Wykonanie: czekoladę i cukierki posiekaj na drobne kawałki. W garnuszku podgrzej śmietankę, czekoladę i cukierki. Mieszaj wszystko, aż masa się ujednolici. Pamiętaj jednak, aby nie zagotować kremu. Możesz teraz przecedzić krem przez sitko, jeżeli zależy ci na bardzo gładkiej masie. Krem zestaw do wystudzenia. Zaleca się, aby odłożyć go do lodówki na całą noc. Zimny krem wymieszaj razem z serkiem mascarpone. Na początku do mieszania używaj silikonowej szpatułki, a następnie zastosuj blender ręczny. Najlepiej wykonuj całą czynność w wąskim naczyniu z wysokimi ściankami. Musisz miksować do momentu, aż stanie się bardzo puszysty, gęsty oraz jasny. Gotowy krem można kłaść bezpośrednio na ciasto czy tort lub po prostu przełożyć do worka cukierniczego. By krem lepiej się nakładał, możesz go schłodzić przez około 10-15 minut w lodówce. 

Krem truflowy bez cukierków truflowych – prosty przepis 

Mamy dla ciebie także świetną recepturę na krem truflowy bez znanych cukierków. Oczywiście słodycze te są pyszne i smakują właściwie wszystkim, ale często ich skład może wzbudzać wątpliwości. Jeżeli chcesz dokładnie wiedzieć, co znajduje się w twoim kremie, to wybierz właśnie ten przepis. 

Składniki

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
  • 60 g masła,
  • 40 ml rumu,
  • 20 ml spirytusu,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • jedno opakowanie cukru wanilinowego 

Wykonanie: pomarańczę otrzyj ze skórki, a masło pokrój na małe kawałki. W garnuszku rozpuść masło, cukier waniliowy, śmietankę oraz czekoladę. Trzymaj całość na małym ogniu, aż rozpuści się połowa składników, a następnie wyłącz ogień i mieszaj wszystko do całkowitego połączenia. Zwróć uwagę na to, czy rozpuścił się cały cukier. Następnie cały czas mieszając dodaj obydwa alkohole partiami. Na koniec dołóż startą skórkę pomarańczową. Wszystko wystudź, pamiętając o tym, aby mieszać całość co jakiś czas. Włóż wszystko do lodówki, najlepiej na całą noc. Zimny krem potraktuj blenderem albo robotem ręcznym. Najlepiej miksować całość w wąskim oraz wysokim naczyniu. Krem nakładaj bezpośrednio na ciasto czy tort również jako masę. Możesz użyć do ozdabiania także rękawa cukierniczego. 

Do czego krem truflowy? 

Zastanawiasz się, do czego krem truflowy nada się najlepiej? Doskonale sprawdzi się jako masa do tortu czy jako krem dekoracyjny do tego typu wypieków, czy na przykład muffinów. Wiele osób, w tym profesjonalnych cukierników, przygotowuje go także z myślą o przełożeniu orzeszków. Kojarzysz również taki wypiek jak gwiazda drożdżowa? Krem truflowy sprawdzi się tutaj doskonale zamiast masy makowo-bakaliowej. Tak naprawdę jest to bardzo uniwersalny krem, który możesz użyć do wielu pyszności. Niektórzy wyjadają go także z miseczki razem z owocami czy innymi dodatkami. To jest po prostu pyszne i trudno sobie tego odmówić. 

Jak uratować krem truflowy? 

Krem truflowy, tak jak każdy inny, może się zepsuć. Każda gospodyni domowa doskonale zna to uczucie, gdy krem się zważy. By uniknąć takiej sytuacji, pamiętaj przede wszystkim, aby używać dobrej jakości składników. Przede wszystkim wybieraj prawdziwe, świeże masło. Nie dodawaj do kremów margaryny. Ta ma mniej atrakcyjny smak, ale również nie zapewni tak wyjątkowej konsystencji oraz aromatu. Jak uratować krem truflowy? Jeżeli doszło do zważenia masy, przełóż ją do garnuszka albo miski żaroodpornej i ustaw nad garnkiem, w którym gotuje się lekko woda. Całość cały czas mieszaj. Pod wpływem podgrzewania przez parę wodną krem zacznie nabierać jednolitej konsystencji. Schłodź masę w lodówce, aż stężeje. Masę możesz również uratować dodając do niej około 3 łyżek bardzo gorącej wody. Rób to partiami i cały czas mnie miksuj. W oddzielnej misce ubij 1/4 kostki masła. Następnie partiami dodawaj do niej zwarzony krem. 

Pamiętaj, że w sklepach znajdziesz gotowe kremy truflowe w słoiczkach. Jeżeli planujesz dodać je do ciast czy innych wypieków, to nie pomyl ich z pastami z grzybów trufli. Zachęcamy cię jednak serdecznie do przygotowania krem z powyższych czy innych przepisów. Własny krem truflowy smakuje doskonale i zapewnia masę satysfakcji. Sprawdź więcej przepisów na ten przysmak, który zawsze wzbudza zachwyt. 

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 669

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 209

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0