Grill - temat specjalny

Jak zrobić majonez idealny? Doda robi go z tego przepisu!

Jest jedną z najpopularniejszych wokalistek w Polsce, od lat króluje na scenie, świetnie radzi sobie również w mediach społecznościowych. Niewiele osób jednak wie, że Doda skrywa także zamiłowania do kulinariów. Ostatnio podzieliła się przepisem na... majonez. Sprawdź, jakie dodatki należy dorzucić do tego kultowego sosu, aby smakował jeszcze lepiej.

Fot.123RF/Picsel/ Fot. Natasza Mludzik/TVP/East News

Doda to postać, której nikomu nie trzeba przestawiać. Pomimo wielu kontrowersji nie można zaprzeczyć, że artystka jest ikoną polskiej sceny muzycznej. Miała okazję realizować się również na szklanym ekranie, zagrała boku Cezarego Pazury w filmie e „Pitbull. Ostatni pies”. Została także producentką głośnego filmu „Dziewczyny z Dubaju”. Co więcej, w zeszłym roku gwiazda świętowała jubileusz 20-lecia kariery scenicznej. Mimo długiego stażu w branży nieustannie zaskakuje publiczność nowymi utworami oraz zmieniającym się wizerunkiem. Fani zachwycają się jej nienaganną sylwetkę, która jest efektem dyscypliny, zdrowej diety oraz ćwiczeń fizycznych. Mimo tego, że jak sama wielokrotnie podkreśla jest typem sportowca, pozwala sobie na pewne kulinarne przyjemności. W jednym z porannych programów śniadaniowych, w którym była gościem, przyznała, że jej słabością jest... majonez. Co podkreśliła także w swoim reality show „Doda. 12 kroków do miłości”.

Jak zrobić majonez? Przepis Dody 

Zbliża się okres Wielkanocy, a co za tym idzie już niedługo majonez pojawi się niemal, w każdym polskim domu. Wybierając się do najbliższego marketu możemy dostrzec, że ceny majonezu poszybowały w górę. Jeśli chcesz zaoszczędzić, a przy okazji przygotować sos bazujący jedynie na sprawdzonych składnikach wysokiej jakości, możesz przygotować go w domu. Oczywiście w standardowym majonezie nie może zabraknąć żółtek jaj i oleju, jeżeli jednak lubisz eksperymentować z nowymi smakami, koniecznie wypróbuj majonez inspirowany przepisem Dody. 

Przygotuj: dwa żółtka jaj, 375 ml oleju rzepakowego, 30 ml oleju sezamowego, łyżeczkę ostrej musztardy, jedną limonkę, garść świeżej kolendry, sól i pieprz. 

Zacznij od dokładnego umycia jajek, najlepiej je wyparzyć, następnie oddziel białka od żółtek przełóż je do miski. Wyciśnij sok z limonki, przelej go do żółtek, dodaj musztardę i olej sezamowy, wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie stopniowo dolewaj olej rzepakowy, cały czas mieszając. Na koniec dopraw solą i pieprzem, dorzuć posiekaną kolendrę i gotowe!

Zobacz także:

Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »

Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
1
15 min
8
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1