Ewa_Gotuje

Jak zrobić wzmacniający syrop z pokrzywy? Przepis z notesu babci

Nie każdy wie, jakie właściwości ma pokrzywa i że jest jadalną rośliną. Syrop, który przygotujesz z pokrzywy, zapewni ci lepszą odporność i piękny wygląd. Przekonaj się, jak prosto go zrobić i na jakie przypadłości pomaga.

Na co pomaga syrop z pokrzywy? To duża dawka witaminy C, która wzmocni odporność | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pokrzywa kojarzy się większości z polską łąką i czasami dzieciństwa, gdy po jej dotknięciu na rękach zostawały bąble. Niewiele osób wie jednak, że jest to roślina jadalna, która ma wiele cennych właściwości i z której przygotujesz sok, syrop czy np. omleta. Sprawdź, na co pomaga syrop z pokrzywy i kiedy warto go stosować.

Sprawdź także: Domowa owsianka do picia. Szybki i sycący pomysł na śniadanie

Jakie właściwości ma pokrzywa?

Ta powszechnie występująca w Polsce roślina ma szereg cennych właściwości. Pokrzywa najbardziej znana jest ze swojego działania moczopędnego i oczyszczającego. Usuwa nadmiar wody i szkodliwe substancje z organizmu, detoksykując go. Wspiera pracę nerek i wątroby, pobudza przemianę materii. Ponadto uzupełnia niedobory żelaza i normuje cukier

Co więcej, do właściwości pokrzywy można też zaliczyć wzmocnienie odporności - szczególnie w połączeniu z miodem czy cytryną, działa przeciwwirusowo i zmniejsza objawy przeziębienia. Wszystko za sprawą sporej dawki witaminy C, krzemu i żelaza.

Pokrzywa pomaga również przy stanach zapalnych oraz zmianach skórnych (trądziku), redukując nieprzyjemne dolegliwości. Stosowana zewnętrznie z kolei wzmacnia włosy, przeciwdziała łupieżowi i łojotokowi.

Zobacz: Jak zrobić omleta z pokrzywą?

Jak zrobić syrop z pokrzywy?

Przepis na syrop z pokrzywy przyda ci się, jeśli chcesz wzmocnić organizm. Jak zrobić syrop z pokrzywy? Na początku musisz zebrane ziele wraz z łodygami, ale bez wierzchołków, pokroić na mniejsze porcje i przełożyć do garnka.

Następnie zalej roślinę wodą (tak, aby nie wystawała ponad jej poziom), przykryj naczynie i doprowadź płyn do wrzenia. Wówczas zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze ok. kwadransa. Potem wyłącz płomień i pozostaw napar na dobę, aby esencja nabrała mocy. 

Po upływie tego czasu odcedź pokrzywy, a płyn pozostaw w większym naczyniu. Oblicz, ile dokładnie go masz, bo na litr naparu przypada kilogram cukru. Wsyp cukier do odwaru i gotuj na małym ogniu przez godzinę lub nawet półtorej (tak, aby się zagęścił). To już cała instrukcja, jak zrobić syrop z pokrzywy - wystarczy przelać go do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić. 

Na co pomaga syrop z pokrzywy?

Syrop z pokrzywy polecany jest w pierwszej kolejności kobietom, ponieważ pozytywnie wpływa na ich organizm. Może regulować zaburzenia miesiączkowania, zmniejszyć wydzielanie sebum (przetłuszczanie się cery), ale również - stosowany regularnie - wzmocnić włosy, paznokcie i odżywić skórę

Na co jeszcze pomaga syrop z pokrzywy? Wszyscy mogą go pić, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego oraz wesprzeć odporność, szczególnie w przypadku niegroźnych infekcji. Prozdrowotny napar usprawnia krążenie krwi i zmniejsza obrzęki, w tym spowodowane zatrzymaniem się wody w organizmie. 

Jak pić syrop z pokrzywy? Stosuj go jako kurację krótkotrwałą, szczególnie jeśli potrzebujesz wzmocnienia organizmu. Pij trzy razy dziennie, rozpuszczając dwie łyżki w szklance ciepłej wody. 

Źródło: izielnik.pl, hajduczeknaturalnie.pl, portal.abczdrowie.pl

Zobacz także:

Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami »

Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą »

Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 666

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 198

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0