Ewa_Gotuje

Domowa owsianka do picia. Szybki i sycący pomysł na śniadanie

Jesteś jedną z tych osób, która wybiega z domu bez śniadania? Czas to zmienić i zadbać o to, aby każdy poranek zaczynał się od pełnowartościowego śniadania bogatego w witaminy i minerały, które nie wymaga długiego stania przy garach. Co więcej, możesz przygotować je wieczorem. Sprawdź, jak zrobić owsiankę do picia.

Owsianka do picia to idealne śniadanie do wzięcia na wynos | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy B, witaminę B, a także minerały: wapń, magnez, fosfor, cynk czy krzem. Znajdziemy w nich również nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na trawienie, zapobiegając zaparciom. Co więcej, pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz cukru we krwi.

Dzięki kompozycji witamin i minerałów płatki owsiane korzystnie wpływają na układ nerwowy, krwionośny oraz wspierają kondycję skórę, włosów i paznokci. Przypisuje się im również właściwości przeciwstarzeniowe oraz przeciwzapalne. Nic więc dziwnego, że tak wiele dietetyków poleca włączyć płatki owsiane do jadłospisu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że zamiast klasycznej owsianki, można zrobić ją w wersji płynnej. Podpowiemy ci, jakie płatki owsiane do niej wybrać oraz jak zrobić owsiankę do picia.

Sprawdź także: Czy można jeść owoce wieczorem? Do której godziny można jeść owoce, żeby nie przytyć?

Jakie płatki owsiane do owsianki?

Do przygotowania owsianki tak naprawdę dobrze sprawdzają się wszystkie rodzaje płatków. Jeśli jednak planujemy przygotować szybką owsiankę do picia, lepiej unikać płatków zwykłych, czyli pełnoziarnistych, ponieważ wymagają one dłuższego gotowania. Lepszą opcją będzie skorzystanie z płatków błyskawicznych lub górskich. Zalane jogurtem, mlekiem czy kefirem już po kilkunastu minutach zmiękną i bez problemów będzie można je zjeść. 

Jak zrobić owsiankę do picia?

W sklepowych lodówkach już od dawna można znaleźć jogurty pitne z dodatkiem owsianki, które idealnie nadają się jako szybkie drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Jednak bez problemu możesz przygotować taki posiłek w domu. 

Zastanawiasz się, jaka owsianka jest najzdrowsza? Istnieją zwolennicy wybierania płatków zwykłych lub górskich, zamiast błyskawicznych. Argumentując to, jako że błyskawiczne mają być bardziej rozdrobnione, a co za tym idzie mniej odżywcze. Warto jednak zwrócić uwagę na inny aspekt owsianki. To popularne śniadanie często składa się jedynie z węglowodanów, np. z płatków owsianych, mleka, banana i rodzynek. Na pewno jest to lepszy wybór niż słodki pączek lub rogal z czekoladą. Wystarczy jednak uzupełnić owsiankę o kilka składników, aby wyczarować pełnowartościowy posiłek.  

Jak zrobić owsiankę do picia? Tak naprawdę dobór składników zależy od twoich preferencji, możesz zrobić wersję czekoladową, truskawkową, bananową lub cynamonową, wszystko zależy od ciebie. Przykładowo, przygotuj: 40 g płatków owsianych, małego banana, garść truskawek, jogurt białkowy typu skyr oraz łyżkę siemienia lnianego.

Owsiankę do picia możesz zrobić na dwa sposoby, pierwszym będzie zblendowanie wszystkich składników. Tak przygotowaną miksturę przelej do pojemnika i wstaw do lodówki lub wypij od razu. 

Drugim sposobem będzie namoczenie płatków owsianych i nasion siemienia lnianego w wodzie lub mleku (wystarczy tyle płynu, aby jedynie przykryć płatki). Następnie dodaj jogurt, rozgniecionego banana oraz drobno pokrojone truskawki, wszystko wymieszaj i gotowe. 

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl

Zobacz także:

Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami »

Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą »

Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 49

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 652

30 min
2
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0