Jak zrobić zasmażkę? Najlepszy przepis babci, zawsze wychodzi

Zasmażka to babciny sposób na uratowanie wielu dań, można dodać ją do zupy, sosu, czy mięsnej potrawki. Dla wytrawnej gospodyni przygotowanie tej bazy do zagęszczania potraw jest bułką z masłem. Wszystkim nowicjuszom chcieliśmy podpowiedzieć, jak zrobić zasmażkę. Dzięki tej prostej metodzie zawsze wyjdzie doskonale.

Przepis na zasmażkę | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiedy sos wyjdzie zbyt rzadki, a zupa zbyt wodnista wówczas, każda babcia sięga po sprawdzony sposób na taką ewentualność, czyli przygotowuje zasmażkę. Do jej zrobienia potrzebować będziesz jedynie dwóch składników, a twoje danie w mig nabierze pożądanej konsystencji. Sprawdź, jak zrobić zasmażkę i do czego ją stosować. 

Sprawdź także: Mąka orzechowa pomoże w zbiciu cholesterolu. W kuchni wyczarujesz z niej pyszności

Co to jest zasmażka?

Zasmażka to nic innego jak podsmażona na tłuszczu mąka. Można przygotować ją z masła, margaryny, smalcu czy oleju, rodzaj mąki też jest dowolny, najczęściej jest to oczywiście mąka pszenna. Równie dobrze sprawdzi się również ta pełnoziarnista lub inne mąki bezglutenowe, które będą odpowiednie dla osób, które borykają się z celiakią. 

Jak zrobić zasmażkę?

Zasmażkę najczęściej przygotowuje się z proporcji jeden do jednego. Na niewielkim ogniu rozpuść łyżkę masła, a następnie dodaj łyżkę mąki. Pamiętaj, aby cały czas mieszać powstałą masę, tak by dobrze się połączyła, nie powstały w niej grudki, a także by nic się nie przypaliło. W zależności od tego, jak długo będziesz podsmażać składniki na patelni, otrzymasz zasmażkę nadającą się do różnych potraw. 

Do czego dodaje się zasmażkę? Jasna najlepiej dodawać do jasnych sosów, ta smażona nieco dłużej o złotym kolorze będzie idealna do zupy, natomiast ciemna, która będzie miała najbardziej intensywny smak, dodawaj do ciemnych sosów. 

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Ogórki nie chorują i szybciej rosną. Prosta receptura na zdrowe i twarde ogórki »

Zajadaj jak najczęściej. Nasyci, ułatwi odchudzanie i opanuje skoki cukru »

Piękny wygląd to niejedyna zaleta. Pyszna nalewka na serce i stany zapalne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 37

15 min
3
Ciasta Biszkopt prostokątny z 8 jaj

Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...

Odsłon: 4779

60 min
11
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1