Grill - temat specjalny

Jaką wodą zalewać ogórki - zimną czy ciepłą?

Jak zrobić idealne ogórki kiszone? Przepisów jest wiele, większość zawiera oczywiście czosnek, chrzan, koper i solankę. Największe kontrowersje budzi jednak temperatura wody, z przygotowujemy zalewę. Sprawdź, czy do ogórków kiszonych wybierać wrzątek, czy raczej lepiej sprawdzi się zimna woda.

Zimna woda czy wrzątek, czym zalewać ogórki? | Fot.123RF/Picsel

Niektóre gospodynie do ogórków kiszonych używają wyłącznie wrzątku. Inne nie wyobrażają sobie ogórków bez chłodnej, źródlanej wody. Inni również grupa zwolenników gotowanej, aczkolwiek wystudzonej wody. Czy istnieje więc jeden właściwy sposób na ogórki kiszone?

Sprawdź także: Ogórki małosolne w butelce. Ten przepis to hit internetu

Jaką wodą zalać ogórki kiszone?

Wszyscy wiemy, że wrzątek to świetny sposób na pozbycie się bakterii i drobnoustrojów. Jednak zalewając ogórki oraz dodatki, takie jak czosnek i chrzan gorącą wodą, tym samym możemy pozbawić je cennych wartości odżywczych. Dlatego warto użyć wody w temperaturze 20 stopni, która jest bezpieczna dla warzyw, pozwala zachować składniki wartościowe dla organizmu.

Sekret pysznych ogórków tkwi również w odpowiednio przygotowanej solance. Jeżeli do jej zrobienia użyjesz zimnej wody, sól może się dobrze nie rozpuścić. Letnia woda będzie, więc dużo lepszych wyborem. Ponadto warto pamiętać o tym, że proces kiszenia ogórków polega na fermentacji mlekowej, za którą odpowiedzialne są dobroczynne bakterie. Dlatego temperatura oscylująca wokół 20 stopni, będzie idealna do ich rozwoju, co sprawi, że ogórki dobrze się ukiszą. 

Warto również pamiętać o tym, że woda do ogórków nie powinna zawierać, np. chloru, który może powstrzymywać proces fermentacji. Dlatego, jeśli używasz kranówki, możesz oczyścić ją ze zbędnych składników w filtrze węglowym.

Zobacz: Jak zrobić ogórki kiszone?

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 36

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3633

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4