Dania jednogarnkowe

Sezon na ogórki trwa w najlepsze. Polacy na potęgę zaprawiają ogórki, robią z nich sałatki na zimę, kiszą, oraz przygotowują mizerię do obiadu. W internecie krąży niezliczona ilość przepisów na idealne ogórki. Czy słyszałeś jednak o ogórkach małosolnych w butelce? Ten sposób robi furorę w sieci.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Wybierasz się na wycieczkę lub wakacje i chcesz zabrać ze sobą ulubione ogórki małosolne? A może w tym roku zaszalałeś z produkcją domowych przetworów i skończyły ci się słoiki? Z pomocą przychodzi przepis na ogórki małosolne w butelce. Sprytna metoda na doskonały dodatek do sałatek, kanapek oraz dań z grilla.

Sprawdź także: Jak zrobić solankę do kiszenia ogórków? Przepis na doskonałą zalewę

Właściwości ogórków małosolnych

Ogórki małosolne są pyszne i zdrowe. Zawierają jedynie 11 kcal na 100 g, dlatego możesz zajadać się nimi do woli, nawet jeżeli jesteś na diecie. W takich ogórkach znajdziesz witaminę C, E, K oraz witaminy z grupy B, nie brakuje w nich także minerałów: potasu, wapnia, czy magnezu. Błonnik zawarty w ogórkach małosolnych świetnie wpływa na układ pokarmowy, w szczególności pracę jelit. Ogórki to także naturalne probiotyki, chronią przed nowotworami oraz wspierają odporność organizmu.

Jak zrobić ogórki małosolne?

Czym ogórki małosolne różnią się od tych kiszonych? Do przygotowania zarówno jednych, jak i drugich będziesz potrzebować wody i soli (w proporcjach jedna czubata łyżka soli na litr wody). Nie możesz obyć się również bez niezbędnych dodatków, czyli: świeżego kopru, korzenia chrzanu, czosnku oraz liści, np. porzeczki, dębu, czy wiśni. Jedyna różnica tkwi w czasie, w którym ogórki muszą być w zalewie. Małosolnymi możemy cieszyć się już po ok. trzech dniach, podczas gdy na kiszone trzeba zaczekać minimum 10 dni.

Do przygotowania idealnych ogórków małosolnych będziesz potrzebować świeżych składników, z dobrego źródła. Najlepiej zaopatrzyć się w nie na lokalnych targach, czy ryneczkach. Ogórki do kiszenia powinny być małe lub średnie, w jasnym kolorze, bez plam i przebarwień.

Przed przystąpieniem do przygotowania przetworów, należy je również dokładnie umyć ogórki oraz naczynia, w których będą robione. Warto pamiętać również o tym, by ciasno układać w nich wszystkie składniki. Warto zabrać się do pracy w niedługim czasie od powrotów z zakupów. Ogórki składają się w głównej mierze z wody, dlatego, jeśli będą długo leżakować, mogą zwiędnąć i nie być tak chrupkie i jędrne.

Jak zrobić ogórki małosolne w butelce?

Przepis na ogórki małosolne w butelce, nie różni się zbytnio od tego klasycznego, w którym używamy słoików. Zanim rozpoczniesz przygotowywanie ogórków, możesz namoczyć je w zimnej wodzie przez ok. dwie godziny, będą wówczas bardzo chrupiące. W tym przepisie świetnie sprawdzą się butelki o  pojemności jednego litra, ważne by miały dosyć duży otwór, dlatego możesz użyć tych po mleku. Pamiętaj również o dokładnym umyciu butelek, możesz je również wyparzyć.

Składniki

  • 1 kg ogórków
  • 1 l wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 gałązki kopru
  • 3 cm chrzanu
  • Sól

Zacznij od dokładnego umycia ogórków. Do wyparzonych butelek włóż koper, czosnek, chrzan i ogórki. Następnie przygotuj zalewę, do ciepłej wody wsyp sól i dokładnie wymieszaj, tak by się rozpuściła. Poczekaj, aż mikstura ostygnie, a następnie przelej ją do butelek. Odstaw w chłodne miejsce na ok. trzy dni.

Chcesz poznać więcej sprawdzonych przepisów na ogórki małosolne? Zobacz, jak przygotowali je nasi użytkownicy.

1. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babeczki z kawałkami czekolady

Kto powiedział, że pyszne babeczki czekoladowe muszą wymagać skomplikowanych...

Odsłon: 6520

15 min
19
Dania główne knedle

Uwielbiam przełamywać się i robić dania, które raczej zna się z mrożonek lub...

Odsłon: 681

60 min
8
Desery Szyszki

Kiedyś robione na każde Święta, dziś trochę zapomniane. Szybkie, łatwe, bardz...

Odsłon: 989

30 min
7
15 min
4

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

2
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8