Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie znam nikogo kto po zimowych dniach nie czeka na pierwsze możliwe do zakiszenia ogórki gruntowe. Zawrotne ceny pierwszych ogórków w sklepach mobilizują do robienia ich na własną rękę. Przepisy na ogórki małosolne są różnorodne i jest ich wiele. ...już za moment sezon na ogórki gruntowe!
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 318
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 318
Składniki
Tak jak pisałem sposobów jest wiele. Dodawany jest koper, chrzan lub jego liście, zdarzają się przepisy nawet z papryczkami chili. Nasze ogórki kisimy przy udziale tylko koperku i czosnku. Zasada jest prosta 1 litr wody to łyżka soli. Gotujemy więc tak przygotowany, w odpowiedniej ilości do posiadanego naczynia do kiszenia roztwór.
W tym samym czasie w glinianym naczyniu lub dużym słoiku układamy warstwy ogórków z koperkiem i ząbkami czosnku. Zalewamy całość wrzącą wodą solną. Aby ogórki w glinianym naczyniu nie wystawały ponad powierzchnię przygniatamy je talerzykiem lub odpowiednio przygotowanym kamieniem do kiszenia. Słoik przykrywamy wieczkiem.