Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie znam nikogo kto po zimowych dniach nie czeka na pierwsze możliwe do zakiszenia ogórki gruntowe. Zawrotne ceny pierwszych ogórków w sklepach mobilizują do robienia ich na własną rękę. Przepisy na ogórki małosolne są różnorodne i jest ich wiele. ...już za moment sezon na ogórki gruntowe!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1011
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2857
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 960
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1721
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14657
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1011
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2857
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 960
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1721
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14657
Składniki
Tak jak pisałem sposobów jest wiele. Dodawany jest koper, chrzan lub jego liście, zdarzają się przepisy nawet z papryczkami chili. Nasze ogórki kisimy przy udziale tylko koperku i czosnku. Zasada jest prosta 1 litr wody to łyżka soli. Gotujemy więc tak przygotowany, w odpowiedniej ilości do posiadanego naczynia do kiszenia roztwór.
W tym samym czasie w glinianym naczyniu lub dużym słoiku układamy warstwy ogórków z koperkiem i ząbkami czosnku. Zalewamy całość wrzącą wodą solną. Aby ogórki w glinianym naczyniu nie wystawały ponad powierzchnię przygniatamy je talerzykiem lub odpowiednio przygotowanym kamieniem do kiszenia. Słoik przykrywamy wieczkiem.