Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 1110
Dodano: 06.07.2009
Odsłon: 38296
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
UMYTE OGÓRKI UKŁADAMY W SŁOJU.PRZEKŁADAMY JE KOPREM I POZOSTAŁYMI PRZYPRAWAMI.
PRZEGOTOWANĄ I OSTUDZONĄ WODĘ MIESZAMY Z SOLĄ I ZALEWAMY OGÓRKI TAK,BY BYŁY PRZYKRYTE
NA OGÓRKI KŁADZIEMY TALERZYK I OBCIĄŻAMY GO.PO KILKU DNIACH OGÓRKI NADAJĄ SIĘ DO SPOŻYCIA.
JEŚLI CHCEMY JE PRZECHOWAĆ,TO PO 7 DNIACH OGÓRKI KŁADZIEMY DO SŁOIKÓW TWIST LUB WEKÓW.ZALEWĘ ZAGOTOWUJEMY I GORĄCĄ ZALEWAMY OGÓRKI W SŁOJACH.SŁOJE ZAMYKAMY I PASTERYZUJEMY PRZEZ OKOŁO 10-15 MINUT,WIĘKSZE PRZEZ 20 MINUT.PO OSTUDZENIU PRZECHOWUJEMY W CHŁODNYM MIEJSCU.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

halipa 12 sierpnia 2012Zgłoś do usunięcia
Ania 21K koper mozna juz wyrzucic twoje ogorki po 3 dniach juz sa dobre0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ania21K 12 sierpnia 2012Zgłoś do usunięcia
mam pytanko: otóż po raz pierwszy zrobiłam ogórki małosolne w słoju i po 3 dniach wyszedł mi biały kożuch na wystających gałązkach kopru, czy te ogórki będą dobre nadal do jedzenia?5 Kto głosował? | Odpowiedz

halipa 12 sierpnia 2012Zgłoś do usunięcia
halipaja do ogorkow malosolnych dodaje kilka ziarenek czarnego pieprzu
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Jacek1310 11 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Do małosolnych zawsze dodaję chrzan,mają wtedy lepszy smak.Zalewam oczywiście wrzątkiem0 Kto głosował? | Odpowiedz

helcia 12 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
A ja we wrzątku rozpuszczam sól i zalewam od razu i zakręcam.Po ok 12 godz są gotowe.Daje ciut więcej soli.Polecam tą i tą wersje!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Sugarspice 07 lipca 2009Zgłoś do usunięcia
dzieki za przepis :) dzisiaj nastawiam malosolne! mniam0 Kto głosował? | Odpowiedz