Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 2327

Dodano:

Odsłon: 7844

Prosty i szybki przepis na to jak przygotować ogórki małosolne. Jeśli zostawimy je w zalewie na dłużej, to będziemy mięli ogórki kiszone.

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych (powinny być nieduże i twarde)
  • duży pęczek kopru
  • korzeń chrzanu
  • główka czosnku
  • kilka liści z krzewu owocowego (ja dodaje liście porzeczki)
  • 3 stołowe łyżki soli na 3 litry wody
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki, koper i liście dokładnie płuczemy w zimnej wodzie.

    W garnku zagotowujemy około 3 litrów wody, solimy ją i odstawiamy aż nieco przestygnie.

    Obieramy chrzan i kroimy wzdłuż

    Czosnek dzielimy na ząbki (nie obieramy z łupin)

    Wszystko układamy dość ciasno w słoiku lub ceramicznym garnku.

    Zalewamy osoloną i zagotowaną wodą, tak aby wszystko było przykryte.

    Ogórki dociskamy np. szklanką z wodą, tak aby nie wypływały na powierzchnię.

    Ogórki małosolne powinny być gotowe już po kilku dniach.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ala_pe 18 maja 2018 Dla mnie bardzo cenna jest informacja o liściach porzeczki. Dziękuję i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń