Ogórki małosolne i kiszone wywołują sporo kontrowersji, jedni je kochają, inni nie rozumieją, jak można się nimi zajadać. Nie można się jednak nie zgodzić z faktem, że kiszonki są bardzo zdrowe. Szczególnie te zrobione ze świeżych składników we własnej kuchni. Podpowiemy ci, jak przygotować prostą solankę do ogórków.
Sprawdź także: Dlaczego ogórki są gorzkie? Poznaj sposób na idealne ogórki kiszone
Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?
To źródło wielu cennych składników odżywczych. W ogórkach kiszonych znajdziesz między innymi: witaminy K, C oraz A, składniki mineralne: potas, wapń, sód, magnez i fosfor, oraz błonnik pokarmowy.
Jedzenie ogórków kiszonych działa korzystnie na odporność. Kiszonki to naturalne probiotyki, wspierają prawidłową pracę jelit oraz układu pokarmowego. Regularne spożywanie ogórków pomaga również w walce ze zbyt wysokim cholesterolem. Znajdziesz w nich także izotiocyjaniany, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Ogórki kiszone to także świetny produkt dla osób na diecie redukcyjnej, ponieważ są niskokaloryczne.
Jak zrobić dobre ogórki kiszone?
Przed rozpoczęciem pracy pamiętaj, o tym, by podczas zakupów zaopatrzyć się w odpowiednie, wysokiej jakości składniki. Najlepiej wybierz jędrne ogórki o małej lub średniej wielkości. Po zrobieniu zakupów nie zwlekaj zbyt długo z przygotowaniem przetworów, ponieważ warzywa, które głównie składają się z wody, mogą stracić swoją jędrność.
Pamiętaj, by wszystkie dodatki były świeże i niezwiędnięte, warto również sięgać po polskie produkty. Krajowy czosnek będzie miał dużo intensywniejszy aromat niż, np. jego chińscy kuzyni. Możesz go rozpoznać po kolorze, polski czosnek będzie miał lekko fioletowy lub jasnoróżowy kolor. W marketach warto również zerknąć na tabliczkę z krajem pochodzenia produktu. Wybierając koper, zwróć uwagę no to, żeby zwierał duże kwiatostany z nasionami.
Jak zrobić solankę do kiszenia ogórków?
Jeśli chcesz przygotować solankę do kiszenia ogórków, warto kierować się metodą stosowaną przez nasze babcie, na każdy litr wody dodając dużą, czubatą łyżkę soli. Odpowiednio przygotowana solanka pomoże ogórkom odpowiednio się ukisić oraz zapobiegnie ich psuciu się. Warto również pamiętać, by nie przesadzać z ilością soli, tu zasada im więcej, tym lepiej się nie sprawdzi. Ponieważ przesolone ogórki nie będą nadawać się do spożycia. Do przygotowania zalewy do jednego kilograma ogórków będziesz potrzebować:
Składniki
- 2 litry wody
- 2 czubate łyżki soli
Dodatki:
- 3 niewielkie kawałki korzenia chrzanu
- 6 ząbków czosnku
- 3 gałązki kopru
- Garść liści chrzanu
- Garść liści wiśni, porzeczek dębu lub aronii
Sposób przygotowania: Dokładnie umyj ogórki oraz wyparz słoiku. Do garnka wlej dwa litry wody, zagotuj ją, a następnie dodaj sól. Poczekaj, aż woda wystygnie. W tym czasie możesz przygotować słoiki. Włóż do nich obrany czosnek, kawałki chrzanu, koper oraz wybrane liście. Dodaj ogórki, staraj się ustawić je tak, by nie było między nimi pustych przestrzeni. Tak przygotowane ogórki zalej przestudzoną zalewą. Zakręć słoiki i odstaw na kilka godzin, pamiętaj, by postawić je na pokrywkach. Później przełóż słoiki w chłodne i zacienione miejsce. Po trzech-czterech dniach, możesz już cieszyć się pysznym smakiem ogórków małosolnych. Na ogórki kiszone trzeba poczekać mniej więcej dwa tygodnie.
Szukasz sprawdzonych przepisów na ogórki? Zobacz, jak przygotowali je nasi użytkownicy.
Zobacz także:
Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie pleśniały? »
Jak ściółkować ogórki? Odkryj te 4 metody »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »