Dania jednogarnkowe

Polacy nie wyobrażają sobie lata bez chrupiących ogórków małosolnych i kiszonych. Oczywiście najsmaczniejsze będą te, które przygotujesz samodzielnie w domu. W czym tkwi sekret idealnych ogórków? Wiele osób twierdzi, że w zalewie, w końcu to ona odpowiada za ich smak. Sprawdź, jak zrobić solankę do kiszenia ogórków.

Fot.123RF/Picsel

Ogórki małosolne i kiszone wywołują sporo kontrowersji, jedni je kochają, inni nie rozumieją, jak można się nimi zajadać. Nie można się jednak nie zgodzić z faktem, że kiszonki są bardzo zdrowe. Szczególnie te zrobione ze świeżych składników we własnej kuchni. Podpowiemy ci, jak przygotować prostą solankę do ogórków. 

Sprawdź także: Dlaczego ogórki są gorzkie? Poznaj sposób na idealne ogórki kiszone

Dlaczego warto jeść kiszone ogórki?

To źródło wielu cennych składników odżywczych. W ogórkach kiszonych znajdziesz między innymi: witaminy K, C oraz A, składniki mineralne: potas, wapń, sód, magnez i fosfor, oraz błonnik pokarmowy.

Jedzenie ogórków kiszonych działa korzystnie na odporność. Kiszonki to naturalne probiotyki, wspierają prawidłową pracę jelit oraz układu pokarmowego. Regularne spożywanie ogórków pomaga również w walce ze zbyt wysokim cholesterolem. Znajdziesz w nich także izotiocyjaniany, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe. Ogórki kiszone to także świetny produkt dla osób na diecie redukcyjnej, ponieważ są niskokaloryczne. 

Jak zrobić dobre ogórki kiszone?

Przed rozpoczęciem pracy pamiętaj, o tym, by podczas zakupów zaopatrzyć się w odpowiednie, wysokiej jakości składniki. Najlepiej wybierz jędrne ogórki o małej lub średniej wielkości. Po zrobieniu zakupów nie zwlekaj zbyt długo z przygotowaniem przetworów, ponieważ warzywa, które głównie składają się z wody, mogą stracić swoją jędrność. 

Pamiętaj, by wszystkie dodatki były świeże i niezwiędnięte, warto również sięgać po polskie produkty. Krajowy czosnek będzie miał dużo intensywniejszy aromat niż, np. jego chińscy kuzyni. Możesz go rozpoznać po kolorze, polski czosnek będzie miał lekko fioletowy lub jasnoróżowy kolor. W marketach warto również zerknąć na tabliczkę z krajem pochodzenia produktu. Wybierając koper, zwróć uwagę no to, żeby zwierał duże kwiatostany z nasionami.

Jak zrobić solankę do kiszenia ogórków?

Jeśli chcesz przygotować solankę do kiszenia ogórków, warto kierować się metodą stosowaną przez nasze babcie, na każdy litr wody dodając dużą, czubatą łyżkę soli. Odpowiednio przygotowana solanka pomoże ogórkom odpowiednio się ukisić oraz zapobiegnie ich psuciu się. Warto również pamiętać, by nie przesadzać z ilością soli, tu zasada im więcej, tym lepiej się nie sprawdzi. Ponieważ przesolone ogórki nie będą nadawać się do spożycia. Do przygotowania zalewy do jednego kilograma ogórków będziesz potrzebować:

Składniki

  • 2 litry wody
  • 2 czubate łyżki soli

Dodatki:

  • 3 niewielkie kawałki korzenia chrzanu
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 gałązki kopru
  • Garść liści chrzanu
  • Garść liści wiśni, porzeczek dębu lub aronii

Sposób przygotowania: Dokładnie umyj ogórki oraz wyparz słoiku. Do garnka wlej dwa litry wody, zagotuj ją, a następnie dodaj sól. Poczekaj, aż woda wystygnie. W tym czasie możesz przygotować słoiki. Włóż do nich obrany czosnek, kawałki chrzanu, koper oraz wybrane liście. Dodaj ogórki, staraj się ustawić je tak, by nie było między nimi pustych przestrzeni. Tak przygotowane ogórki zalej przestudzoną zalewą. Zakręć słoiki i odstaw na kilka godzin, pamiętaj, by postawić je na pokrywkach. Później przełóż słoiki w chłodne i zacienione miejsce. Po trzech-czterech dniach, możesz już cieszyć się pysznym smakiem ogórków małosolnych. Na ogórki kiszone trzeba poczekać mniej więcej dwa tygodnie.  

Szukasz sprawdzonych przepisów na ogórki? Zobacz, jak przygotowali je nasi użytkownicy.

 

1. Kiszone ogórki

 Kiszone ogórki Zobacz przepis

Kiszone ogórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kiszone ogórki

 Kiszone ogórki Zobacz przepis

Kiszone ogórki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ogórki małosolne

 Ogórki małosolne Zobacz przepis

Ogórki małosolne / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ogórki kiszone

 Ogórki kiszone Zobacz przepis

Ogórki kiszone / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie pleśniały? »

Jak ściółkować ogórki? Odkryj te 4 metody »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 649

30 min
12
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 11

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

2
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8