Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć!!! Moja spiżarnia powoli zapełnia się po brzegi. Ostatnio robiłam kiszone ogórki. W dużych słoikach zamykałam je razem z chrzanem, czosnkiem i koprem. Tak przygotowane, wyglądają obłędnie, i już się nie mogę doczekać, kiedy będę mogła ich spróbować. :)
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 506
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 506
Składniki
Ogórki dokładnie wyszorowałam szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie przełożyłam je do miski z zimną wodą - to sprawi, że ogórki pozostaną twarde. Chrzan obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. W garnku zagotowałam odpowiednią ilość wody (u mnie to 3 litry) i dodałam sól (1 łyżka na 0,5 litra wody), oraz po 1 łyżeczce cukru na litr.
Do słoików na dno włożyłam koper, czosnek,chrzan, a później ogórki. Ogórki układam ściśle, pionowo, jeden obok drugiego. W trakcie wypełniania słoika, dokładałam też kawałki chrzanu i czosnek. Na wierzch wsypałam 1,5 łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek pieprzu, około 5 ziarenek ziela angielskiego i położyłam 2 listki laurowe.
Pozostało teraz tylko wypełnić słoiki solanką - powinna być dobrze ciepła, ale nie gorąca. Słoiki lekko zakręcam i odstawiam w spokojne, ciepłe miejsce na 3-4 dni. Zalewa zmętnieje, pojawi się piana, która może nieco ze słoika wykipieć, dlatego warto przezornie ustawić go na głębszym talerzyku lub w miseczce. Następnie zakręcam słoiki mocniej i znoszę do spiżarni. Gotowe!!!