Ewa_Gotuje

Jedz choć raz w tygodniu. Ciśnienie będzie w normie, zmniejszy się ryzyko zawału

Masło orzechowe to pasta wykonana z orzechów, przy czym najczęściej są to orzeszki ziemne, a więc nasiona orzachy podziemnej. To pyszna przekąska, która zwykle trafia na kanapki, jednak można również wykonać z niej ciastka, muffiny, kremy, czy też dodać do owsianki. Jakie właściwości zdrowotne ma masło orzechowe i kto nie powinien je jeść?

Czy masło orzechowe jest zdrowe? To m.in. cenne źródło żelaza i witamin | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce dla zdrowych tłuszczów. Znajdziemy je między innymi w tłustych rybach, awokado, orzechach, nasionach i pestkach, możesz sięgnąć także po masło orzechowe. Należy tylko pamiętać, aby wybierać to z dobrym i krótkim składem. Produkty z dużą zawartością cukru, oleju palmowego i innych zbędnych dodatków, lepiej nie wkładać do sklepowego koszyka. Podpowiemy ci, jakie właściwości prozdrowotne ma masło orzechowe, kto powinien je jeść, a komu się je odradza. 

Sprawdź także: Najlepiej sprawdzają się w cieście. Wystarczy zjeść garstkę, by poczuć przypływ sił witalnych

Jakie wartości odżywcze ma masło orzechowe?

Masło orzechowe pełne jest składników odżywczych. W klasycznym przepisie składa się w 90 proc. z orzechów, a resztę stanowi cukier, oleje roślinne i sól. To produkt wysokoenergetyczny, w którym znajdziemy między innymi witaminy z grupy B, witaminę E, duże ilości wapnia, a także potas, magnez, sód, fosfor i żelazo. Masło orzechowe jest też pełne przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki.

Jakie właściwości prozdrowotne ma masło orzechowe?

Czy masło orzechowe jest zdrowe? Z uwagi na zawartość żelaza, produkt ten jest ceniony między innymi przez wegetarian i wegan. Jest też bogatym źródłem białka i tłuszczu, przez co osoby aktywne fizyczne i ćwiczące na siłowni chętnie włączają mało orzechowe do swojej diety. Jego spożycie zapewnia uczucie sytości przez długi czas.

Masło orzechowe ma wiele prozdrowotnych właściwości. To między innymi:

  • pozytywny wpływ na pracę serca, z uwagi na bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • korzystny wpływ na ciśnienie krwi,
  • wspomaganie walki z nowotworami,
  • pomoc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu.

Spożywanie masła orzechowego w ciąży może pomóc zapobiegać wadom wrodzonym u płodu, z uwagi na zawartość kwasu foliowego. Prawdopodobnie masło orzechowe zmniejsza też ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Kto powinien jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe cenią zwłaszcza wegetarianie, weganie i kulturyści. Niemal każdy może je włączyć do swojej codziennej diety, jednak nie należy przekraczać jego zalecanej ilości. Ile dziennie można zjeść masła orzechowego? Wiele zależy od masy ciała i zapotrzebowania energetycznego danej osoby, jednak szacuje się, że to maksymalnie około 20-40 gramów dziennie. Spożywanie masła orzechowego może się skończyć przybraniem na wadze, z uwagi na jego kaloryczność.

Masło orzechowe przeciwwskazania

Istotnym przeciwwskazaniem do spożywania masła orzechowego jest alergia na orzeszki ziemne. Nadwrażliwość tego typu może mieć różne nasilenie, jednak warto pamiętać, że uczulenie na orzeszki ziemne jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych i to potencjalnie zagrażającą życiu. W skrajnych przypadkach może prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego, w wyniku którego może dojść do śpiączki czy nawet śmierci. Osoby uczulone na orzeszki ziemne nie powinny więc spożywać także masła orzechowego, które jest z nich wykonane.

Po spożyciu masła orzechowego nawet osoby, które nie są uczulone na orzeszki ziemne, mogą odczuwać dyskomfort w przełyku. Z uwagi na dużą zawartość tłuszczu orzeszki ziemne mogą mieć negatywny wpływ na dolny zwieracz przełyku, wywołując objawy przypominające refluks czy zgagę. Nie powinny się one jednak pojawić po spożyciu tego produktu w małych ilościach.



Źródło: Smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Czego nie wolno myć w zmywarce? Tych przedmiotów nigdy do niej nie wkładaj »

Przysmak króla i symbol Wielkiego Postu. Jak przygotować wodę śledziową? »

Najzdrowsze źródła węglowodanów w diecie. Odżywisz ciało, nakarmisz mózg »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13