Spis treści:
- Jak orzechy makadamia wpływają na zdrowie?
- Kto powinien jeść orzechy makadamia?
- Co zrobić z orzechów makadamia?
Włączenie orzechów do codziennego jadłospisu jest prostym sposobem na dostarczenie organizmowi zdrowych tłuszczów oraz sporej dawki witamin i minerałów. Można dodawać je zarówno do zdrowych śniadań, wytrawnych dań, jak i do słodkich deserów. Dziś przyjrzymy się bliżej orzechom makadamia, sprawdzimy, jaki wpływ mają na zdrowie, oraz w jakich potrawach można je przemycić.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Jak orzechy makadamia wpływają na zdrowie?
W orzechach makadamia znajdują się zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które pełnią ogromną rolę w utrzymaniu prawidłowej kondycji układu krwionośnego, dbają o pracę serca, chronią je przed chorobami, a także pomagają zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie produktów bogatych w kwasy omega-3 zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Dodatkowo orzechy makadamia mają właściwości antyoksydacyjne, wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Nie brakuje tu także witaminy A, która dba między innymi o prawidłowe widzenie, chroniąc oczy przed chorobami, witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy oraz krwionośny, a także witaminy E, wykazujące działanie przeciwutleniające oraz odpowiadającej za dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.
W orzechach makadamia obecne są również minerały, potas, który dba o prawidłowe ciśnienie krwi, fosfor i wapń, których zadaniem między innymi jest wzmocnienie kości i zębów, magnez, przyczyniający się do dobrej kondycji układu nerwowego, a także cynk, który wspiera odporność organizmu. Natomiast żelazo zmniejsza ryzyko zachorowania na anemię.
Kto powinien jeść orzechy makadamia?
Orzechy makadamia powinny znaleźć się w diecie osób, które chcą zadbać o układ krążenia, zbić wysoki cholesterol oraz zadbać o serce. Warto włączyć je także do diety dzieci oraz osób starszych, ponieważ są bardzo odżywcze, świetnie wpływają na układ nerwowy, pozytywnie działają na pamięć i koncentrację. Warto jeść je także, kiedy czujesz się osłabiony, zmęczony, a twój organizm potrzebuje wzmocnienia i dawki energii.
Warto sięgnąć po nie także w celu zadbania o urodę, kompleks witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych korzystnie wpłynie na stan cery, a także wzmocni oraz nada blask włosom i paznokciom. Przypisuje się im także właściwości korzystnie wpływające na płodność.
Co zrobić z orzechów makadamia?
Chociaż orzechy makadamia są bardzo zdrowe, nie należy z nimi przesadzać, ponieważ może to odbić się negatywnie na naszej wadze. W 100 gramach znajduje się aż 718 kcal, odpowiednią porcją, którą zaleca się do spożycia w ciągu dnia będzie garść nieprzekraczająca 30 gramów. Warto jednak znaleźć dla nich miejsce w codziennych posiłkach. Świetnie sprawdzają się w słodkich śniadaniach, możesz dorzucić je do owsianki, jaglanki, przygotować domowe orzechowe musli i podać je z jogurtem, posypać nimi placki lub naleśniki, lub dorzucić do bananowo-kakaowego koktajlu.
Możesz wykorzystać je także w daniach wytrawnych, posypać nimi sałatkę, na przykład tę ze świeżymi liśćmi szpinaku, burakiem, gruszką i serem pleśniowym. Dobrze komponować będą się również z zupami krem, np. na bazie brokuła, czy kalafiora. Ciekawym pomysłem będzie zmielenie orzechów i dodanie jej do panierki, np. do kotletów z piersi kurczaka lub rybnych filetów. Można również zmiksować je wraz z oliwą z oliwek, czosnkiem i bazylią, wyczarowując pyszne pesto. Oczywiście orzechy te genialnie smakować będą w deserach, ciastach, ciasteczkach, lodach, czy domowych zdrowych batonikach bakaliowo-orzechowych.
Zastanawiasz się, do jakich dań dodać orzechy? Poniżej znajdziesz kilka przepisów z ciekawymi inspiracjami.
1. Owsianka z orzechami
![Owsianka z orzechami](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2023_12_28/f4249e26a9ff7f098279e52f4b575af5-recipe_main.jpg)
Owsianka z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Krem czekoladowy z orzechami
![Krem czekoladowy z orzechami](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2017_11_29/3e050c4eee5c854bb95e3bcab66c4030-recipe_main.jpg)
Krem czekoladowy z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Drożdżówki z orzechami
![Drożdżówki z orzechami](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2016_04_01/5c6c22d16285ceadf2a22c484db18aff-recipe_main.jpg)
Drożdżówki z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Buraczki z orzechami
![Buraczki z orzechami](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2017_12_05/2f5d8c54e4fd0c5cacfc396facff7968-recipe_main.jpg)
Buraczki z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Śmietankowe z orzechami
![Śmietankowe z orzechami](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2012_11_08/b966524689afd04c6d0496e66d13ed81-recipe_main.jpg)
Śmietankowe z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: medonet.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »
Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »