Najlepiej sprawdzają się w cieście. Wystarczy zjeść garstkę, by poczuć przypływ sił witalnych

Orzechy makadamia mają bardzo przyjemny smak oraz mnóstwo wartości odżywczych, chociaż znaleźć możemy je w większości sklepów, nie są najpopularniejszym wyborem wśród konsumentów. Podpowiemy ci, kto powinien jeść orzechy makadamia, oraz jak wykorzystać je w codziennych przepisach.

Orzechy makadamia – właściwości, zastosowanie w kuchni | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Włączenie orzechów do codziennego jadłospisu jest prostym sposobem na dostarczenie organizmowi zdrowych tłuszczów oraz sporej dawki witamin i minerałów. Można dodawać je zarówno do zdrowych śniadań, wytrawnych dań, jak i do słodkich deserów. Dziś przyjrzymy się bliżej orzechom makadamia, sprawdzimy, jaki wpływ mają na zdrowie, oraz w jakich potrawach można je przemycić. 

Sprawdź także: Dodaj dwie łyżki do owsianki. Najlepsze śniadanie na szybką przemianę materii, cukier i ciśnienie w w normie

Jak orzechy makadamia wpływają na zdrowie?

W orzechach makadamia znajdują się zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które pełnią ogromną rolę w utrzymaniu prawidłowej kondycji układu krwionośnego, dbają o pracę serca, chronią je przed chorobami, a także pomagają zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie produktów bogatych w kwasy omega-3 zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę. Dodatkowo orzechy makadamia mają właściwości antyoksydacyjne, wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Nie brakuje tu także witaminy A, która dba między innymi o prawidłowe widzenie, chroniąc oczy przed chorobami, witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy oraz krwionośny, a także witaminy E, wykazujące działanie przeciwutleniające oraz odpowiadającej za dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci.

W orzechach makadamia obecne są również minerały, potas, który dba o prawidłowe ciśnienie krwi, fosfor i wapń, których zadaniem między innymi jest wzmocnienie kości i zębów, magnez, przyczyniający się do dobrej kondycji układu nerwowego, a także cynk, który wspiera odporność organizmu. Natomiast żelazo zmniejsza ryzyko zachorowania na anemię. 

Kto powinien jeść orzechy makadamia?

Orzechy makadamia powinny znaleźć się w diecie osób, które chcą zadbać o układ krążenia, zbić wysoki cholesterol oraz zadbać o serce. Warto włączyć je także do diety dzieci oraz osób starszych, ponieważ są bardzo odżywcze, świetnie wpływają na układ nerwowy, pozytywnie działają na pamięć i koncentrację. Warto jeść je także, kiedy czujesz się osłabiony, zmęczony, a twój organizm potrzebuje wzmocnienia i dawki energii. 

Warto sięgnąć po nie także w celu zadbania o urodę, kompleks witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych korzystnie wpłynie na stan cery, a także wzmocni oraz nada blask włosom i paznokciom. Przypisuje się im także właściwości korzystnie wpływające na płodność. 

Co zrobić z orzechów makadamia?

Chociaż orzechy makadamia są bardzo zdrowe, nie należy z nimi przesadzać, ponieważ może to odbić się negatywnie na naszej wadze. W 100 gramach znajduje się aż 718 kcal, odpowiednią porcją, którą zaleca się do spożycia w ciągu dnia będzie garść nieprzekraczająca 30 gramów. Warto jednak znaleźć dla nich miejsce w codziennych posiłkach. Świetnie sprawdzają się w słodkich śniadaniach, możesz dorzucić je do owsianki, jaglanki, przygotować domowe orzechowe musli i podać je z jogurtem, posypać nimi placki lub naleśniki, lub dorzucić do bananowo-kakaowego koktajlu. 

Możesz wykorzystać je także w daniach wytrawnych, posypać nimi sałatkę, na przykład tę ze świeżymi liśćmi szpinaku, burakiem, gruszką i serem pleśniowym. Dobrze komponować będą się również z zupami krem, np. na bazie brokuła, czy kalafiora. Ciekawym pomysłem będzie zmielenie orzechów i dodanie jej do panierki, np. do kotletów z piersi kurczaka lub rybnych filetów. Można również zmiksować je wraz z oliwą z oliwek, czosnkiem i bazylią, wyczarowując pyszne pesto. Oczywiście orzechy te genialnie smakować będą w deserach, ciastach, ciasteczkach, lodach, czy domowych zdrowych batonikach bakaliowo-orzechowych. 

Zastanawiasz się, do jakich dań dodać orzechy? Poniżej znajdziesz kilka przepisów z ciekawymi inspiracjami. 

1. Owsianka z orzechami

 Owsianka z orzechami Zobacz przepis

Owsianka z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sernik z orzechami

 Sernik z orzechami Zobacz przepis

Sernik z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Krem czekoladowy z orzechami

 Krem czekoladowy z orzechami Zobacz przepis

Krem czekoladowy z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Drożdżówki z orzechami

 Drożdżówki z orzechami Zobacz przepis

Drożdżówki z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Ciasto z orzechami

 Ciasto z orzechami Zobacz przepis

Ciasto z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Buraczki z orzechami

 Buraczki z orzechami Zobacz przepis

Buraczki z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Chałka z orzechami

 Chałka z orzechami Zobacz przepis

Chałka z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Śmietankowe z orzechami

 Śmietankowe z orzechami Zobacz przepis

Śmietankowe z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kurczak z orzechami

 Kurczak z orzechami Zobacz przepis

Kurczak z orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Orzechy w miodzie

 Orzechy w miodzie Zobacz przepis

Orzechy w miodzie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: medonet.pl, fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »

Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »

Czy jesteś perfekcyjną panią domu? Rozwiąż QUIZ i sprawdź »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Powiew wiosny

Aromatyczna i apetyczna sałatka, chrupiące ogórek, rzodkiewka, kremowe awokad...

Odsłon: 57

30 min
3
Desery Kruche ciast na mące kukurydzianej

Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...

Odsłon: 188

15 min
12

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25