Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagowe pesto jest boskie. Wyjątkowo smaczne. Może być smarowidłem do chleba, dodatkiem do makaronu itp.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8823
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1131
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11429
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 466
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8823
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1131
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11429
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 466
Składniki
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Pocierając w dłoniach usunąć skórki. Przełożyć do miski blendera. Szparagi umyć, osuszyć. Odłamać twarde końcówki. Wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Gotować 3 minuty. Wyjąć i przepłukać zimną wodą/ schłodzić. Przełożyć do miski blendera. Ja odcięłam główki ok 4 cm, bo te części chciałam wykorzystać do innego dania. Są bardzo delikatne. Zmiksować orzechy laskowe ze szparagami. Musi powstać gładka masa. Dodać olej lniany, sok z cytryny, pieprz cytrynowy, chili i sól do smaku. Ponownie zmiksować. Smarowidło gotowe. Smacznego. Takie młode, zielone szparagi nie wymagają obierania. Twardsze kawałki szparagów, te odłamane można wykorzystać do ugotowania bulionu warzywnego. Do miksowanej masy można dodać łyżkę lub więcej szpinaku, rozmrożonego i odciśniętego, w celu uzyskania bardziej zielonego koloru.