Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa, smaczna chałka "wykończona"orzechami włoskimi...polecam ;)
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 689
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 689
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, rozmieszać z cukrem. Dodać ciepłego mleka, kilka łyżek mąki i wymieszać. Zaczyn odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe.
Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu aż ciasto podwoi objętość. Następnie ciasto przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. pozostawić do napuszenia. Następnie wierzch posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i obficie posypać drobno pokrojonymi orzechami.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Chałka nadaję się do jedzenia zarówno ze słodkimi, jak i ze słonymi dodatkami :) Smacznego!