Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa, smaczna chałka "wykończona"orzechami włoskimi...polecam ;)
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 381
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2512
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1771
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 5836
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 381
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2512
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1771
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 5836
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, rozmieszać z cukrem. Dodać ciepłego mleka, kilka łyżek mąki i wymieszać. Zaczyn odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe.
Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu aż ciasto podwoi objętość. Następnie ciasto przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. pozostawić do napuszenia. Następnie wierzch posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i obficie posypać drobno pokrojonymi orzechami.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Chałka nadaję się do jedzenia zarówno ze słodkimi, jak i ze słonymi dodatkami :) Smacznego!