Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa, smaczna chałka "wykończona"orzechami włoskimi...polecam ;)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5726
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1183
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12348
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5196
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5726
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1183
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12348
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5196
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, rozmieszać z cukrem. Dodać ciepłego mleka, kilka łyżek mąki i wymieszać. Zaczyn odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe.
Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu aż ciasto podwoi objętość. Następnie ciasto przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. pozostawić do napuszenia. Następnie wierzch posmarować jajem wymieszanym z mlekiem i obficie posypać drobno pokrojonymi orzechami.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. Chałka nadaję się do jedzenia zarówno ze słodkimi, jak i ze słonymi dodatkami :) Smacznego!