Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowe ciasto to doskonały pomysł nie tylko na świąteczny deser, ale też jako dodatek do weekendowej kawy. Zobacz, jak przygotować aromatyczną babkę z orzechami włoskimi!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 859
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 53
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2115
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4122
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 859
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 53
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2115
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4122
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ucieraj z cukrem tak długo, aż powstanie puszysta i gęsta masa, do której stopniowo należy dodać zmielone orzechy włoskie oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubite białka dodawaj małymi partiami do masy orzechowej. Delikatnie mieszaj całość rózgą. Lepiej zrezygnować na tym etapie z używania miksera, by zachować puszystość ciasta. Na końcu dodaj płatki czekoladowe.
Tzw. keksówkę (forma o wymiarach ok. 15x50 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Blaszkę z ciastem orzechowym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut. Gdy ciasto przestygnie, polewamy jego wierzch płynnym miodem i układamy orzechy włoskie (część orzechów w całości, część posiekanych).