Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzechowe ciasto to doskonały pomysł nie tylko na świąteczny deser, ale też jako dodatek do weekendowej kawy. Zobacz, jak przygotować aromatyczną babkę z orzechami włoskimi!
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 131
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 170
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 48
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 84
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 31
Delikatny, herbaciany biszkopt z lekkim śmietankowym kremem i słodko-kwaśnym...
Odsłon: 131
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 170
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 48
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 84
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 31
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Żółtka ucieraj z cukrem tak długo, aż powstanie puszysta i gęsta masa, do której stopniowo należy dodać zmielone orzechy włoskie oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubite białka dodawaj małymi partiami do masy orzechowej. Delikatnie mieszaj całość rózgą. Lepiej zrezygnować na tym etapie z używania miksera, by zachować puszystość ciasta. Na końcu dodaj płatki czekoladowe.
Tzw. keksówkę (forma o wymiarach ok. 15x50 cm) wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Blaszkę z ciastem orzechowym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut. Gdy ciasto przestygnie, polewamy jego wierzch płynnym miodem i układamy orzechy włoskie (część orzechów w całości, część posiekanych).