Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-06-2022
Przepis bierze udział w konkursie
Podczas kolejnego miodobrania przygotowałam orzechy w miodzie. Zrobiłam na próbę niewielką porcję – kilka słoiczków, bo to mój pierwszy raz. Orzechy w miodzie stają się coraz bardziej popularną przekąską i świetnym upominkiem. Ja sama dostałam zimą słoiczek tego smakołyku i przepadłam. Bo te orzechy bardzo mi zasmakowały! Tak bardzo, że w sezonie świeżego, płynnego miodu prosto z ula postanowiłam odtworzyć ten smak.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8796
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8796
Składniki
Orzechy włoskie wyłuskaj i pokrój na mniejsze kawałki, ale nie siekaj drobno. Jeśli używasz migdałów - zalej je gorącą wodą na jakieś 15 minut, a następnie zdejmij z nich skórkę. Jeśli masz w planie użyć orzechów laskowych - wydobądź je ze skorupek.
Rozgrzej dużą patelnię i podpraż orzechy bez dodatku tłuszczu. Mają się podgrzać i wysuszyć, ale nie przypalić, więc pilnuj!
Orzechy włoskie i migdały na tym etapie nie wymagają dodatkowych zabiegów. Wystarczy je ostudzić i powkładać do słoików, jeśli mają być przeznaczone na prezenty. A jeśli robisz je dla siebie - zostaw na patelni, pod koniec napiszę, co z nimi zrobić. Ale najpierw orzechy w słoikach. Orzechy laskowe należy pozbawić skórki poprzez otarcie w ściereczce uprażonych orzeszków. I dopiero potem umieścić w słoikach.
Podprażone orzechy włoskie (lub inne) umieść w słoiczkach, a następnie zalej płynnym miodem. Ja miałam świeży miód prosto z ula, więc to było łatwe zadanie. Ale można rozpuścić stężały miód i zalać nim orzechy. Dzięki temu można zrobić tę pyszną przekąskę nawet w grudniu.
Po zakręceniu słoików poddaj je pasteryzacji, najlepiej w kąpieli wodnej. Słoiki o niewielkiej pojemności, powiedzmy, że około 200 ml, wystarczy pasteryzować 15 minut. Większym musisz dać więcej czasu w procesie pasteryzacji, jednak nie podpowiem ile, bo moje orzechy zamykam w małych słoiczkach. Takie są najbardziej praktyczne na prezenty i do wyjadania podczas pracy lub oglądania wciągającego filmu.
Jeśli chcesz przygotować orzechy w miodzie do szybkiego spożycia, to oczywiście nie musisz ich pasteryzować. Wtedy do podprażonych na patelni orzechów dodaj miód (na patelnię!), może być nawet skrystalizowany. Niech się ogrzeje i rozpuści, a następnie oblepi orzechy słodką warstwą. To jest naprawdę pyszne!
I tu ważna uwaga – to jest smakołyk, pyszny upominek, łakoć – a nie lekarstwo. Dlatego nie przejmujemy się zbytnio podgrzewaniem miodu, bo tylko w ten sposób możemy stworzyć ten smakowity deser, przekąskę, przegryzkę. I piękny prezent.