Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób uwielbia połączenie sernika z orzechami i słonym karmelem, a dzięki temu przepisowi osiągniesz absolutne mistrzostwo. Nie musisz mieć doświadczenia cukierniczego, bo wykonanie tego wypieku nie jest skomplikowane. Jedyna trudność tkwi w tym, by nie zjeść całego sernika przed polaniem go sosem. Do wykonania polewy użyj orzechów włoskich lub laskowych, a największą puszystość deseru osiągniesz wykorzystując połączenie serka Philadelphia i ricotty.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2879
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9011
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2879
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9011
Składniki
Przygotuj bazę pod sernik. Pokrusz ciastka na okruchy. Możesz to zrobić malakserem, utłuc ciasta w moździerzu lub zgnieść wałkiem do ciasta. Do okruchów dodaj roztopione masło i wymieszaj. Tortownicę (ok. 22 cm) wyłóż papierem do pieczenia, zamknij obręcz, po czym wysyp okruszki z masłem, wygładź i bardzo mocno dociśnij. Wstaw do lodówki na 30 minut.
Przejdź do wykonania nadzienia. Pamiętaj, aby wszystkie jego składniki nie były prosto z lodówki i nabrały temperatury pokojowej. Do miski włóż serek Philadelphia i ricottę, wymieszaj szpatułką, trzepaczką lub mikserem, a gdy sery się połączą, dosyp cukier puder i nadal mieszaj. Zacznij wbijać po jednym jajku i miksuj, by uzyskać gładką, puszystą konsystencję. Następnie dodaj wnętrze laski wanilii, mąkę i śmietankę, po czym zmiksuj ostatni raz do całkowitego połączenia składników.
Wyjmij tortownicę z lodówki, zabezpiecz ją folią aluminiową od zewnątrz, posmaruj krawędzie pierścienia olejem lub masłem i wlej serowe nadzienie do foremki. Wstaw tortownicę do większej foremki wypełnionej wodą, aby woda sięgała do połowy blaszki z ciastem. Włóż foremki do pieca nagrzanego do 150°C i piecz około 120 minut. Sernik jest gotowy, gdy brzegi przestaną być płynne, a wierzch stanie się złocisty. Pozwól sernikowi całkowicie ostygnąć w piekarniku, po czym wstaw na 40 minut do lodówki (w tym czasie przygotuj karmel).
Orzechy lekko przesiekaj i podpraż na suchej patelni. Wsyp połowę wskazanej porcji cukru na gorącą patelnię i trzymaj tak na małym ogniu. Ważne, aby nie mieszać cukru. Dopiero gdy jest w połowie stopiony, wsyp drugą porcję cukru. Nie mieszaj, dopóki nie uzyskasz (w większości) płynnego syropu. W garnku obok podgrzej śmietankę – jednak nie zagotuj! – i wlej ją cienką strużką do cukrowego syropu. Zamieszaj i dodaj masło, a także – jeśli chcesz uzyskać słony karmel – sól. Po ponownym wymieszaniu wrzuć podprażone orzechy i ostatecznie wymieszaj. Pozwól karmelowi lekko ostygnąć, a następnie wylej go na sernik. Wstaw ciasto ponownie do lodówki do zastygnięcia (na około 4 godz. lub całą noc), po czym odepnij brzegi tortownicy i serwuj.