Jeśli masz kłopoty z zasypianiem, zrób i stosuj oliwę z szałwii. Dzięki niej potrawy wchodzą na wyższy poziom smaku

Oliwa z oliwek to źródło nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Obecne są tu także witaminy A i E, które wspierają kondycję skóry, zdrowie oczu oraz mają właściwości przeciwutleniające. Co ciekawe dodatek szałwii, może wzbogacić oliwę o dodatkowe walory prozdrowotne. Sprawdź, jak zrobić oliwę z szałwii na dobry sen.

Na co pomaga oliwa z szałwii? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Problemy z zasypianiem to codzienność wielu z nas. Przyczyną z reguły jest przewlekły stres, zażywane leki, lub zła higiena snu. Rozwiązaniem może być wyeliminowanie czynników zaburzających prawidłowe zasypianie, wizyta u specjalisty oraz zastosowanie naturalnych sposobów na wyciszenie i poprawienie jakości snu. Możesz sięgnąć między innymi po oliwę z szałwii na dobry sen. O tym, jak działa, jak ją zrobić i jej używać opowiemy w poniższym artykule. 

Sprawdź także: Remedium na zimowe infekcje, kaszel i zatkany nos. Jak zrobić syrop sosnowy?

Właściwości szałwii

Szałwia kryje w sobie szereg właściwości prozdrowotnych, ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, przeciwgrzybicze i detoksykujące, świetnie radzi sobie z infekcjami, pomaga przy anginie, zapaleniu jamy ustnej, gardła, czy dziąseł. Przyczynia się do obniżenia zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi, dlatego polecana jest diabetykom, oraz osobom borykającym się z insulinoopornością. Może być stosowana przy bólach brzucha lub problemami trawiennymi. Korzystnie wpływa także na kuracje stosowane przy leczeniu chorób wątroby.  

Okazuje się, że szałwia lekarska dodana do oliwy z oliwek ma właściwości kojąco wpływające na układ nerwowy, wycisza, łagodzi stres i napięcie. Nie tylko może ułatwiać zasypianie, ale i pozytywnie wpłynie na jakość snu, zapobiegając wybudzaniu w nocy.  

Jak zrobić oliwę z szałwii?

Do przygotowania szałwiowej oliwy na dobry sen, będziesz potrzebować: dwóch łyżek rozdrobnionej szałwii oraz niecałą szklankę oliwy z oliwek. Warto pamiętać, aby używać jedynie oliwy z pierwszego tłoczenia. 

Zacznij od wsypania szałwii na gęste sitko lub gazę, ułóż je nad naczyniem ze wrzątkiem. Tak, aby nie dotykało wody, a jedynie podgrzewało się w parze. Odczekaj kilka minut. Następnie podgrzany susz przełóż do czystego, wyparzonego słoika. Dolej oliwę z oliwek. W garnku zagotuj wodę, wyłącz grzanie, a następnie wstaw do niej przygotowane naczynie z oliwą szałwiową. Odstaw na trzy godziny. Oliwę maceruj przez minimum tydzień, najlepiej jednak potrzymać ją do czternastu dni. Po tym czasie oliwę przelej do czystej i wyparzonej butelki z ciemnego szkła. Tak przygotowaną oliwę szałwiową przechowuj w chłodnym miejscu. 

Zastosowanie oliwy z szałwii

Oliwę z szałwii możesz stosować do użytku zewnętrznego. Przed pójściem spać należy natrzeć nią twarz, czubek głowy, a także dłonie i stopy. Taki zabieg pielęgnacyjny nie tylko cię wyciszy i pomoże ci zasnąć, ale i zadba o twoją skórę. Oliwę możesz stosować także do codziennych potraw, sałatek, makaronów, czy ryżu. 

Źródła: sekrety-zdrowia.org, izielnik.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Łącz z ciepłym mlekiem albo kawą. Kilogramy polecą w dół, cholesterol też »

Najlepsze odmiany ogórka gruntowego. Ogrodnicy przestrzegają przed jednym typem nasion »

Pij szklankę dziennie. Metabolizm przyspieszy, wystające boczki rozpłyną się w powietrzu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
5
Dania główne Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym, papryką i pomidorem" to kuszące danie, które łąc...

Odsłon: 7342

60 min
5
Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 22493

30 min
30

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1