Spis treści:
- Co to jest syrop sosnowy?
- Właściwości syropu sosnowego
- Syrop sosnowy – przeciwwskazania
- Syrop sosnowy – skutki uboczne
- Przepis na domowy syrop sosnowy
Sosna to drzewo o długich i wąskich igłach, występujące na terenie całej Polski. Wiele osób na co dzień mija je w trakcie spaceru, nie zdając sobie sprawy z jego ogromnej mocy. Jego lecznicze właściwości wykorzystywane są w medycynie alternatywnej od lat – szczególną popularnością cieszy się syrop z pędów sosny, który kryje w sobie prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, wspomagających szereg procesów zachodzących w organizmie. Na co pomaga syrop sosnowy? Wbrew pozorom jego działanie nie ogranicza się jedynie do łagodzenia objawów przeziębienia. Sprawdź, kiedy jeszcze warto po niego sięgać i jak przygotować go w zaciszu własnej kuchni!
Co to jest syrop sosnowy?
Zastanawiasz się, co to jest syrop sosnowy? To nic innego jak naturalny roślinny lek, który wykorzystuje się do leczenia rozmaitych schorzeń. Najczęściej przyrządza się go z młodych pędów sosnowych, czyli jasnozielonych przyrostów o brązowej i lepkiej łupince, które pojawiają się na przełomie kwietnia i maja. To właśnie w tym okresie zawierają one najwięcej soku, a co za tym idzie – prozdrowotnych właściwości. W trakcie zbiorów powyższego surowca należy wybierać jedynie boczne przyrosty i najlepiej z kilku drzew, aby ich nie niszczyć i nie zaburzać ich wzrostu. Co ciekawe, to nie tylko z nich można wyczarować leczniczą miksturę – możesz użyć do tego również młodych szyszek, a nawet igieł, z których powstaje drogocenny olejek eteryczny.
Właściwości syropu sosnowego
Jakie są najważniejsze właściwości syropu sosnowego? Wspiera on pracę całego organizmu, jednak najchętniej wykorzystywany jest w okresie wzmożonych przeziębień. Wynika to z faktu, że doskonale radzi on sobie z objawami infekcji, takimi jak katar, kaszel, chrypka i ból gardła. Co ciekawe, sprawdza się on zarówno przy kaszlu mokrym, jak i suchym – z jednej strony działa łagodząco, a z drugiej wykrztuśnie, ponieważ skutecznie upłynnia zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę. To oznacza, że dobrze jest sięgać po niego w przypadku zapalenia gardła i oskrzeli.
Stosowanie syropu sosnowego jest szczególnie polecane osobom z obniżoną odpornością – ale nie tylko. Obecne w nim związki wspomagają walkę z drobnoustrojami i stanami zapalnymi. Co więcej, wykazują one własności moczopędne, usprawniają krążenie krwi i niwelują niektóre dolegliwości bólowe. Ale to nie wszystko – syrop sosnowy wzmaga apetyt, dzięki czemu doskonale nadaje się dla małych niejadków lub osób starszych, które mają tendencję do spożywania zbyt małych posiłków. Dodatkowo – dzięki wysokiej zawartości węglowodanów – zapewnia on szybki przypływ energii.
Skąd właściwie biorą się prozdrowotne właściwości syropu sosnowego? Jego wyjątkowa moc to zasługa obecnych w nim substancji odżywczych. Stanowi on prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, w tym witaminy C, czyli silnego przeciwutleniacza, który neutralizuje wolne rodniki i tym samym pomaga uporać się ze szkodliwymi skutkami stresu oksydacyjnego. Ponadto można znaleźć w nim cenne olejki eteryczne, kwasy żywiczne oraz flawonoidy, które również znane są ze swojego potencjału antyoksydacyjnego.
Syrop sosnowy – przeciwwskazania
Kto powinien wykluczyć ze swojego arsenału naturalnych leków syrop sosnowy? Przeciwwskazania do jego stosowania nie są zbyt liczne, jednak warto wziąć je pod uwagę przed spożyciem tego produktu. W pierwszej kolejności powinny zrezygnować z niego osoby, u których występuje alergia lub nadwrażliwość na jakiekolwiek zawarte w nim składniki i substancje aktywne. Jeśli zauważysz u siebie świąd, wysypkę bądź podrażnienie skóry lub – co gorsza – duszności, koniecznie skontaktuj się z lekarzem, ponieważ może świadczyć to o reakcji alergicznej.
Kto jeszcze nie powinien sięgać po syrop sosnowy? W czołówce tej listy znajdują się również osoby z cukrzycą, insulinoopornością i innymi zaburzeniami metabolicznymi. Pamiętaj, że stanowi on obfite źródło cukrów prostych, które negatywnie wpływają na glikemię. Co więcej, nie jest on polecany przy krztuścu i astmie oskrzelowej, a to wszystko za sprawą wykrztuśnego działania, które może nasilać symptomy wspomnianych schorzeń. Można natomiast podawać go dzieciom i kobietom w ciąży, jednak przed wprowadzeniem go do kuracji należy skonsultować się z lekarzem.
Syrop sosnowy – skutki uboczne
Skoro już wiesz, na co pomaga syrop sosnowy i jakie są przeciwwskazania do jego spożywania, warto dowiedzieć się, jakie skutki uboczne może wywołać. Wśród tych najpowszechniejszych wymienia się zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w tym mdłości, wymioty i ból brzucha. Na szczęście zdarzają się one rzadko i zazwyczaj są następstwem przyjmowania go w zbyt dużych ilościach.
Przepis na domowy syrop sosnowy
Jeśli planujesz zrealizować przepis na domowy syrop sosnowy, musisz zaopatrzyć się w cukier, wodę oraz młode pędy sosny. Pierwszym krokiem jest obranie pędów z łusek i rozbicie ich drewnianym tłuczkiem. Pokrój je na mniejsze kawałki i układaj je warstwowo w słoiku na przemian z cukrem, w proporcjach jeden do jednego. Zakręć lekko słój lub przykryj go gazą i postaw na parapecie, najlepiej w nasłonecznionym miejscu. Każdego dnia mieszaj jego zawartość, upewniając się, czy pędy sosny są przykryte sokiem – w przeciwnym razie może pojawić się na nich pleśń. Jeśli zauważysz, że mają one kontakt z powietrzem, zasyp je odpowiednią ilością cukru. Jeśli nie planujesz podawać syropu dzieciom, może dodać do niego nieco spirytusu. Po dwóch-trzech tygodniach przecedź go przez gazę lub gęste sitko i poddaj procesowi pasteryzacji.
Tak przygotowany syrop będzie nadawał się do spożycia przez około 12 miesięcy. Aby jak najdłużej zachował on swój smak i właściwości, przechowuj go w chłodnym, suchym i ciepłym miejscu. Jeśli chodzi o rodzaj naczynia, preferowany jest szklany słoik lub butelka.
W jaki sposób dawkować taki przetwór? Możesz sięgać po niego zarówno profilaktycznie, jak i podczas infekcji. Jeśli zamierzasz stosować go na co dzień, wypijaj go rano w ilości jednej łyżeczki dziennie. W trakcie choroby powinieneś przyjmować go w większej dawce, np. trzech-czterech łyżeczek. Jeśli chcesz podać go dziecku, możesz rozrobić go z wodą, niezbyt gorącą herbatą lub innym napojem. Jego smak jest słodki i dość przyjemny, więc powinien przypaść do gustu nawet maluchom. Jeśli twoje dziecko ma mniej niż trzy lata, dla jego bezpieczeństwa skonsultuj się z pediatrą. Na zdrowie!
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »