Spis treści:
- Co to jest syrop sosnowy?
- Właściwości syropu sosnowego
- Syrop sosnowy – przeciwwskazania
- Syrop sosnowy – skutki uboczne
- Przepis na domowy syrop sosnowy
Sosna to drzewo o długich i wąskich igłach, występujące na terenie całej Polski. Wiele osób na co dzień mija je w trakcie spaceru, nie zdając sobie sprawy z jego ogromnej mocy. Jego lecznicze właściwości wykorzystywane są w medycynie alternatywnej od lat – szczególną popularnością cieszy się syrop z pędów sosny, który kryje w sobie prawdziwą skarbnicę substancji odżywczych, wspomagających szereg procesów zachodzących w organizmie. Na co pomaga syrop sosnowy? Wbrew pozorom jego działanie nie ogranicza się jedynie do łagodzenia objawów przeziębienia. Sprawdź, kiedy jeszcze warto po niego sięgać i jak przygotować go w zaciszu własnej kuchni!
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Co to jest syrop sosnowy?
Zastanawiasz się, co to jest syrop sosnowy? To nic innego jak naturalny roślinny lek, który wykorzystuje się do leczenia rozmaitych schorzeń. Najczęściej przyrządza się go z młodych pędów sosnowych, czyli jasnozielonych przyrostów o brązowej i lepkiej łupince, które pojawiają się na przełomie kwietnia i maja. To właśnie w tym okresie zawierają one najwięcej soku, a co za tym idzie – prozdrowotnych właściwości. W trakcie zbiorów powyższego surowca należy wybierać jedynie boczne przyrosty i najlepiej z kilku drzew, aby ich nie niszczyć i nie zaburzać ich wzrostu. Co ciekawe, to nie tylko z nich można wyczarować leczniczą miksturę – możesz użyć do tego również młodych szyszek, a nawet igieł, z których powstaje drogocenny olejek eteryczny.
Właściwości syropu sosnowego
Jakie są najważniejsze właściwości syropu sosnowego? Wspiera on pracę całego organizmu, jednak najchętniej wykorzystywany jest w okresie wzmożonych przeziębień. Wynika to z faktu, że doskonale radzi on sobie z objawami infekcji, takimi jak katar, kaszel, chrypka i ból gardła. Co ciekawe, sprawdza się on zarówno przy kaszlu mokrym, jak i suchym – z jednej strony działa łagodząco, a z drugiej wykrztuśnie, ponieważ skutecznie upłynnia zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę. To oznacza, że dobrze jest sięgać po niego w przypadku zapalenia gardła i oskrzeli.
Stosowanie syropu sosnowego jest szczególnie polecane osobom z obniżoną odpornością – ale nie tylko. Obecne w nim związki wspomagają walkę z drobnoustrojami i stanami zapalnymi. Co więcej, wykazują one własności moczopędne, usprawniają krążenie krwi i niwelują niektóre dolegliwości bólowe. Ale to nie wszystko – syrop sosnowy wzmaga apetyt, dzięki czemu doskonale nadaje się dla małych niejadków lub osób starszych, które mają tendencję do spożywania zbyt małych posiłków. Dodatkowo – dzięki wysokiej zawartości węglowodanów – zapewnia on szybki przypływ energii.
Skąd właściwie biorą się prozdrowotne właściwości syropu sosnowego? Jego wyjątkowa moc to zasługa obecnych w nim substancji odżywczych. Stanowi on prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, w tym witaminy C, czyli silnego przeciwutleniacza, który neutralizuje wolne rodniki i tym samym pomaga uporać się ze szkodliwymi skutkami stresu oksydacyjnego. Ponadto można znaleźć w nim cenne olejki eteryczne, kwasy żywiczne oraz flawonoidy, które również znane są ze swojego potencjału antyoksydacyjnego.
Syrop sosnowy – przeciwwskazania
Kto powinien wykluczyć ze swojego arsenału naturalnych leków syrop sosnowy? Przeciwwskazania do jego stosowania nie są zbyt liczne, jednak warto wziąć je pod uwagę przed spożyciem tego produktu. W pierwszej kolejności powinny zrezygnować z niego osoby, u których występuje alergia lub nadwrażliwość na jakiekolwiek zawarte w nim składniki i substancje aktywne. Jeśli zauważysz u siebie świąd, wysypkę bądź podrażnienie skóry lub – co gorsza – duszności, koniecznie skontaktuj się z lekarzem, ponieważ może świadczyć to o reakcji alergicznej.
Kto jeszcze nie powinien sięgać po syrop sosnowy? W czołówce tej listy znajdują się również osoby z cukrzycą, insulinoopornością i innymi zaburzeniami metabolicznymi. Pamiętaj, że stanowi on obfite źródło cukrów prostych, które negatywnie wpływają na glikemię. Co więcej, nie jest on polecany przy krztuścu i astmie oskrzelowej, a to wszystko za sprawą wykrztuśnego działania, które może nasilać symptomy wspomnianych schorzeń. Można natomiast podawać go dzieciom i kobietom w ciąży, jednak przed wprowadzeniem go do kuracji należy skonsultować się z lekarzem.
Syrop sosnowy – skutki uboczne
Skoro już wiesz, na co pomaga syrop sosnowy i jakie są przeciwwskazania do jego spożywania, warto dowiedzieć się, jakie skutki uboczne może wywołać. Wśród tych najpowszechniejszych wymienia się zaburzenia żołądkowo-jelitowe, w tym mdłości, wymioty i ból brzucha. Na szczęście zdarzają się one rzadko i zazwyczaj są następstwem przyjmowania go w zbyt dużych ilościach.
Przepis na domowy syrop sosnowy
Jeśli planujesz zrealizować przepis na domowy syrop sosnowy, musisz zaopatrzyć się w cukier, wodę oraz młode pędy sosny. Pierwszym krokiem jest obranie pędów z łusek i rozbicie ich drewnianym tłuczkiem. Pokrój je na mniejsze kawałki i układaj je warstwowo w słoiku na przemian z cukrem, w proporcjach jeden do jednego. Zakręć lekko słój lub przykryj go gazą i postaw na parapecie, najlepiej w nasłonecznionym miejscu. Każdego dnia mieszaj jego zawartość, upewniając się, czy pędy sosny są przykryte sokiem – w przeciwnym razie może pojawić się na nich pleśń. Jeśli zauważysz, że mają one kontakt z powietrzem, zasyp je odpowiednią ilością cukru. Jeśli nie planujesz podawać syropu dzieciom, może dodać do niego nieco spirytusu. Po dwóch-trzech tygodniach przecedź go przez gazę lub gęste sitko i poddaj procesowi pasteryzacji.
Tak przygotowany syrop będzie nadawał się do spożycia przez około 12 miesięcy. Aby jak najdłużej zachował on swój smak i właściwości, przechowuj go w chłodnym, suchym i ciepłym miejscu. Jeśli chodzi o rodzaj naczynia, preferowany jest szklany słoik lub butelka.
W jaki sposób dawkować taki przetwór? Możesz sięgać po niego zarówno profilaktycznie, jak i podczas infekcji. Jeśli zamierzasz stosować go na co dzień, wypijaj go rano w ilości jednej łyżeczki dziennie. W trakcie choroby powinieneś przyjmować go w większej dawce, np. trzech-czterech łyżeczek. Jeśli chcesz podać go dziecku, możesz rozrobić go z wodą, niezbyt gorącą herbatą lub innym napojem. Jego smak jest słodki i dość przyjemny, więc powinien przypaść do gustu nawet maluchom. Jeśli twoje dziecko ma mniej niż trzy lata, dla jego bezpieczeństwa skonsultuj się z pediatrą. Na zdrowie!
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »
Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »
Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »