Jest dobra na odchudzanie i buduje odporność. Kasza, która rzadko gości w menu Polaków

Niegdyś kaszę traktowano jedynie jako prosty, szybki, a przede wszystkim sycący posiłek. Tymczasem może ona nie tylko świetnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu, ale i przyczynić się do utraty zbędnych kilogramów. Dziś przyjrzymy się bliżej kaszy orkiszowej. Sprawdź, jakie ma wartości odżywcze oraz kto powinien jeść kaszę orkiszową.

Dlaczego warto jeść kaszę orkiszową? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kasza orkiszowa produkowana jest z odmiany pszenicy, tzw. orkiszu. Chociaż znana jest ze swojego dobroczynnego wpływu na zdrowie, raczej rzadko ląduje na naszych talerzach. Dużo częściej sięgamy po kaszę jęczmienną czy gryczaną. Warto jednak bliżej przyjrzeć się kaszy orkiszowej, która odpowiednio przyrządzona może stanowić pyszne i bardzo wartościowe źródło węglowodanów w twoim jadłospisie. Jakie są jej wartości odżywcze? Kto powinien ją jeść, a dla kogo nie będzie najlepszym wyborem? Podpowiemy ci, jak przygotowywać kaszę orkiszową, aby była najsmaczniejsza.

Sprawdź także: Nie musisz się głodzić. Na czym polega dieta lniana?

Kasza orkiszowa – wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze ma kasza orkiszowa? Przede wszystkim jest źródłem witaminy A, D, E, K, PP oraz tych z grupy B, nie brakuje w niej również minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku i fosforu. Kasza ta zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Produkt ten charakteryzuje się także niskim indeksem glikeminczym, dlatego polecany jest cukrzykom, a także osobom będącym na diecie odchudzającej. W 100 g suchej kaszy orkiszowej znajduje się ok. 350 kcal. Nie brakuje w niej także błonnika pokarmowego, który świetnie wpływa na pracę układu trawiennego.

Kasza orkiszowa – właściwości zdrowotne

W okresie jesienno-zimowym dużo częściej dopadają nas przeziębienia. Dlatego, warto w szczególności zadbać o swoją odporność. Można zrobić to między innymi wprowadzając do diety produkty wspierające układ odpornościowy. Właśnie w ten sposób działa kasza orkiszowa! Zawiera substancje zwaną rodanidem, która działa jak naturalny antybiotyk. Dodatkowo kasza orkiszowa ma właściwości przeciwzapalne, rozgrzewające i napotne – wspiera organizm podczas walki z gorączką.

Kaszę orkiszową poleca się również osobom będącym na diecie lekkostrawnej, a także rekonwalescentom. Ma również właściwości wspierające układ nerwowy oraz pracę mózgu – działa antydepresyjnie oraz poprawia pamięć i koncentrację.

Chcesz zadbać o swój wygląd? Jedz kaszę orkiszową! Zestaw witamin i minerałów w niej zawarty doskonale wpłynie na kondycję skóry, wzmocni także włosy i paznokcie. Co więcej, spożywanie kaszy orkiszowej może pomóc w ochronie organizmu przed anemią. Natomiast zawartość witaminy K wpływa korzystnie również na zdrowie kości i zębów.

Kto powinien jeść kaszę orkiszową?

Kasza orkiszowa będzie odpowiednia również dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Zawiera błonnik, który sprawi, że dłużej będziesz czuć się syty, a także wesprze pracę twoich jelit. Co więcej, orkisz ma działanie przyśpieszające metabolizm oraz przemianę materii. Świetnie wpływa także na pracę wątroby i woreczka żółciowego. Dlatego będzie pomocna dla osób, które chcą wesprzeć oczyszczanie organizmu z toksyn.

Należy wspomnieć również o tym, że wprowadzenie kaszy orkiszowej do codziennej diety, może być również działaniem profilaktycznym w przypadku wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak: cukrzyca, nadciśnienie,  miażdżyca, a także choroby nowotworowe.

Warto włączyć ją również do jadłospisu, jeśli masz problemy z trawieniem. Jedzenie kaszy orkiszowej wesprze pracę układu pokarmowego, a także pomoże ci pozbyć się wzdęć. Dodatkowo przez swoje działanie przeciwzapalne polecana jest dla osób, które cierpią z powodu wrzodów. Co więcej, może być również pomocna przy zaparciach i biegunkach.

Jak przygotowywać kaszę orkiszową?

Kasza orkiszowa może być przygotowywana zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnie. Produkt ten daje spore pole do kulinarnych eksperymentów. Może być podawana na śniadanie, w formie lunchu, obiadu czy lekkiej kolacji.

Jak ugotować kaszę orkiszową? Przygotuj szklankę kaszy, następnie przepłukuj ją kilka razy pod bieżącą wodą. Do garnka wlej dwie szklanki wody i doprowadź ją do wrzenia, wsyp kaszę i odrobinę soli – mieszaj do momentu, aż woda ponownie zacznie wrzeć. Następnie gotuj kaszę na małym ogniu przez ok. 25 minut – pokrywka powinna być lekko uchylona.  

Kasza orkiszowa – przeciwskazania

Chociaż kasza orkiszowa jest bardzo zdrowa, nie wszyscy mogą ją jeść. Przede wszystkim odradza się ją osobom chorującym na celiakię, ponieważ w swoim składzie zawiera gluten. Co prawda nie w tak dużej ilości, jak inne produkty zbożowe, jednak warto mieć ten czynnik na uwadze. Nie będzie ona wskazana również dla osób, które cierpią na alergie pokarmowe

Kasza orkiszowa – przepisy

Sprawdź, jakie dania z kaszy orkiszowej wyczarowali nasi użytkownicy.

1. Owsianka z kaszą orkiszową

 Owsianka z kaszą orkiszową Zobacz przepis

Owsianka z kaszą orkiszową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Leczo z kurczakiem i kaszą orkiszową

 Leczo z kurczakiem i kaszą orkiszową Zobacz przepis

Leczo z kurczakiem i kaszą orkiszową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kiełki z kaszą orkiszową

 Kiełki z kaszą orkiszową Zobacz przepis

Kiełki z kaszą orkiszową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Krupnik z kaszą orkiszową

 Krupnik z kaszą orkiszową Zobacz przepis

Krupnik z kaszą orkiszową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kasza orkiszowa z warzywami dla maluchów

 Kasza orkiszowa z warzywami dla maluchów Zobacz przepis

Kasza orkiszowa z warzywami dla maluchów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlety z indyka z kaszą orkiszową i pieczarkami

 Kotlety z indyka z kaszą orkiszową i pieczarkami Zobacz przepis

Kotlety z indyka z kaszą orkiszową i pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Zimowa zupa z zieloną soczewicą i kaszą orkiszową

 Zimowa zupa z zieloną soczewicą i kaszą orkiszową Zobacz przepis

Zimowa zupa z zieloną soczewicą i kaszą orkiszową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz także:

Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »

Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 93

>60 min
2
30 min
2
Dania główne Karkówka z grilla

Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)

Odsłon: 19583

>60 min
35

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3
Informacje Młoda kapusta z koperkiem Ewy Wachowicz. Jeden składnik robi robotę

Młode, wiosenne warzywa są zazwyczaj najsmaczniejsze, często kryje się w nich również więcej składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku młode...

3