Grill - temat specjalny

Kalciumit - ludowa mikstura na odporność, wzmocnienie płuc, serca i kości

Czy wiesz, co to jest kalciumit? Ta mikstura, złożona tylko z czterech składników, pomaga przy przeziębieniu, wzmacnia kości i łagodzi bóle stawów. Dowiedz się, jak ją zrobić i stosować, aby przyniosła najlepsze prozdrowotne efekty.

Co to jest kalciumit? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Gdy dopada przeziębienie, konieczne jest wzięcie leków, ale w międzyczasie można wesprzeć organizm domowymi specyfikami. Dowiedz się, co to jest kalciumit, czyli ludowa mikstura na wzmocnienie odporności. Zawiera składnik, który dostarczy niezbędnych witamin i minerałów.

Sprawdź także: Wybitny sos do wszystkich deserów, owoców i naleśników. Jak zrobić custard?

Co to jest kalciumit?

Mało kto słyszał o tej miksturze na wzmocnienie odporności, po którą warto sięgać szczególnie jesienią i zimą. Co to jest kalciumit i jak się go robi? Oryginalna receptura wywodzi się z rosyjskiej medycyny ludowej. Już dawne zapiski mówią o tym, że przyjmowali ją wszyscy chorujący na przeziębienie czy grypę. Co wchodzi w skład kalciumitu? Przygotowuje się go z jajek, miodu, cytryny i koniaku. To właśnie one odpowiadają za właściwości prozdrowotne mikstury.

Kalciumit - ludowa receptura na odporność (przepis)

Składniki

  • 10 cytryn,
  • 6 świeżych jajek z białymi skorupkami,
  • 300 g płynnego miodu lipowego (ew. akacjowego),
  • 3/4 szklanki koniaku.

Przygotuj miskę z wodą i sodą oczyszczoną. Oczyść w niej dokładnie jajka. Ewentualnie po prostu umyj je pod bieżącą wodą i przelej potem wrzątkiem. Następnie osusz i w całości (wraz ze skorupkami) przełóż do wyparzonego słoika.

Cytryny również przemyj wrzątkiem, wyciśnij z nich sok (tak, aby nie było pestek). Sok przelej do słoja, całkowicie przykrywając jajka. Szklane naczynie przykryj jałową gazą, wstaw do ciemnego pomieszczenia (lub nakryj papierową torbą, aby ograniczyć dostęp światła). Przechowuj w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Po tygodniu skorupki powinny całkowicie się rozpuścić. Odcedź płyn do miski, zmiksuj lub całkowicie rozgnieć - tak, aby nie pozostały żadne części skorupek. Zalej miodem i koniakiem, przemieszaj do połączenia. 

Następnie kalciumit przelej do słoika lub butelki, ale z ciemnego szkła. Przechowuj w chłodnym miejscu, bez dostępu do światła. Jeśli chcesz trzymać w lodówce, przykryj słoik gazą. Mikstura na wzmocnienie odporności nadaje się do spożycia przez dwa, trzy tygodnie.

Na co pomaga kalciumit?

Sekretem właściwości kalciumitu są skorupki jaj, które rozpuszczone w miksturze stają się łatwiej przyswajalne. Są źródłem wapnia i niezbędnych dla człowieka minerałów. W napoju ważna jest również duża dawka witaminy C, ukrytej w cytrynach. Z kolei miód to naturalny antybiotyk (o działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym), a koniak - podany w małych ilościach - rozgrzewa organizm i wzmacnia serce. 

Na co pomaga kalciumit? Przepis na prozdrowotną miksturę przydaje się zwłaszcza jesienią i zimą. Wspiera poprawę odporności, szczególnie jeśli ta jest osłabiona. Wspaniale rozgrzewa organizm, co pozwala na szybszą regenerację podczas infekcji. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie niemal całego organizmu, w tym też na tkanki wewnętrzne. Kalciumit wzmacnia serce, kości i stawy. Co więcej, okazuje się przydatny przy zapaleniu płuc, ponieważ zmniejsza objawy choroby. Dodatkowo odżywia skórę oraz poprawia wygląd paznokci i włosów.

Stosuj go przede wszystkim przy osłabionej odporności (jeśli często dopadają cię przeziębienia), przy zapaleniu płuc lub oskrzeli, bólach stawów i mięśni oraz jako specyfik profilaktyczny przy słabym sercu i osteoporozie. 

Jak stosować kalciumit?

Domowa kuracja miksturą na odporność może wzmocnić organizm. Warto wiedzieć też, że smakuje całkiem dobrze - jak kwaskowaty likier jajeczny. Jak stosować kalciumit, aby przyniósł oczekiwane rezultaty? Przed użyciem wstrząśnij słoikiem lub zamieszaj miksturę drewnianą łyżką. Pij od 20 do 40 ml codziennie, najlepiej przed posiłkiem. Możesz też spożyć go 20 minut po zjedzeniu.

Źródło: Smaker.pl, sekrety-zdrowia.org

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Słodycze i desery z niskim indeksem glikemicznym. Z czego i jak je przygotować? »

Domowy nawóz z liści laurowych. Skrzydłokwiat kwitnie jak nigdy wcześniej »

Obierki z ziemniaków to prawdziwy skarb. Nie wyrzucaj, bo mogą się przydać »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
52
15 min
53
15 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1