Ewa_Gotuje

Kawa, która może leczyć. Naukowcy mówią wprost, że działa przeciwzapalnie

Czy kawa z mlekiem jest zdrowa dla organizmu? Z tym stwierdzeniem zgadzają się duńscy naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze, którzy w ostatnich badaniach dowiedli, że napój wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Dowiedz się, jakie prozdrowotne właściwości ma kawa z mlekiem.

Kawa z mlekiem | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czy napój, po który rano sięgają tysiące Polaków, wykazuje właściwości przeciwzapalne? Choć do tej pory, pijąc kawę z mlekiem, cieszyliśmy się głównie jej pysznym smakiem i pobudzającym działaniem, to już wkrótce możliwe powinno być poznanie też jej prozdrowotnego wpływu na ludzki organizm. Wszystko za sprawą badań przeprowadzonych przez zespół specjalistów z Uniwersytetu w Kopenhadze.

Sprawdź także: Pijecie ją z kawą? Na własne życzenie niszczycie wątrobę i trzustkę

Kawa z mlekiem - właściwości

Jakie są właściwości kawy? To przede wszystkim bogate źródło łatwoprzyswajalnych przeciwutleniaczy. Zwłaszcza tych z grupy polifenoli, które pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny. To on wywołuje stany zapalne w organizmie. Polifenole zapobiegają też szkodliwemu działaniu wolnych rodników i starzeniu się komórek.

Co więcej, zawarta w napoju kofeina, już po ok. pięciu-ośmiu minutach zaczyna wchłaniać się, pobudzać organizm do działania i stymulować mózg do lepszej pracy. Czarna kawa zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę i chorobę Parkinsona, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz przyspiesza spalanie tłuszczu

Z kolei mleko powoduje, że kawa staje się łagodniejsza - zarówno w smaku, jak i dla żołądka. Nie działa już tak drażniąco, jak w przypadku małej czarnej. Ponadto mleko jest cennym źródłem wapnia. 

Kawa z mlekiem - badania

Okazuje się, że kawa w połączeniu z mlekiem może działać skuteczniej niż jej podstawowa czarna wersja. Jak do tej pory niewiele było badań na temat współdziałania polifenoli, czyli przeciwutleniaczy zawartych w kawie, z innymi cząstkami, jak np. białkami, których z kolei dostarcza mleko. Ich wspólny wpływ na ludzki organizm stał się więc przedmiotem najnowszych badań naukowców z Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Weterynarii i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu w Kopenhadze

Każda bakteria czy wirus, dostające się do ludzkiego organizmu, wywołują reakcję układu odpornościowego. Jest ona potocznie nazywana stanem zapalnym. Takie stany zapalne pojawiają się też m.in. w wyniku przeciążenia mięśni czy ścięgien oraz są charakterystyczne dla reumatoidalnego zapalenia stawów. Naukowcy szukają więc skutecznych sposobów na wzbudzenie w komórkach odpornościowych organizmu silniejszych właściwości przeciwzapalnych, by ludzkie ciało szybciej zwalczyło dolegliwości.

Zespół naukowców z Kopenhagi zbadał więc, jak polifenole zawarte w kawie zachowują się w połączeniu z aminokwasami pochodzącymi z mleka. Wyniki ich analizy wskazały, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego działanie hamujące stan zapalny w komórkach odpornościowych zostaje wzmocniony.

Komórki odpornościowe człowieka wzmocnione o kombinację tych dwóch cząsteczek są dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych niż komórki, do których dodano same polifenole. Oznacza to w skrócie, że biała kawa działa prawdopodobnie korzystniej (wykazuje silniejsze działanie przeciwzapalne) niż mała czarna. To wciąż faza testowa badań, które oczywiście będą kontynuowane. 

Tym bardziej że naukowcy planują także w przyszłości sprawdzić, czy podobne działanie mogą mieć inne rodzaje żywności dostarczające polifenoli i aminokwasów. Może się więc wkrótce okazać, że dodanie łyżki jogurtu do sałatki z warzyw wzbogaci organizm w cenne antyoksydanty, wykazujące silne działanie przeciwzapalne i będzie dużo bardziej opłacalne niż zjedzenie samej sałatki. 



Materiał po raz pierwszy ukazał się 21.02.2023 roku.

Źródło: Smaker.pl, sciencedaily.com

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Genialny domowy płyn do czyszczenia szyb i ram okiennych. Wyglądają jak z fabryki »

Włoska zupa na długowieczność. Sekret tkwi w składnikach »

12 objawów niedoboru witaminy D. O tej porze się nasilają »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
5
60 min
1
15 min
1

Polecane artykuły

14
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13