Grill - temat specjalny

Kiedy pić ocet jabłkowy rano czy wieczorem? Obniża poziom cukru we krwi oraz pomaga schudnąć!

Jabłka to cenne źródło substancji odżywczych, witamin i minerałów. Warto spożywać nie tylko same owoce, ale i przetwory, które można z nich przyrządzić. Ostatnimi czasy bardzo popularny stał się ocet jabłkowy. Kryje on w sobie wiele cennych właściwości leczniczych. Czy wiesz jednak, jak pić go w odpowiedni sposób, oraz kto nie powinien włączać go do swojej diety? W poniższym artykule znajdziesz odpowiedzi na te i inne pytania.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ocet jabłkowy produkowany jest oczywiście z jabłek, powstaje w procesie fermentacji octowej. Od tradycyjnego octu spirytusowego różni go delikatniejszy smak oraz szereg właściwości odżywczych. Do jego przygotowania wystarczą jabłka, cukier lub miód oraz woda. Zastanawiasz się, po co pić ocet jabłkowy? Świetnie poprawia trawienie, pomoże ci zgubić zbędne kilogramy, a także będzie doskonały w okresie jesienno-zimowym, jako sposób na poprawę odporności. Warto jednak pamiętać o tym, by pić go w odpowiedni sposób.

Sprawdź także: Domowy pogromca przeziębień i infekcji. Dodaj tylko oregano

Ocet jabłkowy – właściwości

Picie octu jabłkowego może pomóc na wiele dolegliwości. Przede wszystkim znane są jego właściwości przeciwbakteryjne, antyseptyczne, przeciwzapalne oraz grzybobójcze. Poprawia odporność organizmu oraz pomaga zwalczyć infekcje. Ocet jabłkowy jest źródłem witaminy A, C, E, witamin z grupy B oraz związków mineralnych: magnezu, potasu, fosforu, sodu, krzemu i żelaza. Picie octu jabłkowego jest korzystne układu pokarmowego, krwionośnego, poprawia pracę mięśni oraz zapobiega miażdżycy.

Jabłka, z których robi się ocet, zawierają pektyny – korzystnie wpływają na ciśnienie krwi, pomagają obniżyć poziom glukozy oraz zbyt wysoki poziom cholesterolu. Ponadto kwas jabłkowy dostarcza przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a także działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Ponadto ocet jabłkowy jest uznawany za naturalny probiotyk, wspiera mikroflorę jelitową.

Kto powinien pić ocet jabłkowy?

Picie octu jabłkowego polecane jest diabetykom, dzięki zawartości kwasu octowego i pektyn pomaga regulować poziom cukru we krwi. Korzystnie wpłynie również na osoby, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem „złego” cholesterolu. Ocet jabłkowy działa również profilaktycznie w przypadku wystąpienia chorób układu krążenia, zmniejsza ryzyko zawałów, udarów i choroby wieńcowej.  

Poleca się również picie wody z octem jabłkowym przed śniadaniem, jako sposób na utratę zbędnych kilogramów. Taka kuracja w połączeniu ze zdrową dietą oraz ćwiczeniami, z pewnością wesprze proces odchudzania. Co więcej, pektyny zawarte w jabłkach, dają uczucie sytości oraz zmniejszają apetyt.

Ocet jabłkowy korzystnie działa na pracę układu pokarmowego. Polecany jest osobom, które cierpią na zgagę i refluks, reguluje pH żołądka oraz pomaga łagodzić nieprzyjemne objawy, takie jak pieczenie przełyku. Ponadto zawartość potasu i pektyn wspiera prawidłową pracę jelit, zapobiegając zaparciom.

Nie wszyscy wiedzą o tym, że ocet jabłkowy może być stosowany zewnętrznie w postaci okładów na skórę. Wszystko za sprawą jego właściwości antyseptycznych, bakteriobójczych i grzybobójczych. Powinny stosować go osoby cierpiące na grzybicę oraz stany zapalne.

Ocet jabłkowy – przeciwwskazania

Chociaż ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy, niektórym osobom może zaszkodzić. Kto nie powinien pić octu jabłkowego? Nie jest polecany do stosowania przez kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci. Jeśli na stałe przyjmujesz leki, również warto skonsultować picie octu jabłkowego z lekarzem.

Jak pić ocet jabłkowy?

Kwasy zawarte w occie jabłkowym mogą działać drażniąco na układ pokarmowy oraz niszczyć szkliwo zębów. Dlatego należy go rozcieńczać, a przygotowany napój, pić przez słomkę. Najlepiej spożywać od jednej do dwóch szklanek dziennie – na czczo, przed śniadaniem lub obiadem. Warto stosować trzymiesięczną kurację, a następnie zrobić kilka tygodni przerwy.

Przygotowanie tego napoju jest niezwykle proste, wystarczy, że do szklanki wody (250 ml), dodasz łyżkę octu jabłkowego. Opcjonalnie możesz dosłodzić łyżeczką miodu.

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Przygotowanie domowego octu jabłkowego jest bardzo proste. Wystarczy: kilogram jabłek, litr wody oraz pięć łyżek cukru.

Umyta jabłka pokrój w małe kawałki (zostaw gniazda nasienne, ogonków możesz się pozbyć), wrzuć je do dużego, wyparzonego słoika. Zalej przegotowaną, letnią wodą, w której uprzednio rozpuścisz cukier. Jabłka dociąż szklanką, słoik przykryj gazą i zabezpiecz gumką. Odstaw w suche i ciemne miejsce. Jabłka cały czas muszą znajdować się pod powierzchnią wody, tak by nie zaczęły pleśnieć. Ocet będzie gotowy, kiedy przygotowana mieszanka przestanie się pienić.

@babka_z_pasja Chcesz zrobić swój #ocetjabłkowy ale nie wiesz jak? Szczegółowy przepis ➡️ zdrowe obierki i gniazda nasienne/ogryzki (zawsze przekrój na pół, bo może tam być pleśń) z dowolnego gatunku jabłek umieść w czystym szklanym i wyparzonym naczyniu. Cukier rozpuść w wodzie w proporcji łyżka stołowa na ok 250 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Im słodszy gatunek jabłek, tym mniej cukru potrzebne. Zalej skórki i zostaw mały zapas bez wody. na skórki włóż coś ciężkiego, żeby wszystkie znalazły się pod poziomem wody. Pleśń nie będzie miała się gdzie utworzyć. Przykryj słoik przepuszczalnym materiałem i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce. Nazajutrz lub po 2 dniach przemieszaj, ponownie obciąż i zakryj. Ocet jest gotowy po ok.2, 3 tygodniach. Przelej najlepiej do ciemnych butelek I przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Moje proporcje 3 l słój, obierek do 3/4 pojemności słoja, 8 łyżek cukru, ok. 2 l wody. Smacznego octowania 🤗 #jabłkoweprzetwory #papierówka #domoweprzetwory ♬ love nwantinti (ah ah ah) - CKay

Zobacz także:

Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Jej smak będzie do niczego »

Warto dodać nie tylko do herbaty. Usunie nadmiar wody, podkręci metabolizm »

Skóra banknotowa to objaw chorej wątroby. 5 charakterystycznych cech »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
0
Dania główne Kurczak z grilla

tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

Odsłon: 17

15 min
1

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3614

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

1
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4