Kiszona, po koreańsku, zapiekanka, gotowana. Nieoczywiste przepisy ze zdrowej rzepy

To niepozorne warzywo nie wyróżnia się szczególnymi walorami smakowymi, okazuje się jednak, że w jego wnętrzu kryje się moc wartości odżywczych pozytywnie wpływających na zdrowie. Dziś przyjrzymy się bliżej rzepie, sprawdzimy kto powinien ją jeść, jakie ma właściwości zdrowotne oraz co zrobić z rzepy.

Dlaczego warto jeść rzepę? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rzepa kojarzy ci się jedynie z nijakim smakiem lub wierszem Jana Tuwima czytanym w dzieciństwie? Dzięki przepisom przedstawionym w poniższym artykule warzywo to z pewnością nabierze dla ciebie nowego znaczenia. Okazuje się, że odpowiednio przyrządzone może być niezwykle smaczne, co więcej świetnie nadaje się nie tylko na surówkę, można je również zapiekać, kisić i gotować. Sprawdź, co zrobić z rzepy oraz jakie ma właściwości zdrowotne. 

Sprawdź także: Najzdrowsze smarowidło do kanapek. Dlaczego warto jeść "masło bogów" i jak je przygotować?

Rzepa – wartości odżywcze

W składzie rzepy znajdziemy błonnik pokarmowy, aminokwasy egzogenne, witaminy z grypy B, C i K oraz substancje mineralne, taki jak: żelazo, fosfor, potas, cynk i magnez. Rzepę warto jeść również ze względu na obecne w niej substancje zwane fitoncydami, które wykazują działanie podobne do antybiotyku, pomagają zwalczać bakterie, dzięki czemu przyczyniają się do zwalczania infekcji. Warzywo to, to także doskonały wybór dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ nie tylko nasyci cię na długo, ale i jest niskokaloryczne, w 100 g surowej rzepy znajduje się ok. 26 kcal. 

Jakie właściwości zdrowotne ma rzeka?

Rzepa jedzona regularnie może przyczynić się do wzmocnienia odporności, co jest szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym, kiedy dużo częściej dopada nas przeziębienie lub grypa. Ma działanie przeciwwirusowe i bakteriobójcze, może nawet łagodzić ból gardła. 

Jest także źródłem antyoksydantów, dzięki czemu wspiera walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Błonnik pokarmowy zawarty w rzepie doskonale wpływa na układ pokarmowy, nie tylko wspiera trawienie i pomaga pozbyć się zaparć, pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. 

Co ciekawe, rzepie przypisuje się także działanie przeciwbólowe i przeciwreumatyczne. Kompleks witamin i minerałów zawarty w rzepie korzystnie wpływa na kondycję skóry, pomaga również wzmocnić włosy i paznokcie. Działa również korzystnie na zdrowie oczu, pomaga chronić je przed chorobami. 

Kto powinien jeść rzepę?

Rzepa pomaga regulować poziom cukru we krwi, dlatego bez obaw mogą ją jeść osoby zmagające się z cukrzycą lub insulinoopornością. Warzywo to jest także źródłem żelaza, dlatego powinny sięgnąć po nie osoby, które borykają się z anemią, natomiast obecny w niej wapń przyczynia się do utrzymania mocnych i zdrowych kości i zębów, pomaga chronić je przed osteoporozą i próchnicą.

Co zrobić z rzepy?

Nie wiesz, do jakich przepisów wykorzystać rzepę? Warzywo to świetnie nadaje się do przygotowania surówek, można również ją zapiekać, kisić i gotować. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym rzepa na stałe zagości w twoim menu. 

Surówka z rzepy do obiadu

Najprostszym sposobem na danie z rzepy jest przygotowanie z niej pysznej surówki do obiadu. Będziesz potrzebować: dużej rzepy, marchewki, średniego jabłka, kawałka selera, trzech łyżek jogurtu greckiego, pęczka natki pietruszki, łyżeczki cukru, soli, pieprzu oraz soku z cytryny. 

Zacznij od dokładnego umycia składników. Warzywa i jabłko obierz, następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach, wszystko przełóż do miski. Dodaj jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny oraz cukier. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wszystko dokładnie wymieszaj. 

Zapiekana rzepa 

Rzepę możesz upiec również w piekarniku, świetnie smakować będzie z dodatkiem odrobiny słodyczy. Przygotuj: kilka sztuk młodej rzepy, dwie łyżki miodu, dwie łyżki oliwy z oliwek, odrobina chili, sól i pieprz do smaku. 

Na początku umyj, osusz i obierz rzepę. Pokrój ją w mniejsze części i przełóż do miski, polej oliwą i modem, dodaj odrobinę chili, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przed około pół godziny, aż do miękkości. 

Kiszona rzepa po koreańsku

Jeżeli lubisz azjatyckie smaki, koniecznie musisz spróbować kiszonej rzepy po koreańsku. Będziesz potrzebować: trzech rzep, pięciu ząbków czosnku, kawałka imbiru, pęczka szczypiorku, dwóch łyżek cukru brązowego, łyżki soli, dwóch łyżek sosu sojowego, dwóch łyżek sosu rybnego, dwóch łyżek ostrej papryki.

Umyj, osusz i obierz rzepę, następnie pokrój ją w cienkie talarki, które przełożysz do miski. Wsyp cukier i sól, wymieszaj i odczekaj aż puści soki. Następnie odcedź ją i umieść w czystej misce. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, imbir pokrój w cienkie plasterki. Wszystkie składniki dodaj do rzepy, wrzuć także posiekany szczypiorek i ostrą paprykę. Wlej sos sojowy i olej rybny, wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż całość do czystych i wyparzonych słoików, zakręć je lekko i odstaw na trzy do pięciu dni. 

Nie wiesz, co zrobić z rzepy? Koniecznie zainspiruj się przepisami naszych użytkowników.

1. Wiejski twarożek z rzepą

 Wiejski twarożek z rzepą Zobacz przepis

Wiejski twarożek z rzepą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Surówka z rzepy i rzodkiewki

 Surówka z rzepy i rzodkiewki Zobacz przepis

Surówka z rzepy i rzodkiewki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Surówka z rzepą na słodko

 Surówka z rzepą na słodko Zobacz przepis

Surówka z rzepą na słodko / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Surówka z czarnej rzepy

 Surówka z czarnej rzepy Zobacz przepis

Surówka z czarnej rzepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Surówka z rzepy i ogórka

 Surówka z rzepy i ogórka Zobacz przepis

Surówka z rzepy i ogórka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zupa z czarnej rzepy

 Zupa z czarnej rzepy Zobacz przepis

Zupa z czarnej rzepy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Rzepa na przystawkę

 Rzepa na przystawkę Zobacz przepis

Rzepa na przystawkę / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Ziemniaki tłuczone z rzepą

 Ziemniaki tłuczone z rzepą Zobacz przepis

Ziemniaki tłuczone z rzepą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pikle z białej rzepy z chili

 Pikle z białej rzepy z chili Zobacz przepis

Pikle z białej rzepy z chili / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kiszona rzepa

 Kiszona rzepa Zobacz przepis

Kiszona rzepa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Pikle z białej rzepy po koreańsku (Danmuji)

 Pikle z białej rzepy po koreańsku (Danmuji) Zobacz przepis

Pikle z białej rzepy po koreańsku (Danmuji) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Kkakdugi – kiszona biała rzepa po koreańsku

 Kkakdugi – kiszona biała rzepa po koreańsku Zobacz przepis

Kkakdugi – kiszona biała rzepa po koreańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: medonet.pl, smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia, któr...

Odsłon: 121

60 min
3
Desery Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...

Odsłon: 78

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

5
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3