Spis treści:
Jeżeli chociaż trochę interesujesz się tematem zdrowego odżywiania, z pewnością spotkałeś się z opinią, że kanapki nie są najlepszym wyborem na diecie. Jeżeli pszenny chleb posmarujesz grubą warstwą masła, a następnie przykryjesz je żółtym serem, faktycznie nie będzie to najzdrowsza opcja. Jeśli natomiast postawisz na dużą dawkę warzyw, dodatek białka np., w postaci jajek, wędzonej ryby, chudego twarogu, mozzarelli lub dobrej jakości wędliny, ze zwykłych kanapek możesz w mig wyczarować dobrze zbilansowany posiłek.

Warto również przyjrzeć się smarowidłom, których używasz do kanapek. Zamiast masła, warto wybrać zdrowsze opcje, świetnie sprawdzą się na przykład warzywne pasty, które w swoim składzie nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić zielone "masło bogów" oraz dlaczego warto je jeść.
Czym jest "masło bogów"?
"Masło bogów" to nic innego jak pasta przygotowana na bazie awokado, które jest źródłem zdrowych tłuszczów. W klasycznym przepisie dodaje się również sól, pieprz oraz sporo czosnku, które ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu świetnie wesprze twoją odporność. Możesz dodać do niej przeróżne dodatki, w postaci przypraw, np. chili, oregano, bazylia, płatki czosnku lub warzyw, np. pomidora, papryki lub ogórka, dobrze pasować będzie również szczypiorek, cebulka dymka oraz świeże listki mięty lub bazylii. Takie składniki nadadzą jej dodatkowych wartości odżywczych oraz urozmaicą smak awokado, które same w sobie może być nieco mdłe.
Jak przygotować "masło bogów"?
Przygotowanie pasty kanapkowej zwanej "masłem bogów" jest niezwykle proste. Będziesz potrzebować: dwóch dojrzałych awokado, połówkę cytryny, odrobinę płatków chili, dwóch ząbków czosnki, soli i pieprzu do smaku.
Zacznij od umycia i wydrążenia awokado, następnie przełóż je do miski i rozgnieć widelcem na gładką masę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj, dorzuć do awokado. Wlej sok wyciśnięty z połowy cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku oraz dosyp płatki chili. Wszystko dokładnie wymieszaj. Serwuj na kanapkach, wraz z dobrą jakościowo wędliną, plastrami pomidorów oraz kiełkami. Doskonale pasować będzie tu również jajko, możesz je ugotować, zrobić w koszulce lub usmażyć w wersji sadzonej.
Co daje jedzenia masła "bogów"?
Przede wszystkim jedzenie "masła bogów" korzystnie wpłynie na układ sercowo-naczyniowy. Obecnie w nim nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi oraz pomagają chronić organizm przed miażdżycą. Ponadto mają wpływ na prawidłową pracę serca, reguluje ciśnienie krwi oraz pomaga zapobiegać udarom.
Awokado ma również działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe. Wykazuje także właściwości wspierające prawidłowe widzenie. Bogactwo witamin i minerałów zawartych w awokado świetnie wpłynie na kondycję skóry, a także wzmocni twoje włosy i paznokcie. Pozytywnie działa także na układ immunologiczny, pomagając chronić organizm przed infekcjami.
Owoc ten jest również doskonały dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ po jego zjedzeniu długo czujemy się syci, co zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. W awokado znajduje się również błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na trawienie, a także pomaga zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu.
Oto kilka przepisów na pastę z awokado, które stworzyli nasi użytkownicy:
2. Domowa pasta z awokado

Domowa pasta z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Pasta z awokado i jajek

Pasta z awokado i jajek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pasta z awokado i tuńczyka

Pasta z awokado i tuńczyka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pasta z awokado i jajek z pomidorem

Pasta z awokado i jajek z pomidorem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Guacamole czyli pasta z awokado

Guacamole czyli pasta z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: medonet.pl, smaker.pl
Autorka: Anna Hutek
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »