Ile zakwas z buraków może stać w lodówce? Po tym terminie traci swoje cenne właściwości

Sięganie po naturalne suplementy diety obecnie staje się coraz bardziej popularne. W szczególności podkreśla się korzystny wpływ kiszonych produktów na zdrowie. Dziś przyjrzymy się bliżej zakwasowi buraczanemu. Sprawdzimy, jakie ma właściwości oraz jak długo zakwas z buraków może stać w lodówce.

Jak pić zakwas z buraków? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Buraki to jedno z tych warzyw, o które stanowczo zbyt rzadko ląduje na naszych stołach. Z reguły przypominamy sobie o nim dopiero przy okazji wigilijnego barszczu. Podczas gdy w burakach kryje się żelazo, witamina c, kwas foliowy oraz cenne przeciwutleniacze. Warzywa te warto nie tylko jeść, ale i zrobić z nich kiszonki. Sprawdź, w jaki sposób pić zakwas z buraków, aby był dla nas najkorzystniejszy. 

Sprawdź także: Jeśli walczysz z oponką na brzuchu i krągłymi udami, ten pomarańczowy koktajl jest dla ciebie. Spala tłuszcz raz-dwa

Jakie właściwości ma zakwas z buraków?

Picie zakwasu z buraków to doskonały sposób na zadbanie o odporność organizmu ma on właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Warto pić go w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pomoże ci ustrzec się przed przeziębieniem i grypą. Znajdujące się w zakwasie buraczanym nim żelazo pomaga zadbać o prawidłowy skład krwi, tym samym chroniąc organizm przed anemią.  

Zakwas z buraków pomaga zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową, ponieważ ma działanie probiotyczne. Korzystnie wpływa na trawienie oraz usprawnia metabolizm. Co więcej, wspiera układ sercowo-naczyniowy, pomaga utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu oraz regulować ciśnienie krwi. 

Co więcej, jeśli chcesz mieć piękną skórę, mocne włosy i paznokcie, zakwas buraczany również będzie odpowiedni dla ciebie. Po napój ten powinny sięgnąć osoby, które aktywnie uprawiają sport, ponieważ pomaga regenerować organizm po wysiłku fizycznym oraz wpływa na poprawę kondycji. 

Jak pić zakwas z buraków? Buraczany zakwas możesz pić nawet codziennie, optymalną porcją będzie pół szklanki. 

Jak długo zakwas z buraków może stać w lodówce?

Zanim rozpoczniesz przygotowania zakwasu z buraków, pamiętaj, aby przygotować czyste i wyparzone słoiki. Wówczas będzie mógł być przechowywany przez ok. półtora miesiąca. Buraczany zakwas trzymamy w lodówce. Przeważnie zaleca się przechowywanie go przez okres czterech tygodni. Jeżeli kupimy zakwas w sklepie, warto zapoznać się z datą zdatności do spożycia zamieszczoną na etykiecie produktu. Należy pamiętać, że jeśli zakwas zmienia swój smak, a na jego powierzchni pojawia się osad przypominający pleśń, najprawdopodobniej się zepsuł i należy go wyrzucić. 

Zobacz, w jaki sposób zakwas z buraków przygotowują nasi użytkownicy. 

1. Zakwas buraczany

 Zakwas buraczany Zobacz przepis

Zakwas buraczany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zakwas z buraków

 Zakwas z buraków Zobacz przepis

Zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zakwas buraczany

 Zakwas buraczany Zobacz przepis

Zakwas buraczany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zakwas buraczany

 Zakwas buraczany Zobacz przepis

Zakwas buraczany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zakwas z buraków

 Zakwas z buraków Zobacz przepis

Zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 106

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 127

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 134

60 min
7
Śniadania Nadzienie serowe do naleśników- 2 składniki

Tylko twaróg i kremowy jogurt smakowy, u mnie kokosowo, migdałowy. Tak wykorz...

Odsłon: 142

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

25
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326