Andrzejkowe przekąski Ewy Wachowicz

Sięganie po naturalne suplementy diety obecnie staje się coraz bardziej popularne. W szczególności podkreśla się korzystny wpływ kiszonych produktów na zdrowie. Dziś przyjrzymy się bliżej zakwasowi buraczanemu. Sprawdzimy, jakie ma właściwości oraz jak długo zakwas z buraków może stać w lodówce.

Jak pić zakwas z buraków? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Buraki to jedno z tych warzyw, o które stanowczo zbyt rzadko ląduje na naszych stołach. Z reguły przypominamy sobie o nim dopiero przy okazji wigilijnego barszczu. Podczas gdy w burakach kryje się żelazo, witamina c, kwas foliowy oraz cenne przeciwutleniacze. Warzywa te warto nie tylko jeść, ale i zrobić z nich kiszonki. Sprawdź, w jaki sposób pić zakwas z buraków, aby był dla nas najkorzystniejszy. 

Sprawdź także: Jeśli walczysz z oponką na brzuchu i krągłymi udami, ten pomarańczowy koktajl jest dla ciebie. Spala tłuszcz raz-dwa

Jakie właściwości ma zakwas z buraków?

Picie zakwasu z buraków to doskonały sposób na zadbanie o odporność organizmu ma on właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Warto pić go w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pomoże ci ustrzec się przed przeziębieniem i grypą. Znajdujące się w zakwasie buraczanym nim żelazo pomaga zadbać o prawidłowy skład krwi, tym samym chroniąc organizm przed anemią.  

Zakwas z buraków pomaga zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową, ponieważ ma działanie probiotyczne. Korzystnie wpływa na trawienie oraz usprawnia metabolizm. Co więcej, wspiera układ sercowo-naczyniowy, pomaga utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu oraz regulować ciśnienie krwi. 

Co więcej, jeśli chcesz mieć piękną skórę, mocne włosy i paznokcie, zakwas buraczany również będzie odpowiedni dla ciebie. Po napój ten powinny sięgnąć osoby, które aktywnie uprawiają sport, ponieważ pomaga regenerować organizm po wysiłku fizycznym oraz wpływa na poprawę kondycji. 

Jak pić zakwas z buraków? Buraczany zakwas możesz pić nawet codziennie, optymalną porcją będzie pół szklanki. 

Jak długo zakwas z buraków może stać w lodówce?

Zanim rozpoczniesz przygotowania zakwasu z buraków, pamiętaj, aby przygotować czyste i wyparzone słoiki. Wówczas będzie mógł być przechowywany przez ok. półtora miesiąca. Buraczany zakwas trzymamy w lodówce. Przeważnie zaleca się przechowywanie go przez okres czterech tygodni. Jeżeli kupimy zakwas w sklepie, warto zapoznać się z datą zdatności do spożycia zamieszczoną na etykiecie produktu. Należy pamiętać, że jeśli zakwas zmienia swój smak, a na jego powierzchni pojawia się osad przypominający pleśń, najprawdopodobniej się zepsuł i należy go wyrzucić. 

Zobacz, w jaki sposób zakwas z buraków przygotowują nasi użytkownicy. 

1. Zakwas buraczany

 Zakwas buraczany Zobacz przepis

Zakwas buraczany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zakwas z buraków

 Zakwas z buraków Zobacz przepis

Zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Zakwas buraczany

 Zakwas buraczany Zobacz przepis

Zakwas buraczany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zakwas buraczany

 Zakwas buraczany Zobacz przepis

Zakwas buraczany / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zakwas z buraków

 Zakwas z buraków Zobacz przepis

Zakwas z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl

Autorka: Anna Hutek

Zobacz także:

To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »

Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »

Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 98

30 min
5
Zupy Zupa ogórkowa z ryżem na żołądkach indyczych

Zupa ogórkowa tym razem z ryżem i na pysznych żołądkach indyczych. Zupka deli...

Odsłon: 220

30 min
4
15 min
4
Przekąski Pikantne paluszki z ciasta francuskiego

Chrupiące, pikantne paluszki są idealną przekąską – i to nie tylko na imprezę...

Odsłon: 351

15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Dieta przeciwzapalna. Co jeść, by zmniejszyć stany zapalne?

Stany zapalne to naturalna reakcja obronna organizmu, która pomaga w walce z infekcjami i uszkodzeniami tkanek. Problem pojawia się jednak wtedy, g...

1
Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

3
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

8