Spis treści:
Buraki to jedno z tych warzyw, o które stanowczo zbyt rzadko ląduje na naszych stołach. Z reguły przypominamy sobie o nim dopiero przy okazji wigilijnego barszczu. Podczas gdy w burakach kryje się żelazo, witamina c, kwas foliowy oraz cenne przeciwutleniacze. Warzywa te warto nie tylko jeść, ale i zrobić z nich kiszonki. Sprawdź, w jaki sposób pić zakwas z buraków, aby był dla nas najkorzystniejszy.
Jakie właściwości ma zakwas z buraków?
Picie zakwasu z buraków to doskonały sposób na zadbanie o odporność organizmu ma on właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Warto pić go w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pomoże ci ustrzec się przed przeziębieniem i grypą. Znajdujące się w zakwasie buraczanym nim żelazo pomaga zadbać o prawidłowy skład krwi, tym samym chroniąc organizm przed anemią.
Zakwas z buraków pomaga zadbać o prawidłową mikroflorę jelitową, ponieważ ma działanie probiotyczne. Korzystnie wpływa na trawienie oraz usprawnia metabolizm. Co więcej, wspiera układ sercowo-naczyniowy, pomaga utrzymać prawidłowy poziomu cholesterolu oraz regulować ciśnienie krwi.
Co więcej, jeśli chcesz mieć piękną skórę, mocne włosy i paznokcie, zakwas buraczany również będzie odpowiedni dla ciebie. Po napój ten powinny sięgnąć osoby, które aktywnie uprawiają sport, ponieważ pomaga regenerować organizm po wysiłku fizycznym oraz wpływa na poprawę kondycji.
Jak pić zakwas z buraków? Buraczany zakwas możesz pić nawet codziennie, optymalną porcją będzie pół szklanki.
Jak długo zakwas z buraków może stać w lodówce?
Zanim rozpoczniesz przygotowania zakwasu z buraków, pamiętaj, aby przygotować czyste i wyparzone słoiki. Wówczas będzie mógł być przechowywany przez ok. półtora miesiąca. Buraczany zakwas trzymamy w lodówce. Przeważnie zaleca się przechowywanie go przez okres czterech tygodni. Jeżeli kupimy zakwas w sklepie, warto zapoznać się z datą zdatności do spożycia zamieszczoną na etykiecie produktu. Należy pamiętać, że jeśli zakwas zmienia swój smak, a na jego powierzchni pojawia się osad przypominający pleśń, najprawdopodobniej się zepsuł i należy go wyrzucić.
Zobacz, w jaki sposób zakwas z buraków przygotowują nasi użytkownicy.
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl
Autorka: Anna Hutek
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »