Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na domowy zakwas buraczany - zdrowy, smaczny, świetny probiotyk. Doskonale sprawdzi się do samodzielnego picia, jak i na barszcz czerwony.
Pyszna i pełna warzyw potrawka z parówkami to prosty sposób na sycące danie o...
Odsłon: 201
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 435
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 2274
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 645
Przygotowanie tego dania to zaproszenie do kulinarnej przygody, w której klas...
Odsłon: 197
Pyszna i pełna warzyw potrawka z parówkami to prosty sposób na sycące danie o...
Odsłon: 201
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 435
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 2274
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 645
Przygotowanie tego dania to zaproszenie do kulinarnej przygody, w której klas...
Odsłon: 197
Składniki
Wodę gotujemy, studzimy i solimy. Buraki myjemy, obieramy, parzymy i kroimy w plasterki. Pokrojone buraki, czosnek i przyprawy wkładamy do słoików lub kamionkowego naczynia i zalewamy przygotowaną solanką, tak aby przykryła wszystkie składniki.
Następnie słoiki przykrywamy jałową gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 - 7 dni. Optymalna temperatura fermentacji to 18 - 25 stopni C (temperatura pokojowa). Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Do przygotowania kolejnego zakwasu możemy użyć tych samych buraczków. Życzę smacznego! :)