Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na domowy zakwas buraczany - zdrowy, smaczny, świetny probiotyk. Doskonale sprawdzi się do samodzielnego picia, jak i na barszcz czerwony.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10724
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4810
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 926
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9159
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1354
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10724
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4810
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 926
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9159
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1354
Składniki
Wodę gotujemy, studzimy i solimy. Buraki myjemy, obieramy, parzymy i kroimy w plasterki. Pokrojone buraki, czosnek i przyprawy wkładamy do słoików lub kamionkowego naczynia i zalewamy przygotowaną solanką, tak aby przykryła wszystkie składniki.
Następnie słoiki przykrywamy jałową gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 - 7 dni. Optymalna temperatura fermentacji to 18 - 25 stopni C (temperatura pokojowa). Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Do przygotowania kolejnego zakwasu możemy użyć tych samych buraczków. Życzę smacznego! :)