Przepis na domowy zakwas buraczany - zdrowy, smaczny, świetny probiotyk. Doskonale sprawdzi się do samodzielnego picia, jak i na barszcz czerwony.
Zakwas buraczany
Składniki
- 1 kg buraków czerwonych
- 2 litry przegotowanej wody
- 3 łyżeczki soli morskiej
- około 6 ząbków czosnku
- PRZYPRAWY:
- pieprz czarny ziarnisty
- listki laurowe
- ziele angielskie
Składniki
- 1 kg buraków czerwonych
- 2 litry przegotowanej wody
- 3 łyżeczki soli morskiej
- około 6 ząbków czosnku
- PRZYPRAWY:
- pieprz czarny ziarnisty
- listki laurowe
- ziele angielskie

Etapy przygotowania
Wodę gotujemy, studzimy i solimy. Buraki myjemy, obieramy, parzymy i kroimy w plasterki. Pokrojone buraki, czosnek i przyprawy wkładamy do słoików lub kamionkowego naczynia i zalewamy przygotowaną solanką, tak aby przykryła wszystkie składniki.
Następnie słoiki przykrywamy jałową gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 - 7 dni. Optymalna temperatura fermentacji to 18 - 25 stopni C (temperatura pokojowa). Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Do przygotowania kolejnego zakwasu możemy użyć tych samych buraczków. Życzę smacznego! :)
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 315
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 315



Składniki
- 1 kg buraków czerwonych
- 2 litry przegotowanej wody
- 3 łyżeczki soli morskiej
- około 6 ząbków czosnku
- PRZYPRAWY:
- pieprz czarny ziarnisty
- listki laurowe
- ziele angielskie
Wodę gotujemy, studzimy i solimy. Buraki myjemy, obieramy, parzymy i kroimy w plasterki. Pokrojone buraki, czosnek i przyprawy wkładamy do słoików lub kamionkowego naczynia i zalewamy przygotowaną solanką, tak aby przykryła wszystkie składniki.
Następnie słoiki przykrywamy jałową gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 - 7 dni. Optymalna temperatura fermentacji to 18 - 25 stopni C (temperatura pokojowa). Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Do przygotowania kolejnego zakwasu możemy użyć tych samych buraczków. Życzę smacznego! :)
Zakwas buraczany z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Po prostu samo zdrowie. Przepis POLECAM.;)
A jak długo gotowy zakwas można przechowywać w lodówce?
Bardzo smaczny i zdrowy. :-)
Jeszcze taka mała uwaga, o której zapominam wspomnieć. Na powierzchni będzie tworzyła się pianka, którą ściągamy wyparzoną, drewnianą łyżką. Warto jest także go codziennie przemieszać, a w razie konieczności zmienić gazę.
Barszcz z takiego przepisu jest najsmaczniejszy samo zdrowie ,tez skorzystam zrobię kilka słoików . Na zimę jak znalazł ....