Spis treści:
- Koktajle na odchudzanie – jak stosować?
- Właściwości imbiru
- Właściwości kurkumy
- Jak przygotować pomarańczowy koktajl na odchudzanie?
W internecie można znaleźć niezliczoną ilość przepisów na koktajle spalające tłuszcz i przyspieszające odchudzanie. Warto jednak pamiętać, że mikstury te, choć często bardzo zdrowe w magiczny sposób nie wykonają za nas pracy. Mogą być jednak doskonałym uzupełnieniem zdrowego jadłospisu osoby na diecie redukcyjnej. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie składniki dodać do koktajlu na odchudzanie.
Koktajle na odchudzanie – jak stosować?
Odpowiednio zbilansowany koktajl na odchudzanie, może być stosowany jako zamiennik posiłku w ciągu dnia, na przykład drugiego śniadania lub podwieczorku. Osoby, które o poranku się śpieszą, zamiast w pobliskiej piekarni kupić drożdżówkę lub pączka, w zaledwie kilka minut mogą zmiksować pyszny i zdrowy koktajl i zabrać go ze sobą w butelce.
Warto jednak pamiętać, że w koktajlach przeważnie znajdują się głównie owoce, aby zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę, w pozostałych posiłkach w ciągu dnia należy dostarczyć organizmowi źródła białka (chudego mięsa, ryb, jajek czy nabiału), węglowodanów złożonych (pełnoziarnistego pieczywa, makaronu czy ryżu) oraz zdrowych tłuszczów (orzechów, pestek, awokado czy oliwy z oliwek).
Właściwości imbiru
Zastanawiasz się, jak działa imbir na odchudzanie? Imbir znany jest ze swoich właściwości rozgrzewających, po jego spożyciu temperatura organizmu wzrasta, dzięki czemu pomaga spalić tłuszcz oraz przyspiesza przemianę materii. Jest także źródłem witaminy A, tych z grupy B, C, E i K, a także minerałów, żelaza, wapnia, potasu i fosforu.
Stosuje się go również jako środek poprawiający odporność organizmu. Ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze, dzięki czemu pomaga zwalczać infekcje. Warto włączyć go do diety w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Działa również przeciwgorączkowo oraz pomaga pozbyć się kaszlu.
Imbir powinny stosować również osoby, które mają problemu z układem sercowo-naczyniowym. Ma on działanie obniżający zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, pomaga chronić organizm przed zatorami i zakrzepami, a także wspiera pracę serca. Korzystnie wpływa również na układ pokarmowy, wspiera trawienie, pomaga łagodzić wzdęcia, a także przyczynia się do zwalczania nudności.
Właściwości kurkumy
To właśnie kurkuma nadaje koktajlowi piękny pomarańczowo-żółty kolor, za jej barwę odpowiada zawarta w niej kurkumina, która zapewnia przyprawie charakterystyczny pikantny smak. Korzeń ten ma właściwości odchudzające, wspiera prawidłowe trawienie, a także przyspiesza metabolizm, w dużej mierze odpowiada za to błonnik pokarmowy.
Dodatkowo przyprawa ta ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu wspiera odporność organizmu. Kurkuma ma działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, wspiera walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo oraz antynowotworowo. Stosowanie kurkumy w codziennych przepisach pomaga również zadbać o układ nerwowy, w tym pracę mózgu. Pomaga przeciwdziałać chorobie Alzheimera, a także ma działanie przeciwdepresyjne. W kurkumie znajdują się witaminy z grupy B, E oraz K, a także minerały: magnez, żelazo, wapń, cynk, potas czy fosfor.
Jak przygotować pomarańczowy koktajl na odchudzanie?
Do zrobienia koktajlu na odchudzanie, będziesz potrzebować: jednej pomarańczy, marchewki, kawałka świeżego imbiru, połówki cytryny, łyżeczki kurkumy, szczypty chili oraz szklanki wody.
Zacznij od umycia składników. Pomarańczę, marchewkę i imbir obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Wyciśnij sok z połówki cytryny. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
Chociaż pomarańczowy koktajl na odchudzanie zawiera mnóstwo witamin, minerałów i błonnika, nie będzie odpowiedni dla wszystkich. Tyczy się to przede wszystkim osób, które cierpią na choroby układu pokarmowego, np. refluks czy wrzody. Owoce cytrusowe oraz imbir mogą podrażniać błonę śluzową żołądka i przełyki nasilając nieprzyjemne objawy.
Źródła: żywienie.medonet.pl, smaker.pl
Autorka: Anna Hutek
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »