Spis treści:
- Czy octy owocowe są zdrowe?
- Jakie właściwości ma ocet gruszkowy?
- Jak zrobić ocet gruszkowy – przepis
- Jak pić ocet gruszkowy?
Coraz chętniej sięgamy po sklepowe suplementy wzmacniające odporność czy wspierające trawienie, podczas gdy naturalne prozdrowotne mikstury możesz przygotować samodzielnie. Dziś przyjrzymy się bliżej octom owocowym, które znane i stosowane były już w starożytności.
Ocet gruszkowy powstaje w procesie fermentacji octowej, ma wiele wartości odżywczych, a do tego bez trudu zrobisz go we własnej kuchni. Sprawdź, jakie właściwości ma ocet gruszkowy, jak spożywanie go wpływa na organizm oraz przekonaj się, co jest potrzebne do jego przygotowania.
Czy octy owocowe są zdrowe?
Spożywanie octów owocowych doskonale wpływa na organizm, wspierają trawienie, mają właściwości antybakteryjne oraz dostarczają witamin i minerałów. Wystarczy dodać niewielką ilość do wody, a następnie wypić. Taka kuracja nie tylko pomoże zadbać o zdrowie, ale i ma działanie przyspieszające proces odchudzania. Dlatego po octy owocowe, warto sięgnąć wtedy, gdy chcemy zrzucić nadprogramowe kilogramy. Ponadto octy zrobione z owoców charakteryzują się łagodnym, lekko słodkawym smakiem, dzięki czemu będą dobrze smakować w sałatkowych dressingach.
Jakie właściwości ma ocet gruszkowy?
W occie gruszkowym znajdują się korzystnie wpływające na organizm pektyny, enzymy, aminokwasy, a także polifenole. Nie brakuje w nim również witaminy K, kwasu foliowego, a także substancji mineralnych: jodu, potasu, magnezu, boru i miedzi.
Na co jest dobry ocet gruszkowy? Stosowanie octu gruszkowego działa korzystnie na układ pokarmowy, nie tylko poprawia trawienie oraz ułatwia trawienie białek, ale i pomaga pozbyć się zaparć. Picie mikstury z octem jabłkowym i wodą może pomóc również w przypadku niestrawności. Ponadto stosowanie octu gruszkowego pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.
Ocet z gruszek ma działanie antyoksydacyjne, pomaga neutralizować szkodliwe działanie wolnych rodników, ma właściwości antynowotworowe, przeciwstarzeniowe oraz przeciwzapalne. Dodatkowo picie octu gruszkowego pomaga regulować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, a reguluje prawidłowe ciśnienie krwi. Dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne, dlatego warto go stosować w celu wsparcia odporności, w szczególności w nadchodzącym okresie jesiennym. Chociaż zdania na ten temat są podzielone, wiele osób przypisuje octowi gruszkowemu działanie zmniejszające przykre dolegliwości związane ze zgagą oraz nadkwaśnością.
Kto nie powinien pić octu gruszkowego? Ocet ten nie jest zalecany kobietom w ciąży, nie powinny go również stosować osoby, które cierpią na poważne schorzenia układu pokarmowego, np. zapalenie przełyku. Ponieważ ocet gruszkowy może podrażniać błonę śluzową układu pokarmowego.
Jak zrobić ocet gruszkowy – przepis
Do przygotowania octu gruszkowego, będziesz potrzebować: dwa kilogramy gruszek, ok. dwa litry wody, 100 ml miodu oraz laskę cynamonu.
Zacznij od umycia gruszek, następnie osusz je i pokrój na kawałki. Przełóż je do dużego, wyparzonego słoika wraz z laską cynamonu. Do szklanki wlej ciepłą wodę oraz dodaj miód, wszystko wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. Do gruszek dodaj wodę z miodem oraz ok. dwa litry przegotowanej wody w temperaturze pokojowej. Pozostaw ok. czterech centymetrów wolnej przestrzeni od wierzchu słoika. Przykryj naczynie ściereczka. Odstaw na pięć dni, pamiętaj, aby co jakiś czas dogniatać i wymieszać gruszki czystą i wyparzoną łyżką. Rób to minimum dwa razy dziennie. Po tym czasie odstaw słoik w ciemne miejsce na trzy do czterech tygodni. Następnie przecedź ocet przez gazę, przelej do czystych i wyparzonych butelek.
Jak pić ocet gruszkowy?
Ocet gruszkowy należy pić w niewielkich ilościach, aby zobaczyć jego prozdrowotne działanie, wystarczy dodać jedną lub dwie łyżki do szklanki wody. Zaleca się wypijanie tej mikstury na pół godziny przed śniadaniem. Jeśli chcesz poprawić smak napoju, możesz dodać do niego łyżkę miodu.
Jak przechowywać domowy ocet z gruszek? Powinien być przechowywany w szklanej butelce w lodówce przez rok, a nawet dłużej.
Źródła: żywienie.medonet.pl, pasiekisadowskich.pl, smaker.pl
Autorka: Anna Hutek
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »