Spis treści:
Pozbycie się boczków i fałdek, wyszczuplenie nóg czy ramion to cel wielu osób przechodzących na dietę. Warto pamiętać, że nie jest możliwa miejscowa redukcja tkanki tłuszczowej, podczas procesu odchudzania niechciane kilogramy spadają "równomiernie" z całego ciała. Jeżeli chcesz schudnąć na stałe i uniknąć efektu jojo, powinieneś na stałe zmienić nawyki żywieniowe. Według dietetyków zdrowa dieta powinna być oparta o pełnowartościowe posiłki, zawierające źródło pełnowartościowych węglowodanów, białka i tłuszczów. W każdym z nich nie może zabraknąć warzyw i owoców. Należy unikać również wysoko przetworzonych produktów, między innymi fast-foodów i słodyczy. Równie ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości wody, czyli około dwóch litrów.
Dodatkowo możesz wesprzeć swoje odchudzanie stosując naturalne specyfiki, które pomogą w utracie tkanki tłuszczowej. Sprawdź, jak zrobić domowy syrop na spalanie tłuszczu.
Jak działa domowy syrop na spalanie tłuszczu?
Nie istnieją magiczne metody na spalanie tłuszczu. Aby schudnąć, musisz przejść na deficyt kaloryczny, czyli jeść mniej kalorii niż wynosi twoje zapotrzebowanie. Do osiągnięcia smukłej sylwetki przyczyniają się również ćwiczenia fizyczne. Warto jednak pamiętać, że istnieją naturalne "spalacze", z których można wyczarować syrop na spalanie tłuszczu. Mowa tu oczywiście o przyprawach, wiele z nich (imbir, chili, pieprz) ma działanie termogenne, rozgrzewające, dzięki ułatwiają utratę niechcianej oponki oraz przyspieszają metabolizm, przez co chudniemy szybciej. Ponadto domowy syrop bogaty w przyprawy pomoże ci zadbać o odporność organizmu, co jest szczególnie ważne w nadchodzącym sezonie jesiennym.
Jak zrobić domowy syrop na spalanie tłuszczu?
Przygotowanie domowego syropu na spalanie tłuszczu jest banalnie proste. Będziesz potrzebować: jednej cytryny, kawałka świeżego imbiru (ok. 6 cm), laski cynamonu, szczypty chili, szczypty czarnego pieprzu.
Zacznij od obrania imbiru oraz starcia go na drobnych oczkach tarki. Cytrynę umyj i obierz cytryny, następnie wyciśnij z niej sok, a resztę drobno pokrój. Starty imbir, posiekane kawałki cytryny oraz chili wrzuć do małego rondelka, dodaj laskę cynamonu, szczyptę czarnego pieprzu, sok z cytryny oraz pół szklanki wody. Zagotuj całość, a następnie wyłącz grzanie i pozostaw do wystudzenia. Opcjonalnie całość możesz dosłodzić, np. stewią lub erytrytolem.
Taką miksturę możesz pić dwa razy dziennie, jedna porcja to 50 ml.
Źródła: żywienie.medonet.pl
Autorka: Anna Hutek
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »