Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatni dzień na zrobienie zakwasu - podstawy do postnego wigilijnego barszczu
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4125
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 718
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4125
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 718
Składniki
Buraki obieramy cienko i kroimy w wygodne dla pakowania w słoiki kawałki (plastry). Osoloną wodę należy przegotować i ostudzić. Czosnek obrany ze skorupek kroimy na połówki ząbków.
W wyparzonych, czystych słoikach układamy kawałki buraków i czosnku. Zalewamy całość wodą tak aby buraki nie wystawały ponad powierzchnię wody i zamykamy szczelnie słoik. Przydatne są takie słoiki jak widzicie na zdjęciu ale zwykły zakręcany pokrywką także spełni swoją rolę.
Zakwas buraczany będzie się kisił około siedmiu dniu. Powinniśmy go raz w międzyczasie otworzyć i usunąć gromadzącą się na powierzchni brudną piankę. Celem przyspieszenia do 3-4 dni procesu kiszenia można użyć kawałka razowego chleba. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że musi to być prawdziwie razowy chleb. To co możemy często kupić w sklepach pod nazwą razowy, koło razowego chleba nawet nie leżało na półce. Taki prawie razowy chleb może naszemu zakwasowi z buraków jedynie zaszkodzić więc lepiej sobie go darować i kisić bez.
W linku pod wpisem przepis na doskonałe, postne uszka z grzybami i kapustą. Przepis na postny barszcz pojawi się już niedługo.