Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1010
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 181
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1010
Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, któr...
Odsłon: 181
Składniki
Buraki cienko obrać ze skórki. Wodę przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać sól i i wymieszać do rozpuszczenia. Buraki pokroić w grubsze plastry. Na dno wyparzonego słoika wrzucić kilka plastrów buraka, a następnie wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Przykryć pozostałymi burakami. Całość zalać przygotowaną wodą. Bardzo ważne żeby buraki były przykryte całkowicie wodą. Przykryć gazą lub bawełnianą ściereczką tak by dochodziło do niego powietrze. Odstawić w ciepłe miejsce. U mnie stroi na lodówce. Uwaga! codziennie sprawdzamy zakwas. Jeśli postanie piana to zbieramy ją czystą łyżką i lekko mieszamy zakwas. Ważne aby czosnek był cały czas pod wodą. Jeśli w czasie kiszenia czosnek nam wypłynie najlepiej do wyłowić i wyrzucić gdyż może powodować pleśnienie. Zakwas zlać do butelek po ok 5-7 dniach w zależności od tego jak mocny chcemy otrzymać zakwas. Wkładamy do lodówki i przechowujemy przez kilka tygodni.