Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5915
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 626
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 783
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5915
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 626
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 783
Składniki
Buraki cienko obrać ze skórki. Wodę przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać sól i i wymieszać do rozpuszczenia. Buraki pokroić w grubsze plastry. Na dno wyparzonego słoika wrzucić kilka plastrów buraka, a następnie wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Przykryć pozostałymi burakami. Całość zalać przygotowaną wodą. Bardzo ważne żeby buraki były przykryte całkowicie wodą. Przykryć gazą lub bawełnianą ściereczką tak by dochodziło do niego powietrze. Odstawić w ciepłe miejsce. U mnie stroi na lodówce. Uwaga! codziennie sprawdzamy zakwas. Jeśli postanie piana to zbieramy ją czystą łyżką i lekko mieszamy zakwas. Ważne aby czosnek był cały czas pod wodą. Jeśli w czasie kiszenia czosnek nam wypłynie najlepiej do wyłowić i wyrzucić gdyż może powodować pleśnienie. Zakwas zlać do butelek po ok 5-7 dniach w zależności od tego jak mocny chcemy otrzymać zakwas. Wkładamy do lodówki i przechowujemy przez kilka tygodni.