Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6223
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1915
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6223
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1915
 
         
         
                Składniki
Buraki cienko obrać ze skórki. Wodę przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać sól i i wymieszać do rozpuszczenia. Buraki pokroić w grubsze plastry. Na dno wyparzonego słoika wrzucić kilka plastrów buraka, a następnie wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Przykryć pozostałymi burakami. Całość zalać przygotowaną wodą. Bardzo ważne żeby buraki były przykryte całkowicie wodą. Przykryć gazą lub bawełnianą ściereczką tak by dochodziło do niego powietrze. Odstawić w ciepłe miejsce. U mnie stroi na lodówce. Uwaga! codziennie sprawdzamy zakwas. Jeśli postanie piana to zbieramy ją czystą łyżką i lekko mieszamy zakwas. Ważne aby czosnek był cały czas pod wodą. Jeśli w czasie kiszenia czosnek nam wypłynie najlepiej do wyłowić i wyrzucić gdyż może powodować pleśnienie. Zakwas zlać do butelek po ok 5-7 dniach w zależności od tego jak mocny chcemy otrzymać zakwas. Wkładamy do lodówki i przechowujemy przez kilka tygodni.