Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas z buraków
Buraki cienko obrać ze skórki.
Wodę przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać sól i i wymieszać do rozpuszczenia.
Buraki pokroić w grubsze plastry. Na dno wyparzonego słoika wrzucić kilka plastrów buraka, a następnie wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Przykryć pozostałymi burakami.
Całość zalać przygotowaną wodą. Bardzo ważne żeby buraki były przykryte całkowicie wodą.
Przykryć gazą lub bawełnianą ściereczką tak by dochodziło do niego powietrze.
Odstawić w ciepłe miejsce. U mnie stroi na lodówce.
Uwaga! codziennie sprawdzamy zakwas. Jeśli postanie piana to zbieramy ją czystą łyżką i lekko mieszamy zakwas.
Ważne aby czosnek był cały czas pod wodą. Jeśli w czasie kiszenia czosnek nam wypłynie najlepiej do wyłowić i wyrzucić gdyż może powodować pleśnienie.
Zakwas zlać do butelek po ok 5-7 dniach w zależności od tego jak mocny chcemy otrzymać zakwas.
Wkładamy do lodówki i przechowujemy przez kilka tygodni.
Przepis dnia
Czas przedświąteczny, więc zakwas buraczany będzie jak znalazł. Jeżeli chceci...
Odsłon: 33874
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 88
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 144
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 101
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 94
Smaczna biała kiełbasa zasmażana z białą kapustą i podsmażonymi ziemniaczkami...
Odsłon: 88
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 144
Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wiele osób jednak – z takich czy inn...
Odsłon: 101
Pyszna sałatka obiadowa, która świetnie komponuje się z ziemniakami i wszelak...
Odsłon: 94
Składniki
Buraki cienko obrać ze skórki. Wodę przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać sól i i wymieszać do rozpuszczenia. Buraki pokroić w grubsze plastry. Na dno wyparzonego słoika wrzucić kilka plastrów buraka, a następnie wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Przykryć pozostałymi burakami. Całość zalać przygotowaną wodą. Bardzo ważne żeby buraki były przykryte całkowicie wodą. Przykryć gazą lub bawełnianą ściereczką tak by dochodziło do niego powietrze. Odstawić w ciepłe miejsce. U mnie stroi na lodówce. Uwaga! codziennie sprawdzamy zakwas. Jeśli postanie piana to zbieramy ją czystą łyżką i lekko mieszamy zakwas. Ważne aby czosnek był cały czas pod wodą. Jeśli w czasie kiszenia czosnek nam wypłynie najlepiej do wyłowić i wyrzucić gdyż może powodować pleśnienie. Zakwas zlać do butelek po ok 5-7 dniach w zależności od tego jak mocny chcemy otrzymać zakwas. Wkładamy do lodówki i przechowujemy przez kilka tygodni.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Przetwory
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Przetwory
Mielonka z boczku i szynki.
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania produktów spożywczyc...
Odsłon: 61
Rabarbarowy curd
Popularny lemon curd to tradycyjny angielski przysmak, którego nikomu nie trz...
Odsłon: 288