Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas z buraków
Buraki cienko obrać ze skórki.
Wodę przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać sól i i wymieszać do rozpuszczenia.
Buraki pokroić w grubsze plastry. Na dno wyparzonego słoika wrzucić kilka plastrów buraka, a następnie wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Przykryć pozostałymi burakami.
Całość zalać przygotowaną wodą. Bardzo ważne żeby buraki były przykryte całkowicie wodą.
Przykryć gazą lub bawełnianą ściereczką tak by dochodziło do niego powietrze.
Odstawić w ciepłe miejsce. U mnie stroi na lodówce.
Uwaga! codziennie sprawdzamy zakwas. Jeśli postanie piana to zbieramy ją czystą łyżką i lekko mieszamy zakwas.
Ważne aby czosnek był cały czas pod wodą. Jeśli w czasie kiszenia czosnek nam wypłynie najlepiej do wyłowić i wyrzucić gdyż może powodować pleśnienie.
Zakwas zlać do butelek po ok 5-7 dniach w zależności od tego jak mocny chcemy otrzymać zakwas.
Wkładamy do lodówki i przechowujemy przez kilka tygodni.
Przepis dnia
Czas przedświąteczny, więc zakwas buraczany będzie jak znalazł. Jeżeli chceci...
Odsłon: 33901
Przepis dnia
Pyszny mieszany chlebek na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży
Odsłon: 5966
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie z grilla - steki (kotlety) z mielonej...
Odsłon: 81
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 308
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 6205
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie z grilla - steki (kotlety) z mielonej...
Odsłon: 81
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 308
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 6205
Składniki
Buraki cienko obrać ze skórki. Wodę przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać sól i i wymieszać do rozpuszczenia. Buraki pokroić w grubsze plastry. Na dno wyparzonego słoika wrzucić kilka plastrów buraka, a następnie wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Przykryć pozostałymi burakami. Całość zalać przygotowaną wodą. Bardzo ważne żeby buraki były przykryte całkowicie wodą. Przykryć gazą lub bawełnianą ściereczką tak by dochodziło do niego powietrze. Odstawić w ciepłe miejsce. U mnie stroi na lodówce. Uwaga! codziennie sprawdzamy zakwas. Jeśli postanie piana to zbieramy ją czystą łyżką i lekko mieszamy zakwas. Ważne aby czosnek był cały czas pod wodą. Jeśli w czasie kiszenia czosnek nam wypłynie najlepiej do wyłowić i wyrzucić gdyż może powodować pleśnienie. Zakwas zlać do butelek po ok 5-7 dniach w zależności od tego jak mocny chcemy otrzymać zakwas. Wkładamy do lodówki i przechowujemy przez kilka tygodni.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Ogórki małosolne w słoiku
Przetwory
Najprostszy dżem truskawkowy
Przetwory
Dżem z truskawek z…masłem!
Przetwory
Domowy tarty chrzan na zimę
Ogórki małosolne w słoiku
Idealne do kanapek, grilla oraz letnich obiadów – ogórki małosolne. Poznaj pr...
Odsłon: 138
Najprostszy dżem truskawkowy
Sezon na truskawki jest intensywny, ale krótki. Dlatego warto zatrzymać smak...
Odsłon: 178