Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 259 Ocena: 12635

Dodano:

Odsłon: 2926

Zakwas z buraków

Składniki

  • Buraki podłużne 1 kg
  • liść laurowy 2
  • Ziele angielskie 5
  • Pieprz w Ziarkach 5
  • Czosnek 5 dużych ząbków
  • Woda 1 l
  • Sól łyżka
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zakwas z buraków

Przygotowanie

  1. Buraki cienko obrać ze skórki.

    Wodę przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej. Dodać sól i i wymieszać do rozpuszczenia.

    Buraki pokroić w grubsze plastry. Na dno wyparzonego słoika wrzucić kilka plastrów buraka, a następnie wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Przykryć pozostałymi burakami.

    Całość zalać przygotowaną wodą. Bardzo ważne żeby buraki były przykryte całkowicie wodą.

    Przykryć gazą lub bawełnianą ściereczką tak by dochodziło do niego powietrze.

    Odstawić w ciepłe miejsce. U mnie stroi na lodówce.

    Uwaga! codziennie sprawdzamy zakwas. Jeśli postanie piana to zbieramy ją czystą łyżką i lekko mieszamy zakwas.

    Ważne aby czosnek był cały czas pod wodą. Jeśli w czasie kiszenia czosnek nam wypłynie najlepiej do wyłowić i wyrzucić gdyż może powodować pleśnienie.
    Zakwas zlać do butelek po ok 5-7 dniach w zależności od tego jak mocny chcemy otrzymać zakwas.

    Wkładamy do lodówki i przechowujemy przez kilka tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń