Ewa_Gotuje

Królowa polskich garów. Najlepsze przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Na warszawskich salonach nazywano ją „la femme terrible", czyli kobietą okropną. W XIX wieku głośno wyrażała swoje przekonania, promowała zdrowy tryb życia, dietę i ruch. Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej, autorki licznych książek kucharskich, znane są do dziś. Odkryj, dlaczego Polacy tak je kochają.

Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej były bardzo nowoczesne jak na XIX wiek | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jednym ze znanych jej sympatyków był sam Bolesław Prus, autor „Lalki". To znana z oszczędności i miłości do kuchni, popularna postać XIX-wiecznej Warszawy - biografia Lucyny Ćwierczakiewiczowej pełna jest ciekawych wątków. Zobacz, czym zasłynęła autorka książek kulinarnych i dlaczego jej przepisy zyskały tak wielu fanów.

Sprawdź także: To ona w czasach PRL-u uczyła dobrego wychowania. Irena Gumowska, perfekcyjna pani domu

Lucyna Ćwierczakiewiczowa - biografia

Lucyna Ćwierczakiewiczowa przyszła na świat 17 października 1826 roku jako Lucyna von Bachman. Pochodziła z ekscentrycznej rodziny, pobierała kształcenie domowe. Była dwukrotnie zamężna - z obywatelem ziemskim Feliksem Staszewskim, a następnie inżynierem Stanisławem Ćwierczakiewiczem.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa zasłynęła jako autorka książek i poradników kulinarnych, w których uczyła kobiety, jak prowadzić gospodarstwo domowe. Pisała nie tylko o gotowaniu, ale m.in. także o uprawie roślin i meblach. Była publicystką tygodników, a po 1870 r. prowadziła również salon, w którym przyjmowała gości, serwując przyrządzone przez siebie dania.

Zasłynęła jako miłośniczka Zakopanego i zwolenniczka emancypacji - promowała samodzielną pracę zawodową kobiet. Ćwierczakiewiczowa była charyzmatyczną postacią XIX-wiecznej Warszawy. Głośno mówiła o nowoczesnych (jak na tamte czasy) poglądach dotyczących higieny i zdrowia - ceniła specjalistów i lekarzy, promowała zdrową dietę i ruch. Zajmowała się jednak także działalnością charytatywną, m.in. wydawała posiłki ubogim i organizowała zbiórki odzieży. 

Znana była ze swojej dużej oszczędności - do tego stopnia, że jej nazwisko celowo przekręcano na „Ćwierciakiewiczową". Wraz z coraz większym sukcesem publicystki, stawała się też ona podobno bardziej próżna i bezpośrednia. W jednym z ostatnich artykułów, w 1899 roku, opisała niekorzystnie swoje służące. Choć myślała, że pamflet rozbawi czytelników, odbiór był bardzo negatywny i wpłynął na zakończenie kariery kucharki. Kobieta zmarła 26 lutego 1901 w Warszawie.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa - książki

Książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej zyskały niezwykłą popularność w XIX wieku i do dziś cieszą się dużym zainteresowaniem. Pod względem nakładów przewyższyły nawet wydania dzieł wieszczów polskich - Adama Mickiewicza czy Juliusza Słowackiego. Za swoje dzieła otrzymywała zawrotne sumy, będące równowartością dużego majątku ziemskiego. 

Pierwszym sukcesem Lucyny Ćwierczakiewiczowej mogła się cieszyć w 1858 roku. Ukazała się wówczas jej książka pt. „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenia ciast". W 1860 roku, własnym sumptem, wydała swoje największe dzieło, czyli „365 obiadów za pięć złotych". Publikacja doczekała się następnie aż 20 wznowień. 

Do najbardziej znanych książek Lucyny Ćwierczakiewiczowej należą jeszcze m.in.: „Kurs gospodarstwa dla kobiet" (1885), Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast" (1885) i „Nauka robienia kwiatów bez pomocy nauczyciela: z 239 rycinami" (1879). 

Lucyna Ćwierczakiewiczowa - przepisy

Oryginalne przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej z XIX wieku odkryjesz w licznych, zachowanych do dziś publikacjach. Warto jednak pamiętać, że w recepturach wielokrotnie dostrzeżesz nietypowe, staropolskie jednostki wagi i objętości. Jak należy je przeliczać, żeby stworzyć idealne danie?

  • 1 funt to pół kilograma,
  • 1 garniec to cztery litry,
  • 1 kwarta to litr,
  • 1 kwaterka to 1/4 litra,
  • 1 łut to ok. 12,66 gramów,
  • 1 grzywna to 200 gramów,
  • tuzin to 12 sztuk,
  • mendel miejski to 15 sztuk, a chłopski - 16 sztuk,
  • kopa to 60 sztuk.

Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej często zawierały porady i wskazówki. Były praktyczne i skuteczne, aby kobiety mogły działać szybko w kuchni. Jednym z przykładów pysznego dodatku do obiadu czy kolacji są ogórki kwaszone w zaledwie 24 godziny. Po tym czasie nadają się do spożycia:

Ogórki kwaszone w 24 godziny

 Ogórki kwaszone w 24 godziny Zobacz przepis

Ogórki kwaszone w 24 godziny z przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Miłośnicy domowych wędlin również znajdą coś dla siebie. Nie będzie to jednak typowa kiełbasa wieprzowa - popularna kucharka postawiła na gęś. Receptura jest dość prosta, wystarczy jedynie uzbroić się w cierpliwość. 

Kiełbasa wędzona z piersi i pałek gęsich

 Kiełbasa wędzona z piersi i pałek gęsich Zobacz przepis

Przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej na kiełbasę wędzoną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Schabowe Ćwierczakiewiczowej to klasyka polskich obiadów. Mówi się, że to pierwszy opublikowany przepis na ten najbardziej chyba znany, niedzielny obiad. Jaki jest sekret tych kotletów? Przede wszystkim chodzi tu o użycie schabu z kością. Szpik wspaniale przekazuje smak i dodaje aromatu potrawom. Kluczowe jest także użycie smalcu.

Schabowe Ćwierczakiewiczowej

 Schabowe Ćwierczakiewiczowej Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Rosół Ćwierczakiewiczowej to przepis pochodzący z 1871 roku. Jest niesamowicie aromatyczny, niezbyt tłusty, z wyczuwalną wonią warzyw i mięsa. Świetnie smakuje z makaronem, lanymi kluskami czy też samodzielnie.

Rosół Ćwierczakiewiczowej

 Rosół Ćwierczakiewiczowej Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Z kolei deserem rekomendowanym przez Lucynę Ćwierczakiewiczową były makagigi. Co ciekawe, kucharka jako pierwsza podzieliła się z rodakami recepturą na ten wyrób cukierniczy, wywodzący się pierwotnie z kuchni żydowskiej w Polsce. 

Makagigi, czyli tłuczeńce z maku

 Makagigi, czyli tłuczeńce z maku Zobacz przepis

Makagigi według Lucyny Ćwierczakiewiczowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29645

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 89

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 737

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0