Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski zakwas z buraków to podstawa esencjonalnego czerwonego barszczu wigilijnego. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka książek i poradników kulinarnych, żyjąca i tworząca w XIX wieku, podzieliła się swoim prostym przepisem na zakwas buraczany w książce pt. „Praktyczna Kucharka". Wystarczą dwa składniki, bez żadnych dodatków i ulepszaczy!
Kamionka do zakwasów i kiszonek
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 673
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 414
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3263
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4089
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 860
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 673
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 414
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3263
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4089
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 860
Składniki
Buraki ćwikłowe starannie umyj, obierz, a większe - przekrój na pół.
Następnie przełóż do kamionki i zalej przegotowaną, ostudzoną wodą (koniecznie tak, aby były całkowicie przykryte).
Odstaw naczynie w ciepłe miejsce (kiedyś w kuchni - przy piecu czy kominie, dziś - w okolice kuchenki gazowej, grzejników).
Po czterech dniach zakwas będzie zdatny do spożycia. Przenieś go do chłodnej i zaciemnionej piwnicy, aby dalej nie fermentował i użyj do przygotowania barszczu.