Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski zakwas z buraków to podstawa esencjonalnego czerwonego barszczu wigilijnego. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, autorka książek i poradników kulinarnych, żyjąca i tworząca w XIX wieku, podzieliła się swoim prostym przepisem na zakwas buraczany w książce pt. „Praktyczna Kucharka". Wystarczą dwa składniki, bez żadnych dodatków i ulepszaczy!
Kamionka do zakwasów i kiszonek
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2870
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 301
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2870
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 301
Składniki
Buraki ćwikłowe starannie umyj, obierz, a większe - przekrój na pół.
Następnie przełóż do kamionki i zalej przegotowaną, ostudzoną wodą (koniecznie tak, aby były całkowicie przykryte).
Odstaw naczynie w ciepłe miejsce (kiedyś w kuchni - przy piecu czy kominie, dziś - w okolice kuchenki gazowej, grzejników).
Po czterech dniach zakwas będzie zdatny do spożycia. Przenieś go do chłodnej i zaciemnionej piwnicy, aby dalej nie fermentował i użyj do przygotowania barszczu.