Ewa_Gotuje

Które owoce uczulają najczęściej?

Wraz z nadejściem wiosny i lata, wyczekujemy pierwszych smaków dojrzewających w słońcu owoców i warzyw. Półki w sklepach i na placach targowych uginają się od ciężaru sezonowych pyszności. Mimo że wspaniale smakują i zawierają wiele witamin, czasami mogą wywoływać groźne reakcje alergiczne.

Które z owoców uczulają najczęście? Fot. 123RF/Picsel

Lista alergennych owoców jest długa. Ze względu na reakcje krzyżowe (polegające na tym, że u osoby uczulonej na np. pyłki reakcja alergiczna może również pojawić się po zjedzeniu np. gruszki), często uczulają nas ananasy, melony, mango i winogrona. Warto pamiętać o tym, że owoce, które wywołują reakcje alergiczną występują w wielu pochodnych produktach, takich jak dżemy, galaretki czy słodycze. Dla wszystkich osób uczulonych na niektóre owoce, pocieszeniem może być informacja, że większość z nich po poddaniu obróbce termicznej lub przetworzeniu, traci niebezpieczne alergeny. Mimo wszystko, warto wiedzieć na jakie owoce powinno się uważać. Oto niektóre z nich.

Truskawki

Korzystnie wpływają na nasz organizm i znajdują zastosowanie w profilaktyce wielu chorób. Jednakże zawierają salicylany oraz histaminę, która może odpowiadać za wystąpienie świądu, pokrzywki oraz poważnych problemów z układem oddechowym. Niewątpliwym minusem tych pysznych owoców jest to, że kumulują w sobie pestycydy. Dlatego, szczególnie na początku sezonu, zaleca się spożywanie truskawek w mniejszych ilościach. Warto również wiedzieć, że drobne pesteczki truskawek mogą spowodować silne biegunki. Owoców tych nie powinny jadać dzieci do drugiego roku życia, oraz osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego.

Poziomki

Podobnie jak truskawki, zawierają salicylany, co oznacza, że osoby uczulone na kwas salicylowy nie mogą spożywać tych owoców. U alergików, którzy sięgną po poziomki może wystąpić wysypka skórna lub obrzęk języka.

 

Reklama

Jabłka

Najbardziej znany i lubiany polski owoc bywa również przyczyną alergii. Te pyszne i soczyste owoce mogą najczęściej wywołać objawy takie jak swędzenie w okolicy ust, pieczenie języka i drapanie w gardle. Rzadziej jabłka mogą wywołać zaczerwienienia skóry oraz biegunki.

Banany

Zacznijmy od dobrej wiadomości: jednowartościowa reakcja alergiczna na banany występuje bardzo rzadko. Znacznie częściej zdarza się, że alergeny w tym owocu wchodzą w reakcje krzyżowe z innymi. Na tego typu uczulenie szczególnie podatne są osoby nadwrażliwe na lateks. Reakcja alergiczna najczęściej objawia się zaczerwienieniem skóry, szczególnie w okolicy warg, łzawieniem i nieżytem nosa. Dodatkowo, u osób wyjątkowo wrażliwych mogą wystąpić obrzęki, w tym obrzęk gardła, co może spowodować spore trudności w oddychaniu.

Kiwi

Soczysty i smaczny owoc kiwi często bywa powodem uczuleń. Obecny w nim silny alergen wywołuje pieczenie w okolicach ust, zaczerwienienia skórne, problemy z oddychaniem, katar a także bóle brzucha. Ze względu na obecność w nich tego samego alergenu, osoby, u których stwierdzono uczulenie na kiwi, powinny także uważać na paprykę, sezam oraz produkty na bazie mąki żytniej.

Cytrusy

Jeśli mowa o alergii na cytrusy, w pierwszej kolejności wymienia się pomarańcze i cytryny. Gdy pojawia się reakcja na jeden z owoców z cytrusowych, można być prawie pewnym, że pozostałe również będą uczulały. Co ciekawe, reakcje alergiczne takie jak wysypka, obrzęki i duszności mogą wystąpić nie tylko bezpośrednio po spożyciu owoców, ale także po wypiciu herbaty cytrusowej, a nawet podczas przebywania w pomieszczeniu, gdzie obierano owoc.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 170

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29894

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 270

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0