Ewa_Gotuje

Larendogre - mikstura z XIV wieku. Codziennie piła ją królowa węgierska i cieszyła się dobrym zdrowiem

Każdy chciałby poznać sekret długowieczności. Pasjonaci średniowiecza twierdzą, że odkryła go królowa Elżbieta Węgierska. Miała codziennie pić małe ilości mikstury przyrządzonej z naturalnych składników. Dowiedz się, co to jest larendogre i jak zrobić tajemniczą miksturę prozdrowotną.

Co to jest larendogre? Mikstura z XIV wieku wzmocni organizm | Fot. Domena publiczna / Wikimedia Commons // Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ziołowe mikstury mogą skutecznie wzmocnić organizm, złagodzić ból lub ochronić przed rozwojem infekcji. Wiedzą o tym nasze babcie, które nieraz korzystały z dobrodziejstwa własnego ogródka. Okazuje się, że w średniowieczu, gdy ziołolecznictwo było jedynym sposobem na leczenie, specjalną miksturę długowieczności piła również królowa węgierska. Dowiedz się, co to jest larendogre i jak je zrobić.

Sprawdź także: Chroni wątrobę, eliminuje zły cholesterol, pomaga na trawienie. Jak jeść i co zrobić z minikiwi?

Co to jest larendogre?

Większość osób nie wie, co to jest larendogre. To pochodząca ze średniowiecza mikstura, którą spożywała polska królewna, a potem królowa Węgier - Elżbieta Łokietkówna. Nazwa napoju pochodzi ze spolszczonego francuskiego określenia „l'eau de la reine d'Hongrie”, czyli w dosłownym tłumaczeniu: „woda królowej węgierskiej”. Elżbieta, córka Władysława I Łokietka i królowej Jadwigi Bolesławówny, która urodziła się w XIV wieku, dożyła aż 75 lat. W tamtych czasach uważano to za sędziwy wiek i zastanawiano się nad sekretem długowieczności Elżbiety. 

Co to jest larendogre? Wszelkie informacje na temat prozdrowotnej mikstury historycy i pasjonaci zbierają z różnych podań. Niestety brakuje szczegółów, które pozwalają w idealnym stopniu odwzorować napój. Jest jednak na tyle dużo wiadomości, żeby spróbować stworzyć napój podobny do tego, który piła królowa Elżbieta Węgierska. To połączenie alkoholu i rozmaitych ziół o właściwościach leczniczych.

Jak zrobić miksturę królowej Elżbiety Węgierskiej?

Podstawą larendogre są zioła - dokładnie cztery, czyli lawenda, tymianek, mięta i najważniejszy - rozmaryn. Wykazują one szereg właściwości prozdrowotnych, które mogą wzmocnić organizm (ale oczywiście nie wyleczą chorób). Taka mikstura, rozcieńczona w dużej ilości wody, działa przeciwbólowo, przeciwobrzękowo i wspomaga układ krążenia. Ponadto oczyszcza górne drogi oddechowe, poprawia koncentrację, pamięć oraz samopoczucie.

Składniki

  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 gałązka kwiatów lawendy
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 gałązka mięty
  • 100 ml spirytusu 95%

Jak zrobić miksturę królowej Elżbiety Węgierskiej? Rozmaryn potnij na mniejsze fragmenty, kwiaty lawendy, listki tymianku i mięty zsuń palcami z gałązek na talerzyki. Wszystkie zioła przełóż do sterylnego słoika i zalej spirytusem. Łyżeczką lub czystymi dłońmi upchnij zioła tak, aby były całkowicie pokryte alkoholem. Zakręć szczelnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na dwa tygodnie. Codziennie wstrząśnij dobrze słoikiem.

Dla urozmaicenia smaku można też do larendogre wrzucić odrobinę skórki z pomarańczy i kilka płatków z róży. Po upływie tego czasu, odcedź zioła i przelej napój do czystych słoików. Przechowuj dalej w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak pić miksturę królowej Elżbiety Węgierskiej? Pamiętaj, że jest to alkohol wysokoprocentowy, więc nie powinno się go spożywać w dużych ilościach. Wystarczy, że kilka kropel dodasz do pitej herbaty lub szklanki wody.



Źródło: Smaker.pl, YouTube @adolfkudlinski

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Jeden z najzdrowszych soków na świecie. Ochroni oczy, wesprze wątrobę, serce i skórę »

Złocista nutella dyniowa. Słodkie smarowidło, które można zajadać bez wyrzutów sumienia »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Szybka zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...

Odsłon: 109

60 min
5
30 min
2
60 min
11

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0