Lecznicza nalewka z kasztanów do picia i nacierania. Koniec kłopotów z żylakami i cellulitem

Kasztany wzbudzają w nas sentyment, w końcu chyba każdy chociaż raz podczas drogi do szkoły wypatrywał lśniących skarbów wśród jesiennych liści. Z kasztanów można zrobić nie tylko kasztanowe ludziki, ale i leczniczą nalewkę. Sprawdź, jakie właściwości ma nalewka z kasztanów i na jakie dolegliwości może ci pomóc.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Rudo-brązowy, lśniący symbol jesieni – to oczywiście kasztany. Dodaje się je do maści na żylaki, niektórzy uważają także, że pochłaniają złą energię. Nalewka z kasztanów ma udowodnione wiele cennych właściwości leczniczych. Na jakie przypadłości pomaga i jak zrobić nalewkę z kasztanów?

Sprawdź także: Nalewka z pigwy - jak zrobić i jakie ma właściwości?

Kasztanowiec – charakterystyka

Kasztanowce to jedne z najpopularniejszych drzew w Polsce, można je spotkać przede wszystkim w parkach i alejkach. Osiąga wysokość do 25 metrów, natomiast grubość jego pnia wynosi nawet dwa metry, ma także bujną, rozłożystą koronę. Jego liście są charakterystyczne, mogą przypominać nieco rozłożoną dłoń, składają się z pięciu do siedmiu listków.

Kwiaty kasztanowca kwitną w maju, dlatego wiele osób kwitnienie kasztanowca kojarzy go z okresem maturalnym – mają jasnokremowy lub żółty odcień. Jesienią, we wrześniu i październiku, przychodzi okres, który najbardziej lubią oczywiście dzieci, ponieważ kasztany – nasiona kasztanowca, spadają z drzew. Warto pamiętać, że nasiona kasztanowca zwyczajnego (Aesculus hippocastanum L.), który najczęściej rośnie w Polsce, są niejadalne. Te jadalne ze słynnego Placu Pigalle to nasiona drzewa nazywanego kasztanem jadalnym (Castanea sativa).

Kasztany – właściwości lecznicze

Właściwości prozdrowotne mają nie tylko same nasiona kasztanów, ale i jego liście, kora i kwiaty. Kasztany przede wszystkim możesz kojarzyć z maści i żeli do stosowania zewnętrznego na żylaki.  Zawierają ona flawonoidy i escynę, które mają właściwości poprawiające krążenie krwi. Co więcej, kasztany mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Pomagają również wzmocnić naczynia krwionośne, dlatego stosując maści z ich zawartością, możesz uchronić się przed powstawaniem tzw. pajączków.

Co więcej, kasztany wykazują działanie przeciwutleniające, wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami oraz chronią go przed stresem oksydacyjnym. Kwiaty i liście kasztanowca mają działanie rozkurczowe, pomagają również usuwać problemy z układem pokarmowym.

Jeśli borykasz się z cellulitem lub obrzękami, dobrym pomysłem będzie zastosowanie wyciągu z kasztanowca. Ponieważ preparaty, które zawierają w składzie kasztany, pomagają radzić sobie z opuchliznami oraz poprawiają krążenie.

Co to jest intrakt z kasztanowca?

Intrakt z kasztanowca, to nic innego jak wyciąg z kasztanowca, który powszechnie stosowany jest na żylaki i hemoroidy. Taki wyciąg można przygotować w domu, będziesz potrzebować: kasztanów, najlepiej tych nie do końca dojrzałych oraz oleju, np. z pestek winogron.

Kasztany należy obrać ze skórki i drobno posiekać, włożyć do słoika tak, by zajmowały około 75 proc. jego zawartości, a następnie zalać olejem do pełna. Do garnka wstaw słoik, wlej wodę do połowy garnka – gotuj przez około trzy godziny. Kiedy masa wystygnie, należy ją przecedzić. Taki wyciąg można stosować do użytku zewnętrznego.

Na co pomaga nalewka z kasztanów?

Nalewkę z kasztanów korzystnie działa na uregulowanie ciśnienia krwi oraz pomaga zwalczać obrzęki. Warto przechowywać ją w chłodnym i ciemnym miejscu, można pić po około 10 kropli nalewki dziennie. Nalewkę z kasztanów można też stosować zewnętrzne, w przypadku wystąpienia bólu stawów i mięśni. Nalewka z kasztanów będzie świetna na żylaki, zmniejszy obrzęk, uczucie „ciężkich nóg”, ból oraz dyskomfort. Pomaga również uszczelnić oraz wzmacnia elastyczność naczyń krwionośnych.

Jak zrobić nalewkę z kasztanów?

Warto przygotować w domu własną nalewkę z kasztanów. Do jej zrobienia będziesz potrzebować jedynie dwóch składników: 35 kasztanów oraz wódki.

Kasztany należy pokroić w ćwiartki, a następnie dodać je do dużego słoja. Następnie całość zalej wódką tak, by przykryła kasztany. Odstaw na około miesiąc, w międzyczasie warto kilka razy potrząsnąć słoikiem. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić i przelać do butelek.

 Sprawdź, jakie przepisy na domowe nalewki stworzyli nasi użytkownicy. 

1. Nalewka brzoskwiniowa

 Nalewka brzoskwiniowa Zobacz przepis

Nalewka brzoskwiniowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Nalewka na winogronach

 Nalewka na winogronach Zobacz przepis

Nalewka na winogronach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Nalewka gruszkówka

 Nalewka gruszkówka Zobacz przepis

Nalewka gruszkówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nalewka na rabarbarze.

 Nalewka na rabarbarze. Zobacz przepis

Nalewka na rabarbarze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Nalewka śliwkowa

 Nalewka śliwkowa Zobacz przepis

Nalewka śliwkowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Nalewka kawowa

 Nalewka kawowa Zobacz przepis

Nalewka kawowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Nalewka z pigwy

 Nalewka z pigwy Zobacz przepis

Nalewka z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Nalewka jesienna

 Nalewka jesienna Zobacz przepis

Nalewka jesienna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Nalewka orzechowa

 Nalewka orzechowa Zobacz przepis

Nalewka orzechowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Nalewka miętowa

 Nalewka miętowa Zobacz przepis

Nalewka miętowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

10 nietypowych objawów cukrzycy »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
9
Desery Kokosowa biała chmurka bez pieczenia

Delikatne ciasto kokosowe z wiśniami. Szybciutkie i proste w wykonaniu. Ideal...

Odsłon: 785

15 min
15

Polecane artykuły

Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3