Mają dużo błonnika, łagodzą stany zapalne i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu. Fioletowe ziemniaki truflowe w kuchni

Ziemniaki to obowiązkowy składnik w diecie większości Polaków. Gotowane, tłuczone, w formie placków ziemniaczanych, czy frytek, zawsze smakują świetnie. Dziś przyjrzymy się bliżej ich fioletowym kuzynom, czyli ziemniakom truflowym. Sprawdzimy, jakie mają witaminy i wartości odżywcze, czym różnią się od zwykłego

Co można zrobić z fioletowych ziemniaków? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dobrze zbilansowana dieta, bogata w urozmaicone dania i różnorodne składniki to klucz do zachowania zdrowia. Warto eksperymentować w kuchni, dając szanse składnikom, z których dotąd nie przygotowaliśmy posiłków. Czy próbowałeś kiedyś fioletowych ziemniaków truflowych? Ich smak może cię pozytywnie zaskoczyć. W poniższym artykule podpowiemy ci, co można z nich zrobić, czym różnią się od zwykłych ziemniaków oraz jakie właściwości zdrowotne mają ziemniaki truflowe.

Sprawdź także: Jabłka surowe czy gotowane – które są zdrowsze? Kiedy jabłko leczy, a kiedy szkodzi

Fioletowe ziemniaki truflowe – pochodzenie i odmiany

Fioletowe ziemniaki truflowe, znane również jako chińskie trufle uprawiane są we Francji, a także w Peru i Chile. Najcześciej spotkać możemy odmianę Viteloette, Blue Congo i Mecklenburger Shecke. Charaktreryzuje je fioletowy kolor, należą do rodziny psiankowatych, mają podłużny kształt oraz dosyć grubą skórkę, na której można dostrzec ciemniejsze zgrubienia. Ich smak można określić jako lekko orzechowy, po ugotowaniu są delikatne, mają kremową konsystencję.  

Ziemniaki truflowe – witaminy i wartości odżywcze

W fioletowych ziemniakach znajduje się moc substancji pozytywnie wpływających na zdrowie. Zawierają witaminę A, witaminy z grupy B, C, a także substancje mineralne, między innymi: potas, żelazo, wapń, selen i magnez. Nie brakuje w nich również błonnika pokarmowego oraz aminokwasów egzogennych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Wyjątkowy kolor ziemniaki truflowe zawdzięczają antocyjanom, które mają działanie antyoksydacyjne, pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe – przede wszystkim pomagają zapobiegać nowotworowi  jelita grubego. Korzystnie wpływają także na układ sercowo-naczyniowy.

Do niedawna panował mit, jakoby ziemniaki miały być tuczące, dlatego wiele osób wykluczało je ze swojej diety. To błąd, w prawidłowo skomponowanym jadłospisie jak najbardziej znajdzie się miejsce również na nie, mogą spożywać je nawet osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy. W 100 g fioletowych ziemniakach truflowych znajduje się ok. 72 kcal. 

Jakie właściwości zdrowotne mają ziemniaki truflowe?

Ziemniaki zawierają sporo witaminy C, która pomaga zadbać o odporność organizmu, wspiera zwalczanie infekcji, chroniąc przed przeziębieniem i grypą. Fioletowe ziemniaki pozytywnie wpływają na układ krążenia, dzięki obecności potasu pomagają zadać o prawidłowe ciśnienie krwi, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, a także pomagają zachować równowagę sodowo-potasową. Ponadto pomaga zapobiegać zawałowi i udarowi.  

Błonnik pokarmowy obecny w fioletowych ziemniakach korzystnie wpływa na trawienie, pomaga regulować pracę jelit, sprawia, że po posiłku czujemy się syci, a także reguluje poziom "złego" cholesterolu we krwi. 

W fioletowych ziemniaka znajduje się także kwas foliowy, który jest polecany kobietom w ciąży, ponieważ wspiera rozwój dziecka. Witamina B9 wpływa również na procesy krwiotwórcze oraz funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu. Kompleks witamin z grupy B zawarty w ziemniakach truflowych wpływa także pozytywnie na układ nerwowy. 

Fioletowe ziemniaki truflowe a zwykłe ziemniaki

Zarówno fioletowe, jak i zwykłe ziemniaki są bardzo zdrowe, charakteryzują je również podobne właściwości zdrowotne. Główną ich różnicą oprócz koloru, jest dużą zawartość antyoksydantów w fioletowych ziemniakach truflowych. Oba gatunki można używać zamiennie w codziennych przepisach, warto wspomnieć jednak, że ziemniaki truflowe są nieco twardsze, dlatego będą potrzebować nieco dłuższego czasu gotowania i pieczenia w piekarniku. 

Ziemniaki truflowe w kuchni – jak jeść?

Fioletowe ziemniaki truflowe z powodzeniem mogą zastąpić ziemniaki zwyczajne, na co dzień używane w naszych kuchniach. Co można z nich zrobić? Świetnie nadają się do gotowania, pieczenia i smażenia, sprawdzą się również w zupie, zapiekance, sałatkach. Możesz także wyczarować z nich pyszne, kremowe purée lub zrobić z nich chrupiące chipsy. 

Nie masz pomysłu na ziemniaczane danie? Koniecznie zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Faszerowane ziemniaki

 Faszerowane ziemniaki Zobacz przepis

Faszerowane ziemniaki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ziemniaki po meksykańsku

 Ziemniaki po meksykańsku Zobacz przepis

Ziemniaki po meksykańsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wieprzowina z ziemniakami

 Wieprzowina z ziemniakami Zobacz przepis

Wieprzowina z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Gołąbki z ziemniakami

 Gołąbki z ziemniakami Zobacz przepis

Gołąbki z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kolorowe ziemniaki

 Kolorowe ziemniaki Zobacz przepis

Kolorowe ziemniaki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Zapiekane ziemniaki (ziemniaki Hasselback)

 Zapiekane ziemniaki (ziemniaki Hasselback) Zobacz przepis

Zapiekane ziemniaki (ziemniaki Hasselback) / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kotlety ziemniaczane

 Kotlety ziemniaczane Zobacz przepis

Kotlety ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Placki ziemniaczane

 Placki ziemniaczane Zobacz przepis

Placki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pulpeciki ziemniaczane

 Pulpeciki ziemniaczane Zobacz przepis

Pulpeciki ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Bliny ziemniaczane

 Bliny ziemniaczane Zobacz przepis

Bliny ziemniaczane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Langosz z ziemniakami

 Langosz z ziemniakami Zobacz przepis

Langosz z ziemniakami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org.pl, smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Wytrwali podejmują się jego uprawy. Jesienią i zimą przyprawa wikingów powinna być w każdym domu »

Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm »

Grzybowi giganci. Rekordowe okazy, o których marzy każdy grzybiarz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
3
wszystkie
9
Dodatki ogórki z koperkiem

Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...

Odsłon: 94

wszystkie
4
Przetwory Syrop z kwiatów hyćki-czarnego bzu

Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...

Odsłon: 1757

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1